Airbus pregătește revoluția proiectând trei avioane cu emisii zero

0
1499

Airbus a prezentat, luni, trei concepte de avioane cu hidrogen, cu zero emisii de CO2, pe care se așteaptă să le aibă în serviciu comercial în 2035, într-un moment în care presiunea opiniei publice în favoarea transportului nepoluant este în creștere, relatează jn.pt.

Sectorul aeronautic, lovit de coronavirus și defăimat de mișcarea „flygskam” (rușinat să zboare) din cauza emisiilor de CO2 – 2% până la 3% din emisiile mondiale, conform sectorului -, încearcă să se îndrepte rapid spre „decarbonizarea” transportului aerian.

Așteptăm cu nerăbdare să jucăm un rol de lider în cea mai importantă tranziție pe care industria noastră o va vedea„, a declarat Guillaume Faury, președintele executiv al Airbus, un grup care dorește să „devină un lider în decarbonizarea industriei aviatice„, se spune în comunicat.

Producătorul european studiază trei concepte de aeronave, toate alimentate cu hidrogen și denumite ZEROe – „zero emissions”. Motorul cu hidrogen nu emite poluanți, deoarece produce doar vapori de apă.

Primul este un turbo-reactor cu „configurație clasică”, așa cum explică Guillaume Faury ziarului Le Parisien. Cu 120 până la 200 de pasageri – echivalentul unui A220 sau un A320 – și o autonomie de peste 3.500 km, acesta va fi alimentat de o turbină cu hidrogen, stocată în rezervoare situate în partea din spate a fuselajului.

Inima motoarelor unui avion este o turbină” în care se arde kerosenul vaporizat, explică directorul general al Aviației Civile Franceze (DGAC), Patrick Gandil. Iar arderea cu hidrogen pentru a obține aceeași energie ar necesita, potrivit lui, doar modificări minore.

Al doilea concept este o aeronavă regională cu turbopropulsor care poate transporta până la 100 de pasageri pe o distanță de 1.800 km.

Al treilea concept este un zmeu zburător cu o capacitate și autonomie similare cu conceptul de turbo-reactor.

Leave a reply