sâmbătă, iulie 20

ALEGERI. Diaspora votează. Atenție, mai sunt nici două săptămâni pentru înscriere!

1
794

Pentru alegerile parlamentare din acest an, până la data de 7 septembrie, ora 13:00, a fost depășită borna de 3.000 (n.n. 3032) a alegătorilor români din afara țării care au optat pentru votul prin corespondență, în timp ce pentru votul la secția de votare s-au înscris 1.059 de cetățeni români din diaspora, transmite Autoritatea Electorală Permanentă.

Instituția amintește că, potrivit legislației în vigoare, înregistrarea ca alegător prin corespondenţă sau la o secție de votare a demarat la data de 1 aprilie 2020 şi se va încheia odată cu expirarea a 15 zile de la data începerii perioadei electorale, adică în data de 21 septembrie 2020.

Preşedintele AEP recomandă votul prin corespondență, mai ales în contextul incertitudinii legate de evoluția pandemiei de coronavirus.

Pentru a veni în sprijinul românilor din afara țării care doresc să se înregistreze pe portalul www.votstrainatate.ro, AEP revine cu următoarele precizări:

Actul de identitate românesc utilizat la înregistrare trebuie să fie acceptat de legislația românească, anunță AEP.

Lista documentelor de identitate românești:

• cartea de identitate;

• cartea electronică de identitate;

• cartea de identitate provizorie;

• buletinul de identitate;

• pașaportul diplomatic;

• pașaportul diplomatic electronic;

• pașaportul de serviciu;

• pașaportul de serviciu electronic;

• pașaportul simplu;

• pașaportul simplu electronic;

• pașaportul simplu temporar.

ATENȚIE!

Certificatul de naștere și titlul de călătorie nu fac parte din categoria documentelor de identitate, iar numele și prenumele trebuie să fie scrise întocmai ca în actul de identitate, scanul documentelor atașate trebuie să fie complet și vizibil integral, iar documentul de ședere în străinătate trebuie să fie prevăzut în lista din Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1627/2019!

Chiar dacă în pașaport este menționată țara de domiciliu sau reședință, este necesară transmiterea unuia dintre documentele care atestă șederea în străinătate, specific pentru fiecare țară, conform Ordinul ministrului afacerior externe nr. 1627/2019, care poate fi accesat la următorul link:

https://www.mae.ro/sites/default/files/file/ordin_1627_din_2019_anexe.pdf.

Toate informațiile privind procedura de înscriere cu una dintre cele două opțiuni de vot sunt disponibile pe portalul www.votstrainatate.rola următoarele linkuri:

https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotCorespondenta

https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotSectie

Întrebări și sesizări legate de procedura de preînregistrare și înscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro

Leave a reply