Adina Vălean despre haosul din aeroporturi: „O nouă criză cu care ne confruntăm”

Într-o discuție cu hotnews.ro, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a explicat că situația din aeroporturi este cunoscută la nivelul Comisiei, dar că, în principal, ar fi vorba doar despre „trei mari aeroporturi europene” care generează probleme, fără a le nominaliza.

„Aceasta este o nouă criză cu care ne confruntăm (după pandemia de covid), dar care nu se întâmplă peste tot. Noi am identificat trei dintre marile aeroporturi care au probleme de personal, la serviciul de securitate, la companiile care operează bagajele, la serviciul de ticketing.

Se întâmplă acest lucru pentru că în pandemie și-au concediat angajații și este foarte greu să găsești un număr de lucrători specializați, mai ales din punct de vedere al nivelului de securitate ridicat, astfel încât să poată să opereze într-un aeroport.

Alte aeroporturi s-au pregătit din timp, au făcut reangajări, în multe părți lucrurile merg mult mai bine.

Această situație coincide cu neliniștea socială legată de inflație, de creșterile de prețuri, astfel încât foarte multe sindicate din domeniul aviației, fie de la aeroporturi, fie de la liniile aeriene, fie de la controlorii de trafic sunt în grevă.

Orice decalaj pe un aerport produce un efect de domino: o grevă a controlorilor de trafic, să spunem, în Franța sau în Germania, dă peste cap programul foarte multor zboruri. O grevă în Belgia a făcut ca toate aterizările din ziua respectivă să fie anulate.

Nu întotdeauna pasagerii sunt corect informați sau știu exact care este situația. Mai este și problema că o grevă nu este considerată de extremă urgență pentru a interveni o compensație pentru anularea unui zbor.

Ce poate face Comisia este să lucrăm pentru a rafina drepturile pasagerilor în acest domeniu. Vrem ca pasagerii să fie cât mai bine protejați, adică informați, despăgubiți, condiții civilizate în avion sau aeroport”, a declarat Adina Vălean.

Leave a reply