Bazându-se pe o armată de fanatici orbiți de ură și de furie, președintele încă în funcție al SUA face ce n-a făcut nimeni în istorie: provoacă intenționat o criză constituțională în America, refuzând să accepte rezultatul alegerilor, în ciuda asigurărilor date de toate autoritățile statale că au fost ”cele mai sigure alegeri” dintotdeauna.
De ce face Trump asta? Pentru a face jocul dușmanilor Americii, Rusia fiind prima țară pe buzele tuturor. Trump s-a comportat mereu ca fiind subalternul lui Vladimir Putin, a distrus tot ce construiseră SUA în lume, în special relația cu Europa, ceva ce doar Moscova își dorea: Kremlinul a anunțat public faptul că va încerca destabilizarea Occidentului, dar nimeni nu și-a imaginat vreodată că Donald Trump va fi arma Rusie în acest război declanșat împotriva democraților vestice.
Sigur, o legătură a existat: Trump a câștigat alegerile în 2016 cu ajutorul implicării Rusiei în atacul cibernetic împotriva lui Hillary Clinton, fosta contracandidată democrată.
În plus, discursul lui Trump a fost mereu în spiritul preceptelor Moscovei: promovarea fundamentalismului religios, a intoleranței față de minorități, a demonizării și dezbinării ca armă politică.
Dar dacă Trump s-a comportat ca un subaltern al lui Putin în tot acest proces anti-Occident, cei doi nu au luat în calcul și posibilitatea ca actualul președinte să piardă alegerile. Când s-au trezit cu victoria democrației în fața tentativei de lovitură de stat democratic, celor doi nu le-a mai rămas decât o singură opțiune: haosul în SUA.
Ce face Trump încă din noaptea alegerilor, când era clar că a pierdut Casa Albă, înseamnă exact asta: plasarea de bombe instituționale pentru a provoca haos.
Demite pe oricine nu-i acceptă halucinațiile cu frauda electorală, sună electori din statele unde a pierdut, pentru a-i convinge să voteze cu el în Colegiul Electorilor (care va decide votarea indirectă a președintelui), își pune fiii și apropiații pentru a intoxica opinia publică americană cu acuzații false despre furtul electoral.
El este, de fapt, cel care încearcă să fure alegeri libere și corecte pe care le-a pierdut cu o marjă largă față de președintele ales Joe Biden, rupând principiul cel mai de bază al democrației americane: alegerile libere.
Strategia lansată chiar de dinainte de ziua votului, în legătură cu fraudarea votului, dar și cea după data de 3 noiembrie pare să nu dea roade. Apelurile făcute în fiecare stat pierdut de Donald Trump sunt fie ignorate, fie respinse.
Echipa președintelui în funcție încă nu a punctat vreun succes notabil, iar acuzațiile de fraudare masivă a votului nu au fost dovedite, deși au fost depuse zeci de plângeri, precizează BBC, într-o analiză.
Aceasta urmează apelurilor președintelui către doi oficiali ai regiunii Wayne, cărora le-a cerut reevaluarea voturilor lor din statul Michigan, câștigat deja de Joe Biden.
Avocatul lui Trump, Rudy Giuliani, a susținut că numeroasele buletine de vot democrate, multe dintre ele votate de alegătorii negri, sunt ilegale și că Trump a câștigat alegerile aici.
„Se schimbă rezultatul alegerilor din Michigan dacă scoateți județul Wayne”, a spus Giuliani la o conferință de presă aglomerată, fără mască și delirantă, la Washington, când a început să-i curgă vopseaua de păr pe față în timp ce mințea despre frauda electorală.
Ulterior, și-a dat seama cât de ridicol e ce susține și a renunțat.
Giuliani a anunțat joi că va renunța la acțiunile intentate în Michigan, stat pe care Joe Biden l-a câștigat la votul popular la o diferență de peste 160.000 de voturi.
Dar echipa lui Giuliani face, de asemenea, afirmații absurde cu privire la o conspirație democratică masivă, centralizată, care implică dictatorul venezuelean Hugo Chavez, Cuba, China, Fundația Clinton și George Soros pentru a arunca alegerile.
Evident, nebunie curată: nu există nicio probă în acest sens.
BBC mai spune că strategia de contestare a rezultatului se modifică din mers, echipa lui Donald Trump adoptând „un gambit politic pe termen lung”.
Va avea însă aceasă strategie succes? Potrivit sursei citate, nu este imposibil, dar șansele sunt foarte, foarte mici. Înainte de toate, Donald Trump trebuie să răstoarnă rezultatul în mai multe state, unde Joe Biden a câștigat alegerile la o diferență cuprinsă între zeci de mii de voturi sau chiar sute de mii. BBC amintește însă că nu se repetă situația alegerilor din 2000, când totul a depins de un singur stat, Florida.
BBC a schițat un posibil plan de acțiune:
- blocarea procesului de certificare a votului în cât mai multe state posibil, fie prin procese, fie prin încurajarea oficialilor republicani să depună obiecții;
- încurajarea oficialilor din statele controlate de republicani, dar câștigate de Biden la limită, să respingă rezultatele votului popular ca fiind nevalide sau să acuze fraude mari;
- să convingă electorii din colegiile electorale să schimbe votul popular și să acorde votul lor pentru Trump, în loc de Biden, până în data de 14 decembrie; această strategie este necesară în câteva state – precum Wisconsin, Michigan și Pennsylvania – pentru a-l duce pe Trump de la 232 de electori la peste numărul necesar de 269 pentru câștigarea alegerilor.
- chiar și anularea unora dintre cele 306 voturi ar putea funcționa, deoarece apoi alegerile ar putea fi decise în favoarea sa în Camera Reprezentanților, unde – deși este controlată de democrați – Trump ar putea câștiga prin reguli puțin cunoscute.