4 dintre cele mai tensionate momente ale dezbaterii dintre cei doi candidaţi la președinția SUA

1
655

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și rivalul său pentru Casa Albă, Joe Biden, au trecut prin momente intense într-o dezbatere haotică, marți seara.

Timp de 90 de minute, ambii rivali au schimbat acuzații și atacuri personale care au reflectat marele moment de diviziune pe care îl trăiește țara în fața alegerilor decisive din 3 noiembrie.

Trump l-a acuzat inițial pe rivalul său că are datorii față de socialiști și aripa cea mai stângă a partidului său: „Te vor domina, Joe, știi asta”.

Eu sunt Partidul Democrat acum”, a răspuns Biden, care a vrut să precizeze că domină agenda democratică.

Când sondajele de opinie arată că Biden are un avantaj față de Trump, cu 35 de zile înainte de alegeri – programate marți, 3 noiembrie – cei de la bbc.com au extras patru momente tensionate din prima din cele trei întâlniri dintre cei doi candidați la președinție.

  • „Tu ești mincinosul”

Într-unul dintre cele mai intense momente, în timp ce cei doi candidați au argumentat despre îngrijirea sănătății pentru americani, Biden a spus: „Acesta este: tot ceea ce spune până acum este pur și simplu o minciună”.

Nu sunt aici pentru a infirma minciunile. Toată lumea cunoaște un mincinos„, a lansat candidatul democratic.

Trump a răspuns: „Joe, tu ești mincinosul”.

Președintele și-a provocat rivalul să spună dacă va extinde Curtea Supremă cu mai mulți judecători pentru a-și înclina echilibrul ideologic, așa cum au cerut unii democrați.

El a cerut, de asemenea, ca Biden să publice o listă a nominalizaților săi pentru cea mai înaltă instanță în cazul în care va deveni președinte.

Dar Biden a respins provocarea: „Vrei să taci, omule?”.

Cine este pe lista ta Joe?”, a spus Trump.

  • „Continuă să latre, omule”

Moderatorul, Chris Wallace, a intervenit în mai multe momente în care ordinea a fost pierdută pentru a continua dezbaterea.

Acesta a fost într-adevăr un segment productiv„, a spus Biden cu aparent sarcasm. „Continuă să latre, omule„.

Trump a răspuns: „Oamenii înțeleg, Joe. 47 de ani și tu nu ai făcut nimic„, a spus el referindu-se la anii de politică pe care îi are democratul.

În 47 de luni, am făcut mai mult decât ai făcut tu în 47 de ani”, a insistat Trump mai târziu, la care Biden s-a întors: „Cu acest președinte, suntem mai slabi, mai bolnavi, mai săraci și (suntem) mai divizați„.

Într-un alt segment al discuţiei, președintele a întrebat de ce o companie cofondată de Hunter Biden, fiul democratului, a primit 3,5 milioane de dolari de la un miliardar din Moscova, potrivit unui raport publicat de republicanii din Senat.

Biden a respins acuzaţia iar cei doi s-au angajat într-un puternic schimb de acuzații.

Când moderatorul a încercat să facă ordine, democratul a spus: „Este greu să vorbești cu acest clovn, îmi pare rău„.

  • „El este rasistul”

Problema rasismului a fost, de asemenea, unul dintre subiectele dezbaterii.

În acest sens, Trump și-a apărat politica, spunând despre firmele ce aveau contracte cu guvernul să se abțină de la a oferi cursuri de sensibilitate rasială angajaților lor: „Învățau oamenii să ne urască țara”.

Iar Biden a răspuns: „Nimeni nu face asta… El este rasistul”.

Trump a spus că Biden s-a referit odată la afro-americani drept „super prădători”.

Democratul a negat așa ceva. În 1993, în timp ce era președintele Comitetului judiciar al Senatului, Biden a avertizat că „prădătorii de pe străzile noastre” erau „dincolo de limite”.

Dezbaterea s-a concentrat ulterior asupra siguranței publice, unul dintre punctele principale ale campaniei președintelui, care a criticat violența în unele proteste împotriva rasismului.

Trump a spus: „Nici măcar nu poți spune cuvântul forțe de ordine, pentru că dacă ai spune aceste cuvinte, ai pierde toți susținătorii tăi din stânga radicală”.

Președintele l-a provocat pe Biden să spună dacă este în favoarea legii.

„Legea și ordinea cu justiție, unde oamenii primesc un tratament echitabil”, a răspuns reclamantul, care a clarificat că nu se opune retragerii de fonduri de la poliție, deoarece apără o parte din aripa cea mai stângă a partidului său.

Moderatorul l-a întrebat pe Trump dacă este dispus să condamne supremațiile albe și milițiile.

– Sigur, spuse președintele. „Sunt dispus să fac asta.”

– Atunci, înainte, domnule, a spus Wallace.

După o pauză, Trump a spus: „Vrei să-i suni, cum vrei să-i spui? Dă-mi un nume, pe cine vrei să-l condamn?

Trump a continuat: „Vă spun ceva, cineva trebuie să facă ceva în legătură cu Antifa și stânga”.

  • 4. „Nu era un învins, era un patriot”.

Într-o confruntare deosebit de combativă, Biden a făcut referire la afirmațiile unor surse anonime conform cărora Trump numise cândva membrii armatei „învinși”, lucru pe care președintele și mai mulți dintre foștii și actualii săi asistenți l-au negat.

Democratul a spus cu o voce mai puternică că regretatul său fiu, Beau Biden – care era în luptă în Irak și a primit steaua de bronz – nu a fost un ratat.

Nu era un învins, era un patriot!„, a spus Biden, dar Trump l-a întrerupt și a scos numele altui fiu al rivalului său: „Chiar?

Vorbesc despre fiul meu, Beau Biden”, a răspuns democratul.

Nu-l cunosc pe Beau”, a spus Trump. „Vânătorul a fost expulzat din armată. A fost expulzat, externat dezonorat pentru consum de cocaină„, ​​a spus președintele.

Fiul meu, ca mulți oameni, a avut o problemă cu drogurile. A trecut peste asta. Sunt mândru de el„, a revenit candidatul democrat într-unul dintre cele mai feroce momente ale dezbaterii.

Scopul lui Donald Trump în timpul acestei dezbateri era să-l provoace pe Joe Biden, era clar că intenționa să o facă întrerupându-l în mod constant.

Moderarea acestei lupte a fost cea mai ingrată slujbă din America în această seară.

Coronavirusul s-a dovedit a fi un teren dificil pentru președinte, dar el a sugerat că Biden ar fi înrăutățit lucrurile.

1 comment

Leave a reply