Adio, PLUS! Trăiască USR și apoi USRPLUS! Visul lui Moise Guran

1
1100

Când și-a anunțat intrarea în politică, după abandonul unei lungi cariere jurnalistice, Moise Guran a menționat la loc de cinste un punct-cheie pentru el: fuziunea dintre USR și PLUS.

Fostul gazetar a spus că momentul care l-a făcut să intre în politică a fost represiunea din 10 august 2018, iar obiectivul USR-PLUS este să intre la guvernare.

„Ei trebuie să acționeze încă de pe acum ca un partid și așa le-am spus în ședința de astăzi. I-am întrebat dacă sunt pregătiți și dacă vor să facă acest lucru, ei mi-au răspuns toți că da. Zilele următoare o să mă întâlnesc și cu cei de la PLUS. Am avut discuții și cu ei”, a spus Moise Guran, precizând că a cerut asigurări că USR și PLUS vor ajunge să fie un singur partid.

Era o declarație citată de Digi 24 din ianuarie anul acesta.

Nu știm cât de mult a contat influența fostului realizator de la Europa FM, dar cert e proiectul său de suflet și-a văzut visul cu ochii.

USR și PLUS vor fuziona sâmbătă în cadrul unui congres organizat în premieră online, cu participarea a 3.200 de delegați, câte 1.600 de la fiecare partid. Potrivit protocolului agreat de conducerile celor două formațiuni, care urmează să fie supus votului delegaților la congres, fuziunea va fi una prin absorbție a PLUS de către USR. Astfel, noua formațiune se va numi USR, urmând ca, după rămânerea definitivă a sentinței judecătorești de aprobare a protocolului de fuziune, în termen de maximum patru luni, să fie organizat primul congres al noii formațiuni în cadrul căruia să fie adoptată și noua denumire – USRPLUS, potrivit jurnaliștilor de la G4Media.ro.

Până la viitorul congres, conducerea noului USR va fi asigurată de Dan Barna și Dacian Cioloș, în calitate de copreședinți, iar structurile de conducere centrale și locale vor fi reunite.

În protocolul de fuziune este prevăzut clar însă că la alegerile parlamentare USR și PLUS vor susține candidați unici și toți membrii PLUS devin membri USR, mai notează sursa citată.

Cu sau fără ajutorul lui Moise Guran, Dan Barna și Dacian Cioloș au consolidat deja a treia forță politică a României, după PNL și PSD (cam nefericită alegere denumirea ”USRPLUS”, doar ”USR” era suficient și nu s-ar fi supărat nimeni – o siglă mai simplă și deja brand consacrat).

În mod normal, o fuziune nu e simplă, mai ales când e vorba de două formațiuni politice tinere care nici n-au apucat să-și digere propriile frământări interne. Deși ele au fost mai puternice la USR, acolo unde Dan Barna a avut de înfruntat pe de o parte grupul ”Nicușoriștilor” (fidelii actualului candidat la Primăria Capitalei, care au considerat îndepărtarea sa de la șefia USR un rapt politic și nu l-au recunoscut ca lider deplin pe Dan Barna).

PLUS, în schimb, mai puțin extins la nivel național, nu a avut parte de mult zbucium intern.

E de așteptat ca, după fuziune, tensiunile să fie alimentate de astă dată de rivalitatea USR-PLUS, dar o legătură puternică la vârf între viitorii co-președinți ai USRPLUS va putea gestiona rezonabil eventualele crize interne.

Însă odată depășită această nouă provocare, USRPLUS are liber să atace în forță viitoarele alegeri parlamentare, de care România are mare nevoie să fie stabilite cât mai repede de către Parlamentul majoritar PSD-ALDE-PROROMÂNIA-UDMR; criza pandemiei cere urgent stabilitate politică, nu instabilitate cum e acum (Parlament de o culoare politică, Guvern de alta).

Un scor cât mai bun al noii formațiuni politice este în interesul majorității românilor care au votat masiv pe axa PNL-USR&PLUS-Iohannis, în 2019. Puternic lovit de PSD și aliații săi, PNL nu va putea face singur viitoarea majoritate. La rândul său, USRPLUS va avea nevoie ca de aer să intre în viitorul Guvern alături de liberali, altfel existând riscul să nu supraviețuiască patru ani în Opoziție. Fără a mai pune la socoteală că, în absența unui scor bun pentru cele două partide la viitorul scrutin legislativ, va fi nevoie și de PMP, poate chiar UDMR.

Deocamdată, văzând situația de la București, pare că planul celor doi mari aliați anti-PSD e să meargă fără PMP, rămâne de văzut dacă vor aduna suficienți parlamentari fără oamenii lui Traian Băsescu.

Dar pentru ca USRPLUS să conteze în iarnă, la urne, e nevoie de un scor bun la alegerile locale. Acesta este marele pariu pentru Dan Barna și Dacian Cioloș, poate cel mai greu test electoral de până acum.

Leave a reply