sâmbătă, octombrie 1

Alegerile locale din Italia. Comunitatea românească încotro?

0
1334

Zilele trecute am avut un eveniment important in comunitatea românească din Peninsulă, din păcate umbrit de moțiunea de cenzură și căderea guvernului chiar in ziua in care România raporta 15000 de cazuri active de Covid și 250 de decese.
Este vorba despre alegerile locale din Italia, alegeri care se desfășoară in fiecare an datorită decalajului, durata mandatului fiind de 5 ani.
Procesul electoral s-a desfășurat în 1345 de localități iar pe liste au fost cel puțin 121 de candidați romani.
Din păcate si in aceste alegeri numărăm pe degetele de la o mână mandatele câștigătoare. De ce oare, care sunt cauzele?
Un vechi proverb spaniol spune cam așa:
Jugué como nunca antes, perdí como siempre!
Adică am jucat ca niciodată, dar am pierdut ca întotdeauna!
Locuiesc de 18 ani in Italia si am avut timp să urmăresc mai multe rânduri de alegeri.
In peste 90% din cazuri, poveștile de candidatură sunt identice.
Conaționali care au impresia că nu le-ar strica un pic de publicitate sau că la propriul CV ar da bine această ,,încercare,,.
Marea majoritate a celor care candidează se gândesc să facă acest pas cu foarte puțin timp înainte de data alegerilor. Entuziasmul este la cote maxime!
Discursul de cele mai multe ori este același, până acum a fost haos, vin eu și rezolv problema! Toate voturile comunității merg in buzunarul meu! De cele mai multe ori când se bate la ușa unui partid italian, avem impresia că avem toată comunitatea in buzunarul nostru și o punem pe masa negocierii la orice oră! Fals! Și ei știu asta!
La Roma am avut foarte mulți candidați, la o comunitate de aproape 100 000 găsim doar 4124 de carnete electorale.
Cu ce vom rămâne după aceste alegeri?
– Nu-mi pot scoate din minte acea imagine de campanie cu o doamna îmbrăcată in cămașă albă și cravată de pionier care candida la Torino.
Strategie cretinoidă să ieși pe listele Forza Italia cu niște simboluri care aduc aminte de epoca de dinainte de 89. Nu au ajutat-o prea mult si cele 5 voturi luate sunt mai mult decât generoase.
– In această campanie am văzut mesaje senatoriale trimise de la Strasbourg exclusiv pentru un candidat care într-un colegiu a luat 0 voturi iar in alt colegiu 10 voturi! Pentru că e senator ales in diaspora ar fi trebuit ca mesajul să fie îndreptat către toți cei care candidau și nu preferențial.
– Am văzut candidați care deși se agățau de faptul că își desfășoară activitatea in cabinete parlamentare in Italia nu trec pragul de 50 de voturi. Vă dați seama ce ,,activitate,, avem in aceste ,,gabinete,,.
Termenul este împrumutat direct de la sursa, nu-mi aparține!
Oricum ca să închidem partea negativă, pentru unii candidați ,, norocul politic,, le-a surâs mai mult astă vară la Verona când in ,,competiția internă au luat mai multe voturi!
Ce să-i faci, pe 3 și 4 Octombrie competiția a fost reala, voturile nu s-au schimbat între filiale așa cum schimbau valutiștii între ei mărcile germane in fața Gării de Nord din București.
Toate aceste lucruri descrise mai sus nu fac decât să ridiculizeze aceste alegeri și sa le ducă in derizoriu. Mai mult ii pot descuraja pe cei care au intenții serioase de a participa la viața politică a cetății.
Din punctul meu de vedere un consilier este esențial pentru integrare, acesta ar trebui să fie vârful de lancie al rezolvării problemelor noastre de zi cu zi și împreună cu misiunile diplomatice din teritoriu să ajute comunitatea și sa dea speranța.
De acea o eventuală candidatură trebuie discutată și eventual negociată cu mult timp înainte. Când m-am decis să candidez pentru un mandat de consilier judetean, am făcut-o cu circa 3 ani înainte. Am discutat cu familia, prietenii, apropiații, am avut apariții in presă și cel mai important m-am apropiat de un partid politic. Succesul a venit abia pe 5 Iunie 2016 atunci când am câștigat mandatul.
Pentru a avea o candidatura de succes trebuie să punem umărul la înscrierea in registrul electoral al românilor.
De salutat inițiativa unui grup de consilieri români strânși in jurul domnului Paul Vătămanu care au prezentat un proiect de lege care să faciliteze dreptul la vot al cetățenilor UE care locuiesc în Italia pentru alegerile municipale și europene.
O alta problemă întâlnită și la aceste alegeri a fost dublarea sau triplarea candidaților romani in aceeași Circumscripție.
Deși candidații români se bat pentru un număr foarte mic de voturi ei sunt nevoiți să le împartă între ei.

Foto principal sus: Facebook/Ovidiu Burdusa

Ovidiu Burdușa, Roma, Italia

Leave a reply