Omul politic și fostul deputat Alexandru Ștefan Băișanu, reținut 24 de ore în arest, într-un dosar de șantaj, a fost pus în libertate, azi, prin decizia procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava. Băisanu a fost plasat sub măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile.
Fostul deputat este obligat să nu ia legătura cu persoanele care au reclamat faptele de șantaj de care este acuzat, dar și cu un martor din dosar.
- Cum s-a ajuns de la asociați la litigiu și reclamație pentru șantaj
Băișanu are acum, calitatea de suspect și este acuzat de comiterea a două infracțiuni de șantaj. Litigiul este legat de un manej, în care familia Băișanu își îngrijește caii de curse folosiți de fiicele acestuia, la Ipotești. În discuție este și un iaz, iar litigiul pleacă de la cine a investit bani acolo. Fostul deputat este acuzat că s-a folosit doar de influență și de promisiuni, în timp ce banii ar fi fost investiți de alții.
Victime ar fi doi foști colaboratori ai acestuia, unul dintre ei fiind și cel care a depus plângeri penale împotriva lui Băișanu la mai multe structuri de parchet, inclusiv DNA, dar și la poliție. Este vorba de Corneliu Lefter. Acesta reclamă următoarele:
“După 1 mai 2021 i-am comunicat lui Ştefan Alexandru Băișanu că eu nu mai pot să cheltui bani, și drept urmare, mai departe să se descurce și că totodată aștept să îmi achite datoriile. Şocul total a fost când, în loc să vină cu soluții el a trecut la amenințări de toate felurile, începând de la amenințări precum că el mă va desființa pe mine și familia mea, trecând apoi la amenințări de genul că el îmi va fi sfârșitul, că el îmi va da cu parul în cap, că îmi va băga toporul în gât, că mă va omorî, apoi că el are puterea de a mă băga la pușcărie. După toată tirada de amenințări mi-a zis franc în față că dacă vreau să îmi dea toate datoriile trebuie să îi cedez lui contractul pe iaz și am de ales: ori cedez iazul și îmi dă datoriile, ori ne vom judeca 10 ani până îmi va da banii. Văzând că nici așa nu reușește a trecut la alt gen de atac. A mers efectiv la Primăria Ipotești, unde a exercitat tot felul de presiuni pentru ca aceștia să îmi rezilieze contractul pe iaz. Din data de 10 mai 2021 acesta mi-a interzis accesul în incinta fermei, zicând că el este proprietar și că face ce vrea”, a arătat Corneliu Lefter în plângerile depuse la Poliție și DNA.
- De la ce a pornit totul
Se pare că perchezițiile au pornit de la faptul că, numitul Alexandru Băișanu ar fi refuzat să depună la Poliție o serie de înscrisuri și documente care aveau legătură cu închirierea unui iaz și a unui teren situate în comuna Ipotești. Documente similare au fost solicitate și de către Primăria Ipotești, iar în cursul săptămânii trecute autoritățile de aici au transmis actele respective. O percheziție a avut loc și la clădirea din apropierea iazului de la Ipotești, acolo unde funcționează manejul, în care familia Băișanu își îngrijește caii de curse .
Ancheta în acest caz este derulată de către polițiștii de la Secția Rurală Ipotești, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.
De o lună de zile, la comanda acestei secții se află comisarul Alexandru Duțuc, ofițer de poliție rutieră, care a fost o scurtă perioadă șef, la începutul acestui an, la Serviciul de Permise și Înmatriculări Suceava. Alexandru Duțuc s-a remarcat prin acțiuni în forță pe unde a trecut.
- În oraș umblă vorba că
Dacă, pentru unii pare o biată ”găinărie”, pe lângă ce s-a tot spus și scris despre Băișanu de-a lungul vremii, lumea târgului sucevean crede că, în fond , toate acestea nu ar fi decât răfuielile politicianului umanist, cu mai vechii săi rivali din PNL-Suceava. Mai mult chiar, Ștefan Alexandru Băișanu ar fi fost una din ”feblețele” din trecut ale actualului președinte liberal: Ludovic Orban… pe când acesta ar fi condus filiala liberală.
Ciudat sau nu, dar acțiunea de reținere s-a desfășurat exact în preajma ”desantului” lui Câțu, în urbea lui Ștefan cel Mare!
Nu ma pot pronunța mai mult decât o fac autoritățile, dar copăcel, copăcel eu unul cred ca omul aista a dernjat mai degrabă, decât gâlceava povestită! Restul, nimeni nu-i perfect.Ori el , acest omuleț cred și știu că este și cadru universitar.Deci nu pre aș crede toate bazaconiile celea.Dar om trăi ș-om vedea
Oameni buni, dar și răi da… mai curând înclin a crede în nevinovăția sa… acest om s-o bătut de când îi lumea cu Flutur. Iar acum se vede trebușoara că l-o înghesuit o leacă pe acest Băișanu. Dar ceva îmi spune că omul e integru.Altele-s belele.Să auzim doar de ”ghini”…ăi oameni.
Dacă până și Suceava a fost, vezi chipurile ”străfulgerată” de un astfel de eveniment, cred că ar mai trebui a vedea ceva și pe Prut, chiar pe graniță. Amu, vorba ceea nici Băișanu n-o fi vreun sfânt, dar nici acel Lefter, nu cred să fie vreun pui de bogdaproste?! Sau, mai pe românește: Cum îi sacu … așa și petecelul!
Citiți cu mare atenție declarația acelui nene,cică Lefter, auzi nume de om de afaceri, ș-o să vă dumiriți că după două zeci ani de ”cumetrie”, în afaceri, nu cred că nu se știau?!
Legat cu mosorcel, cu ață… lipsea doar motanul. Și l-or găsit… Mă întreb doar atât: Băișanu să fie vinovatul? Ori, dracul cela, în astă trebușoară trebuie cătat în alte locuri?!