Adio, Ponta, adio, Tăriceanu! Pro România și ALDE, măturate de români la vot, caută disperate un colac de salvare

1
2315

Marea noutate a alegerilor locale din 27 septembrie este că românii au măturat cu toate partidele de umplutură care s-au folosit de un nume și o siglă electorală pentru a ajunge ”la mălai”.

Printre nenumăratele formațiuni aruncate la coș de votul popular se află și două care nu se dau duse: Pro România și ALDE.

Scorul înregistrat de partidele lui Ponta și, respectiv, Tăriceanu, în Capitală de exemplu, este dezastruos.

Bunăoară, Călin Popescu Tăriceanu abia a sărit pragul de 1% în competiția pentru Primăria Bucureștiului, iar partidul lui Victor Viorel Ponta nu fost în stare să treacă pragul de 5%.

Situația gravă împinge liderii celor două grupuri politice să recurgă la gesturi disperate pentru a nu dispărea de pe piață.

Singura soluție pentru testul final – alegerile parlamentare din decembrie – este o alianță sau o fuziune între cele două partide, prin care speră să prindă locuri în viitorul legislativ.

Astfel, conducerile ALDE şi PRO România au programate joi şedinţe separate, iar ulterior, de la ora 17,00, preşedinţii celor două formaţiuni, Călin Popescu-Tăriceanu şi Victor Ponta, vor susţine o conferinţă de presă comună.

Conducerea ALDE se va reuni joi, de la ora 14,00, în şedinţele Biroului Politic Executiv, Biroului Politic Central şi Delegaţiei Permanente. Şedinţele vor avea loc în format de videoconferinţă.

De asemenea, Biroul Executiv al PRO România se reuneşte în şedinţă începând cu ora 15,00, la sediul central al partidului.

La ora 17,00, va avea loc o conferinţă de presă susţinută de preşedinţii celor două formaţiuni, la sediul PRO România, relatează Agerpres.

Însă acest plan arată din ce în ce mai mult ca unul sumă nulă. Sau de tipul ”plus cu plus dă minus”. Există și o experiență negativă în acest sens: asocierea lui Ponta cu Tăriceanu la alegerile prezidențiale din 2014 nu i-a adus primului niciun avantaj, dimpotrivă, mai mult l-a tras în jos.

Pentru că votul la alegerile parlamentare va fi unul foarte polarizat între taberele pro și anti-PSD, iar alegătorii din zona pro-PSD nu mai par dispuși să fragmenteze votul între PSD, ALDE și Pro România.

De aceea, ei vor vota masiv cu PSD și sunt șanse foarte mari – având în vedere acest motiv, dar și rezultatele foarte slabe de la localele din 27 septembrie – ca ALDE și Pro România să nu ia împreună nici măcar 5% din voturi și să nu treacă pragul.

Cel mai probabil, viitorul parlament va fi format din aleși ai PNL, PSD, USRPLUS, PMP și UDMR, adică singurele partide care au trecut pragul la alegerile din 27 septembrie.

Este, de altfel, un lucru foarte bun; românii s-au săturat de tot felul de experimente politice și de partide create din frustrările unor lideri, care nu vor altceva decât un loc cald pentru ei și camarilele lor.

Un viitor Parlament de cinci formațiuni politice este un câștig pentru democrație, balastul nu mai este o opțiune pentru alegătorii agresați de ”cârpeli” politice.

VEZI ŞI:

Cum vrea Nicușor Dan să refacă relația PNL-USRPLUS-PMP în București

Cum a ajuns baronul PSD Buzatu expert internațional în masca anti-COVID

Nu se mai fac bine! După ce au încurajat românii să se infecteze, PSD-iștii dau vina tot pe alții

1 comment

Leave a reply