duminică, iulie 21

ALDE cere public Guvernului Orban să îngroape economia României

0
1175

ALDE, partidul creat de Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ponta (pe când acesta din urmă era premier PSD) nu se dezminte. În ciuda probelor clare privind sabotarea economiei naţionale, formaţiunea continuă să susţină oficial că România are nevoie să se prăbuşească financiar prin punerea în practică a unor măsuri populiste cum este cea  a majorării pensiilor.

Este singura concluzie pe care orice finanţist o poate trage văzând declaraţiile publice ale liderilor ALDE pe tema bugetului. Ultima dintre ele arată insistenţa cu care partidul lui Tăriceanu cere actualului Guvern să majoreze pensiile cu 40% – o veritabilă nenorocire pentru întreaga economie a ţării.

„Unde sunt banii pe care Guvernul PNL ne anunţa la începutul anului că îi are prevăzuţi în buget pentru majorarea pensiilor cu 40%? Unde au dispărut ei? Pentru că, din ceea ce ştim de la Guvernul PNL, banii folosiţi pentru combaterea efectelor coronavirus au venit din împrumuturile de zeci de miliarde făcute de dl Cîţu! De asemenea, ni s-a spus că au adus bani de la Uniunea Europeană pentru şomajul tehnic, pentru susţinerea firmelor etc. Deci, în mod logic, banii de pensii ar trebui să fie acolo! Încă de la începutul anului, prim-ministrul Orban şi toţi ceilalţi membri ai Cabinetului dădeau asigurări că sunt bani prevăzuţi în buget pentru creşterea pensiilor de la 1 septembrie cu 40%”, se arată într-o postare a ALDE pe Facebook.

De ce face ALDE acest joc? Pentru că liderul său l-a mai făcut. În 2008, când era prim-ministru, Călin Popescu Tăriceanu a majorat pensiile în plină criză mondială provocată de prăbuşirea colosului Lehman Brothers. Atunci, România era pe deficit, deci nu avea bani nici pentru plata pensiile nemajorate, dar Tăriceanu a decis, cu ajutorul PSD, majorarea lor, cu acelaşi scop ca şi acum: îngroparea adversarului politic ajuns la putere exact după adoptarea unor măsuri populiste catastrofale pentru starea financiară a ţării.

De ce poate face ALDE acelaşi joc şi astăzi, la 12 ani de la prăbuşirea intenţionată a economiei naţionale, după cum bine a remarcat analistul Cristian Diaconescu? Simplu: pentru că poate. În România, prin votul majorităţii din Parlament se poate decide sabotarea macroeconomică a unei naţiuni, doar cu scopul unui joc politic. Aşa a fost şi în 2008, după ce Tăriceanu a mărit pensiile în plină criză globală, aşa este şi acum când metoda Tăriceanu a fost copiată de PSD prin majorarea pensiilor cu 40%.

PSD şi ALDE au îngropat efectiv România din punct de vedere bugetar prin măsurile luate în perioada 2017-2019 sub Guvernele Grindeanu, Tudose şi Dăncilă. Urmare a măsurilor haotice şi populiste luate la comanda tandemului Dragnea-Tăriceanu, România a devenit dependentă de împrumuturi externe tot mai costisitoare pentru a putea acoperi creşteri nesăbuite de pensii şi salarii.

Criza provocată de pandemie a zdruncinat şi mai mult economia naţională, care nu poate supravieţui în lipsa unor măsuri de tip Boc, în 2010. Este dureros pentru omul de rând, dar este preţul pe care România îl plăteşte de fiecare dată când partide ca ALDE ajung să decidă soarta bugetară a ţării.

Leave a reply