marți, ianuarie 25

ALEGERI. Firea, ai încurcat-o! USRPLUS o dă pe Primărița Capitalei pe mâna procurorilor

0
816

Alianța USR PLUS a depus plângere împotriva Gabrielei Firea, Primăriei Generale a Capitalei și împotriva PSD la Biroul Electoral al Circumscripției Electorale a Municipiului București (BEM).

Alianța o acuză pe Gabriela Firea de încălcarea regulilor de desfășurare a campaniei electorale prin utilizarea unor mijloace de promovare mascată și indirectă în mass-media audiovizuală.

Claudiu Năsui, președinte USR București, și Vlad Voiculescu, președintele PLUS București, solicită, de asemenea, sesizarea Autorității Electorale Permanente (AEP) privind modul de finanțare a campaniei electorale a Gabriela Firea din bugetul primăriei, cât și a organelor abilitate cu privire la acest caz.


“Actualul Primar General al Municipiului București, dna. Gabriela Firea, candidează pentru un nou mandat din partea PSD, în cadrul alegerilor locale din data de 27 Septembrie 2020, PSD prezentând de asemenea lista de candidați la Consiliul General al Municipiului București.
Cu titlu prealabil se impune a se reține astfel legătura indisolubilă care există între alocările bugetare ale administrației publice locale actuale (reprezentată prin Primar) și interesele candidatului PSD la această funcție, actualul primar vizând astfel obținerea unui nou mandat.
Dispozițiile legale în materie impun o serie de limitări și constrângeri specifice cu privire la modalitatea de realizare a campaniei electorale, unele explicite și unele implicite, iar un raționament juridic judicios implică obligații de analiză de fond și nu doar de formă, în spiritul corectitudinii și echității procesului electoral.
Începând cu data de 31.08.2020, moment care se suprapune în mod straniu cu campania electorală pentru Alegerile Locale 2020, în spațiul media (transmitere posturi TV și radio și preluările specifice în mediul online) a început difuzarea unor spoturi menite să promoveze activitatea Primăriei Capitalei:
● un spot video promovează proiectul Primăriei Capitalei de consolidare a clădirilor istorice;
● al doilea spot promovează lucrările de infrastructură ale Primăriei Capitalei pentru poduri și pasaje;
● mesaje audio aferente sunt difuzate și în cadrul posturilor de radio.
Sesizăm prin prezenta plângere efectuarea unei campanii electorale mascate și indirecte, spoturile astfel reclamate reprezentând în fapt un mesaj electoral specific susținerii (realegerii) candidatului PSD, care deține în prezent funcția de primar și care conduce, pe de altă parte, autoritatea publică locală.
Vă rugăm de asemenea să sesizați atât Autoritatea Electorală Permanentă privind modul de finanțare a campaniei electorale a candidatului Gabriela Firea, din bugetul autorității publice locale, cât și organele abilitate în vederea constatării unor eventuale fapte contravenționale ori de altă natură față de situația de fapt”, se arată în plângerea semnată de Claudiu Năsui și Vlad Voiculescu, distribuită public de serviciul de comunicare al USRPLUS.

Leave a reply