miercuri, ianuarie 19

Alertă europeană. Măști de protecție cu grad mare de filtrare, FFP2, nu asigură protecția promisă

0
663

Un model de măști FFP2, cu grad mare de filtrare, nu asigură protecția promisă, avertizează sistemul european de alertă pentru produse neconforme RAPEX. Deși măștile sunt încadrate la categoria FFP2, printre cele mai sigure, cu grad de protecție de aproape 100%, în realitate ele au o capacitate de filtrare mai mică de 73%, potrivit RAPEX. Măștile sunt produse în China.

Măștile sunt model KN95 – KF94 – FFP2 NR, produse în China, arată sistemul RAPEX, care a fost notificat de Belgia.


„Capacitatea totală de filtrare a măști este insuficientă (valoarea medie măsurată este mai mică de 72,9%), iar masca nu se adaptează corect pe figură. Ca atare, o cantitate excesivă de particule sau microorganisme poate trece prin mască, crescând riscul de infecție dacă nu sunt luate măsuri suplimentare de protecție. Produsul nu respectă Regulamentul Echipamentelor Personale de Protecție și nici Standardul European En 149”, se arată în alerta RAPEX, citată de digi24, care cere returnarea măștilor de către cei care le-au cumpărat.

Fals sentiment de siguranță

O altă alertă, emisă de Luxemburg, semnalează un alt model de măști neconforme: deși sunt prezentate ca oferind o protecţie ridicată („capacitate de filtrare ridicată”, „ajută la filtrarea a până la 90% din bacterii”, „ideal pentru utilizarea asistenţei medicale la domiciliu”), aceste afirmaţii nu sunt susţinute de dovezi.

„În absenţa unor dovezi privind eficienţa acestor măşti, acest lucru ar putea crea un fals sentiment de siguranţă purtătorului şi, prin urmare, nu l-ar putea proteja corespunzător dacă nu sunt combinate cu măsuri suplimentare”, potrivit RAPEX.

Descrierea măștilor reclamate, aici: Notification_INFO_00135_20_en

Ce este alerta RAPEX

Sistemul RAPEX reprezinta un sistem de schimb rapid de informatii privind produsele periculoase între Comisia Europeana şi statele membre ale Uniunii Europene, potrivit Mediafax.

RAPEX este sistemul european de alertă rapidă pentru produse periculoase, care asigură circulaţia rapidă, între statele membre şi Comisia Europeană, a informaţiilor privind produsele periculoase retrase de pe piaţă şi/sau recuperate de la consumatori în orice parte a Europei, astfel încât să se poată lua măsuri corespunzătoare oriunde în UE.

VEZI ŞI:

Atenție la măști! Șmecheria prin care chinezii aruncă pe piață produse care nu protejează bine

Dovada că masca nu e botniţă! Studiu care arată că nu reduce nivelul de oxigen

Lider OMS: “Coronavirusul a explodat în Japonia sau China, unde măştile au fost folosite pe scară largă”. Cât durează imunitatea la COVID-19

Leave a reply