Adios, Catalunya! Spania suspendă puterea locală și preia guvernarea Barcelonei

0
886

Guvernul spaniol va declansa sambata suspendarea autonomiei largi de care se bucaura Catalonia, punand in aplicare Articolul 155 din Constitutie, potrivit unui comunicat oficial citat de Reuters.

Sambata va avea loc o sedinta speciala a guvernului spaniol.

Reactia guvernului de la Madrid vine dupa ce premierul catalan Carles Puigdemont a refuzat sa raspunda unui ultimatum dat de premierul Mariano Rajoy. Rajoy ii ceruse lui Puigdemont  sa precizeze clar daca guvernul catalan a decis sa proclame independenta regiunii.

Articolul 155 al Constitutiei spaniole permite guvernului de la Madrid sa preia conducerea uneia dintre regiunile autonome in situatii de urgenta. Practic, prin declansarea Articolului 155, guvernul, parlamentul si celelalte institutii din regiunea Catalonia isi pierd puterile legislative si executive, puterea urmand a fi exercitata de guvernul central, anunță Hotnews.

Decizia nu va liniști deloc apele la Barcelona. Dimpotrivă, va întărâta și mai mult spiritul naționalist local și e de așteptat ca la următoarele alegeri regionale ce urmează a fi organizate de guvernul central forțele separatiste să câștige și mai mult teren.

În plus, loviturile financiare primite de catalani prin plecarea mai multor companii se vor răsfrânge nu asupra formațiunilor catalane, ci asupra guvernului de la Madrid. Pentru a regla conturile, Spania va fi nevoită să facă ajustări de costuri ceea ce va spori și nemulțimirea catalanilor ne-separatiști, nu doar a naționaliștilor.

Leave a reply