duminică, noiembrie 28

Administrația Biden, primele vești bune: economia SUA își revine într-un ritm mai rapid decât așteptările inițiale

0
447

Economia americană va reveni la dimensiunea sa pre-pandemică până la jumătatea acestui an, chiar dacă Congresul nu va mai aproba niciun ajutor federal pentru redresare, dar vor trece ani înainte ca toți cei rămași fără job din cauza pandemiei să poată reveni la muncă, arată o informare a Biroului pentru Buget din Congresul SUA, de luni, citată de New York Times.

Noile previziuni ale Biroului (care este nepartizan și emite previziuni bugetare și economice regulate) reprezintă o îmbunătățire față de previziunile din vara trecută.


Oficialii au declarat reporterilor, luni, că perspectivele bune sunt rezultatul adaptării mai bune și mai rapide la pandemie decât se aștepta inițial a sectoarelor mari ale economiei.

Ele reflectă, de asemenea, efectele pachetului de ajutor economic de 900 miliarde dolari pe care Congresul l-a adoptat în decembrie, care a inclus cecuri directe de 600 de dolari către cetățeni și alocații de șomaj mai generoase.

Biroul bugetar se așteaptă acum ca rata șomajului să scadă la 5,3 la sută la sfârșitul anului, în scădere față de proiecția de 8,4 la sută din iulie.

Se așteaptă de asemenea ca economia să crească cu 3,7% pentru anul acesta, după ce în 2020 a înregistrat o contracție mult mai mică decât se aștepta inițial biroul bugetar.

Proiecțiile ar putea introduce și mai multe dezbateri cu privire la aprobarea pachetului de salvare economică al președintelui Biden, de 1,9 trilioane de dolari.

Ele i-ar putea încuraja pe republicanii care l-au împins pe președintele Joe Biden să reducă semnificativ planul, pe motiv că nu este nevoie de atât de mult sprijin federal suplimentar și că un alt pachet mare de ajutor bugetar ar putea „supraîncălzi” economia.

Dar raportul susține că există un risc redus ca acest lucru să se întâmple.

Se preconizează că economia va rămâne sub nivelurile sale potențiale până în 2025, pe drumul actual. Și rămân încă deschise mari riscuri economice.

Numărul americanilor angajați nu va reveni la nivelurile sale pre-pandemice până în 2024, au mai prezis oficialii Biroului.

Președintele Rezervei Federale, Jerome H. Powell, a avertizat săptămâna trecută că economia se află „la o distanță lungă de o redresare totală”, milioane de persoane rămânând fără muncă și multe firme mici confruntându-se în continuare cu presiuni de tot felul.

Oficialii bugetari au declarat că revenirea creșterii și a ocupării forței de muncă ar putea fi accelerate semnificativ dacă autoritățile de sănătate publică ar fi capabile să implementeze mai rapid vaccinuri împotriva coronavirusului pentru întreaga populație a SUA.

În starea actuală, Biroul Bugetar vede puține dovezi ale ”incintării economiei”, în anii următori, pentru a stimula o creștere rapidă a inflației. Instituția a prognozat niveluri ale inflației sub obiectivul Rezervei Federale de 2%, pentru anii următori.

Alte prognoze independente, inclusiv una de la Brookings Institution, săptămâna trecută, au proiectat că o altă doză de ajutor economic – cum ar fi pachetul de 1,9 trilioane de dolari pe care l-a propus Joe Biden – va ajuta economia să crească mai rapid, depășind ritmul său pre-pandemic până la sfârșitul anului.

Leave a reply