Donald Trump, Putin, Erodogan sau Xi Jing Ping sunt liderii ”de mână forte” care au rezistat până acum la putere în SUA, Rusia, Turcia sau China. Dar victoria democrației în SUA împotriva neonaziștilor lui Trump, în urma loviturii de stat ratate prin atacul de la Capitoliu, le dă aripi oamenilor din întreaga lume să se revolte față de regimurile dictatoriale, care încearcă să rămână la putere prin forță.
Rusia se confruntă pentru prima oară în istorie cu proteste fără precedent provocate de arestarea opozantului Aleksei Navalnîi.
Acesta a fost salvat de medicii din Germania după o presupusă tentativă de otrăvire a sa cu Noviciok, substanță folosită de serviciile secrete ruse controlate de liderul de la Kremlin.
Donald Trump, ca fost președinte al SUA, a girat otrăvirea opozanților regimului de la Moscova, nemișcând un deget împotriva regimului Putin, acuzat de folosirea substanțelor neurotoxice împotriva dușmanilor și opozanților politic.
Poliția rusă a reținut sute de oameni în toată țara în marșurile care au loc sâmbătă în sprijinul liderului opoziției Alexei Navalnîi.
Acesta se află în închisoare preventivă după ce a fost arestat la întoarcerea sa din Germania, unde se recuperase de la otrăvirea suferită anul trecut.
Potrivit portalului OVD-info, specializat în monitorizarea arestărilor, cel puțin 381 de persoane au fost arestate până acum în toată țara de către forțele de securitate ruse, uneori folosind violența.
Rușii nu se mai tem: ”Putin este un hoț!”
Sloganele precum „Putin este un hoț” și „Navalny, suntem cu tine” au fost scandate la manifestații în 93 de orașe rusești.
Poliţia din Rusia a arestat sute de persoane la manifestaţiile organizate în întreaga ţară pentru eliberarea lui Alexei Navalnîi, principalului opozant al lui Vladimir Putin, arestat în urmă cu o săptămână, la revenirea în ţară.
În Siberia, protestele s-au desfăşurat la -50 de grade Celsius.
Soţia lui Alexei Navalnîi, Iulia, a fost arestată de Poliție la Moscova unde protestatarii au început deja să se adune în Piaţa Puşkin. Ea ceruse în prealabil rușilor să se revolte față de Putin.
„Îmi pare rău pentru slaba calitate [a fotografiei], lumina este proastă în duba poliției”, a scris ea, ironic, pe Instagram când a postat un selfie din mașina Poliției cu care fusese ”săltată”.
Videoclipul cu ”palatul lui Putin”, aproape 70 de milioane de vizualizări
Marșurile în favoarea liderului opoziției au loc și după publicarea unui videoclip al FBK al lui Navalni în care Putin este acuzat că a primit de la prietenii săi „cel mai scump palat din lume” de pe malul Mării Negre.
Videoclipul despre „cea mai mare schemă de corupție din Rusia” în valoare de peste 100 de miliarde de ruble (aproximativ 1,4 miliarde de dolari), a depășit deja 60 de milioane de vizionări pe YouTube.
De la Moscova la Vladivostok, echipa celebrului activist anticorupție, victima unei presupuse otrăviri în această vară, a convocat o demonstrație în 93 de orașe rusești.
Cel puţin 15.000 de persoane au participat până acum la protestele organizate în Extremul Orient al Rusiei şi în Siberia.
Pe Twitter şi reţelele sociale au început să apară tot mai multe imagini ale protestelor şi acţiunile violente ale forţelor de ordine.
Protestele au început şi în oraşul Ekaterinburg, unde demonstranţii au ieşit în stradă în ciuda temperaturilor scăzute, de -30 de grade Celsius.
Protest pro-Navalnîi în Habarovsk, Rusia. Foto: Profimedia Images
Până duminică la prânz (ora Moscovei), poliţia rusă a arestat 174 de demonstranţi în 25 de localităţi.
Primele manifestaţii au avut loc sâmbătă în Extremul Orient rus, unde câteva mii de persoane au ieşit în stradă în Vladivostok şi Habarovsk, iar importante efective de poliţie au fost desfăşurate, potrivit susţinătorilor lui Navalnîi.
Poliţia arestează un demonstrant la protestele pro-Navalnîi din Habarovsk, Rusia. Foto: Profimedia Images
În oraşul Iakuţk, în această dimineaţă a fost organizat un mic protest, în ciuda temperaturilor de -50 de grade Celsius, informează Moscow Times.
Protestele din Rusia vin ca o replică la cele din SUA, care au avut un scop opus: răsturnarea ordinii de stat prin anularea alegerilor câștigate legitim de Joe Biden.
Atacul hoardelor antidemocratice asupra Capitoliului, chiar în momentul în care Congresul îl valida pe noul președinte ales, a avut loc la îndemnul lui Donald Trump, care și-ar fi dorit o Americă de tipul Rusiei, în care Opoziția este reprimată în forță, iar puterea este controlată de un lider atotputernic.
Salvarea Americii a fost istoria ei care a creat anticorpi puternici față de atacuri de tipul loviturii de stat.
Spre deosebire de Putin, Trump a avut un adversar mult mai puternic decât în Rusia: democrația, instituțiile și votanții care le susținea, mult mai numeroși decât cei care își doreau ca SUA să intre în ”clubul” dictatorilor de tip Putin, Erdogan, Xi Jing Ping sau Kim Jong-un în Coreea de Nord.
Toți pot fi considerați exponenții curentului de lideri care otrăvesc lumea. Fie că o fac folosind agenți ca Noviciok sau cuvinte la fel de toxice…
Nu mor caii cand vor cainii ! Protestele au loc la – 2C ! Si sant putinicei care protesteaza impotriva lui Putim. Ocidentl crede ca baga troianul in casa Rusiei pri Navalnii.Gresit neomarxistii nu vor avea succes niciodata in Rusia.Ar putea fi inceputul sfarsitului,iar besinosi ca Soros,Biden etc ar putea fi initiatorii !