Ajutor personal de 500 de euro lunar, timp de 3 luni, 250 de euro – al doilea adult, 100 de euro de copil. Un exemplu de răspuns la criza coronavirus

0
1019

Guvernul de la Madrid a ajuns la un acord cu sindicatele și ONG-urile pentru a lansa un venit minim tip „Vital Bridge”, numit și Venit social extraordinar, ca măsură excepțională de natură economică și socială în fața crizei coronavirusului. Acesta va fi în vigoare până la prelucrarea permanentă a unui venit vital minim. 

Prioritate pentru gospodăriile cu venituri mici

După cum a aflat postul tv La Sexta, acest venit social extraordinar se concentrează „pe oamenii care au cea mai mare nevoie”.

Cu alte cuvinte, Guvernul va acorda acces prioritar la această resursă familiilor care trăiesc în gospodării cu venituri mici. Adică, o persoană va putea accesa acest ajutor dacă are un venit sub 200 de euro. De asemenea, în funcție de venitul gospodăriei, familiile nevoiaşe pot cere acest ajutor dacă media venitului individual este sub 450 de euro.

Exemple: dacă o persoană locuiește singură și are un venit mai mic de 200 de euro, primeşte acest ajutor. Dacă un cuplu are venituri de 200 de euro – o persoană și alți 700 de euro cealaltă (ceea ce oferă o medie de 350 de euro pe cap, deoarece venitul mai mic sau egal cu 200 de euro nu este luat în considerare), acest ajutor este de asemenea acordat. În schimb, dacă un cuplu are venituri de 200 de euro – o persoană și încă 1.000 de euro cealaltă (ceea ce dă în medie 500 de euro pe cap de membru de familie), acest ajutor nu este acordat.

500 de euro pentru trei luni

Astfel, se propune ca aceste persoane aflate în situaţia de mai sus să primească un beneficiu de 500 de euro pe lună timp de trei luni. În plus, se are în vedere că dacă în aceeași unitate de coexistență există mai mult de un adult fără venituri, prestația pentru acea a doua persoană va crește cu 250 de euro pe lună.

Cu 100 de euro mai mult pentru copil

La această sumă trebuie să adăugăm o altă variabilă legată de numărul minorilor aflați în grijă. În acest caz, beneficiul financiar menționat va fi majorat cu 100 de euro pe lună mai mult pentru fiecare minor. În cazul familiilor monoparentale, acest ajutor va fi de 150 de euro pe lună.

O familie cu doi adulți și doi minori ar putea opta pentru 950 de euro pe lună

Pentru a înțelege mai bine ajutorul care alcătuiește acest venit social extraordinar, vă propunem următorul exemplu: dacă doi adulți trăiesc cu doi copii, într-o unitate familială dată, ar opta pentru 950 de euro pe lună timp de trei luni: primul adult fără venituri (500 euro), al doilea adult fără venituri (250 euro) și doi minori (100 euro fiecare).

Ajutor suplimentar pentru persoanele cu dizabilități

În această propunere sunt luați în considerare și alți factori. Dacă persoana care solicită acest venit social extraordinar are un grad de handicap egal sau mai mare de 33%, suma pe care o va primi nu va fi de 500 de euro, ci de 600.

La fel se întâmplă și cu cei sub 18 ani cu același profil de handicap: în acest caz, prestația va fi de 120 de euro pe lună sau 180 de euro în cazul în care minorul aparține unei familii monoparentale.

 

Leave a reply