Un studiu publicat astăzi de revista științifică „The Lancet” avertizează că oprirea prematură a măsurilor de carantină şi izolare socială populației și a tuturor măsurilor de control pentru blocarea pandemiei COVID-19 poate declanșa un al doilea val de infecții.
Cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong își bazează concluziile pe datele colectate după răspândirea noului coronavirus în China continentală.
Analiza lor lor indică faptul că măsurile de control drastice luate în China par să fi încetinit primul val al pandemiei în zonele din afara regiunii Hubei, epicentrul bolii.
Totuși, „supravegherea transmisiei COVID-19 și gravitatea acesteia este necesară pentru a proteja populaţia împotriva unui al doilea val de infecții”, subliniază studiul citat de ziarul El Mundo.
Lucrarea sugerează că în regiunile din afara Hubei, rata de reproducere a coronavirusului a scăzut substanțial după ce a fost decretată starea de urgenţă, pe 23 ianuarie, și s-a menţinut sub limita de un nou nou infectat pentru fiecare persoană bolnavă.
Modelul matematic cu care lucrează specialiştii Universităţii din Hong Kong indică totuși că relaxarea măsurilor prea curând ar duce la depășirea din nou a acestei limite, ceea ce ar spori contagierea la 2-3 persoane noi infectate la un vechi infectat.
„Deși aceste măsuri de control par să fi redus numărul de infecții la niveluri foarte scăzute, fără imunitatea de grup împotriva COVID-19, cazurile noi pot apărea pe măsură ce companiile, industriile și școlile își reiau treptat activitatea”, subliniază într-un declarația Joseph T Wu (alăturat), de la Universitatea din Hong Kong.
În ciuda faptului că politicile de control, cum ar fi distanța socială și schimbările de comportament, vor fi probabil menținute, cea mai bună strategie pare să fie căutarea activă a unui echilibru între reactivarea activităților economice și menținerea raportului de reproducere sub un infectat nou la unul vechi”, adaugă el.
Acest „echilibru” al măsurilor ar trebui menținut „până când un vaccin eficient este disponibil”, potrivit cercetătorului.
Cifrele gestionate de acest grup de oameni de știință sugerează că rata de deces din cauza COVID-19 a fost până acum substanțial mai mare în provincia Hubei (5,91%) decât în restul Chinei (0,98%).
Cercetătorii subliniază că există o corelație între rata mortalității, PIB-ul pe cap de locuitor și paturile de spital disponibile într-o regiune și sugerează că diferențele înregistrate în China se pot datora diferitelor grade de pregătire ale sistemului de sănătate.