vineri, decembrie 6

Alarmă pentru starea rechinilor din întreaga lume: „Trebuie să acționăm acum!”

0
1066

Rechinii sunt „stabiliți funcțional” în 20% din recifele de corali din lume, potrivit proiectului Global FinPrint, care din 2015 a analizat peste 15.000 de ore de înregistrare în 371 din aceste ecosisteme.

„În aceste recifuri, rechinii sunt dispăruți funcțional, deși este probabil să mai supravieţuiască câteva exemplare pe care poate că nu le-am văzut. Acest lucru presupune că există un nivel atât de scăzut încât nu contribuie la ecosistem așa cum ar face în mod normal”, a explicat pentru agenția EFE, Demian Chapman, profesor la Universitatea Internațională din Florida (FIU) și participant la inițiativă.

Primele concluzii ale proiectului, care își propune să cuantifice speciile amenințate și la care participă cinci mari universități din întreaga lume și Institutul Australian de Ştiințe Marine, au fost lansate miercuri împreună cu imagini incredibile ale celor mai mari prădători marini.

Folosind camere subacvatice în 58 de țări, Global FinPrint a înregistrat viața marină a recifurilor de corali și a obținut date nu numai despre rechin, ci și despre alte specii, cum ar fi țestoasele marine.

Chapman a indicat că această penurie de rechini în unele locuri a fost „șocantă”, deoarece estimează că înainte de prezența umană „era în toate recifele”, dar populațiile au fost reduse în principal prin exploatarea pescuitului.

Practic nu a fost găsit niciun rechin pe recifele din Republica Dominicană, Kenya, Vietnam, Qatar, Indiile de Vest din Franța și Antilele Olandeze. În acele locuri, doar trei rechini au fost înregistrați în mai mult de 800 de ore de înregistrare.

Turismul rechinului

Datorită tehnicii „Max In”, care constă în contabilizarea numărului maxim de rechini care apar pe ecran în fiecare oră, s-a arătat, de asemenea, că în țările în care au fost implementate restricții de pescuit sau măsuri de conservare, cum ar fi în cazul Bahamas, a existat o populație mai mare de rechini.

Această țară este una dintre multele care beneficiază de existența rechinilor în apele sale. Bahamas primește 120 de milioane de dolari în fiecare an din turismul legat de aceste lucruri vii.

Acesta nu este singurul loc în care apare această simbioză și, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice a SUA, aproximativ 500 de milioane de oameni din lume depind de recifurile de corali unde trăiesc aceste creaturi.

Proiectul și recomandările acestui grup de oameni de știință au servit, de asemenea, la crearea unor sanctuare de rechin în locuri unde această specie era anterior amenințată, așa cum s-a întâmplat în Belize, fosta colonie britanică din America Centrală.

Pe de altă parte, studiul a indicat că în locurile dens populate, cum ar fi pe coasta jamaicană sau columbiană, există un control guvernamental redus și unelte de pescuit agresive, rechinii erau în număr mult mai mic.

Cu toate acestea, Chapman a reiterat că datele obținute „demonstrează că nu este necesară interzicerea totală a pescuitului” și că „dacă restricțiile pe aceste arii protejate sunt combinate, poate însemna o schimbare pozitivă pentru această specie”.

„Acest lucru este foarte important, deoarece o mare parte a ţăriilor din lume sunt dispuse să interzică pescuitul, așa că, impunând aceste restricții, avem o mare varietate de instrumente și o alegem pe cea mai bună pentru rechini și pentru populație”, a adăugat el, citat de elespanol.com.

Relații publice pentru rechini

Chapman a petrecut zeci de ani studiind aceste „animale fascinante”, care „au avut întotdeauna o imagine proastă”.

Mulți oameni se tem de ei pentru că îi asociază cu atacuri asupra ființelor umane, astfel că acest studiu este o modalitate pentru ei de a „avea lucrători în relații publice”, a subliniat el.

Centrul Internațional pentru Atacuri de Rechini (ISAF) a înregistrat în anul 2019 un total de 64 de atacuri de rechin neprovocat, an în care a existat o scădere notabilă a numărului acestor incidente, dar a fost menținut numărul mediu de decese cauzate de rechin.

Deși atacurile preocupă, acest expert a specificat că „realitatea este că există o problemă mai mare decât cea a pierderii acestei specii”.

Deși această specie veche de 400 de milioane de ani a supraviețuit disparițiilor în masă de-a lungul istoriei, Chapman consideră că „trebuie să acționăm acum” pentru a păstra numărul de rechini și că aceștia pot supraviețui flagelului schimbărilor climatice sau a fi uman.

Leave a reply