Tensiunile dintre SUA și China au revenit în prim-planul Adunării Generale ONU anuale de la New York, președintele american Donald Trump acuzând China de răspândirea coronavirusului, relatează bbc.com.
El a cerut ca China să fie trasă la răspundere pentru pandemie.
În discursul său, președintele chinez Xi Jinping a declarat că țara sa nu are „nicio intenție de a intra într-un război rece cu nicio țară”.
Legăturile dintre cele două puteri mondiale sunt tensionate pe mai multe fronturi.
Summitul din acest an la New York se desfășoară în mare măsură practic, liderii mondiali susținând discursuri pre-înregistrate.
Noul format a însemnat că o parte din teatrul geopolitic oferit în mod normal la reuniunea cheie a ONU a fost absentă. Fiecare țară a fost reprezentată de un singur delegat și au existat puține oportunități pentru o națiune de a respinge alta.
Dar, așa cum se întâmplă des pentru discursurile adunării, președintele Trump și-a folosit discursul pentru a-și promova realizările.
China a „infectat lumea” – Trump
„Trebuie să tragem la răspundere națiunea care a declanșat această ciumă asupra lumii – China„, a spus el.
„În primele zile ale virusului, China a blocat călătoriile pe plan intern, permițând în același timp zborurilor să părăsească China și să infecteze lumea. China a condamnat interdicția de călătorie asupra țării lor, chiar dacă au anulat zborurile interne și au închis cetățenii în casele lor”, a adăugat el.
Președintele Trump acuză frecvent Beijingul că a acoperit virusul, spunând că ar fi putut opri răspândirea bolii. China a numit atacurile o distragere nefondată.
Tensiunile sunt ridicate între SUA și China cu privire la o serie de alte probleme, inclusiv comerțul, tehnologia, Hong Kong și tratamentul Chinei față de minoritățile musulmane din provincia Xinjiang.
Vorbind la scurt timp după liderul SUA, președintele Xi a avertizat asupra riscurilor unei „ciocniri de civilizații”.
„Vom continua să restrângem diferențele și să rezolvăm disputele cu ceilalți prin dialog și negocieri. Nu vom căuta să ne dezvoltăm doar pe noi înșine”, a spus el.
În declarațiile făcute înainte de discursul de marți, președintele Xi a fost mai dur vizavi de SUA, spunând că „nicio țară nu are dreptul să domine afacerile globale, să controleze destinul altora sau să păstreze toate avantajele în dezvoltare”, ceea ce China însăși a fost acuzat de critici.
Trump vizează alegătorii SUA
Acesta a fost un discurs ciudat al președintelui Trump, care se confruntă cu realegerea în 40 de zile, încearcând să devieze atenția de la modul său de a trata pandemia prin învinovăţirea Chinei, subliniind în același timp eforturile SUA de a găsi un remediu.
Vom pune capăt pandemiei, a promis președintele, spunând că datorită eforturilor SUA, trei vaccinuri sunt în faza finală de dezvoltare.
Secretarul general al ONU, António Guterres, care, fără a numi China sau SUA, a avertizat „trebuie să facem totul pentru a evita un nou război rece”.
„Ne deplasăm într-o direcție foarte periculoasă”, a spus el. „Lumea noastră nu își poate permite un viitor în care cele mai mari două economii împart globul într-o mare fractură – fiecare cu propriile reguli comerciale și financiare și internet și capacități de inteligență artificială”.
Președintele Trump a dat o viziune foarte diferită în discursul său, spunând „numai atunci când veți avea grijă de proprii cetățeni veți găsi o adevărată bază pentru cooperare”.
Alte discursuri:
- Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că viitorul lumii nu ar trebui redus la rivalitatea dintre SUA și China, cerând un „nou consens modern” în abordarea provocărilor globale
- Președintele rus Vladimir Putin a declarat că dorește să organizeze o conferință online cât mai curând posibil pentru a discuta despre cooperarea globală privind vaccinurile și modalitățile de livrare a acestora.
[…] Trump: “China a declanşat această ciumă asupra lumii” […]