sâmbătă, iulie 13

Activişti antimonarhie, arestaţi la Londra înainte de încoronarea lui Charles

Şase activişti antimonarhie au fost arestaţi sâmbătă dimineaţă la Londra, în timp ce se pregăteau să manifesteze împotriva încoronării regelui Charles al III-lea, au declarat pentru AFP organizatorii protestului.

Poliţia a arestat ”şase dintre organizatorii noştri şi a confiscat sute de pancarte” inscripţionate cu sloganul ”Not my King” (Nu este Regele meu), a declarat un purtător de cuvânt al grupării Republic, ai cărei sute de susţinători erau adunaţi în Trafalgar Square, pe traseul procesiunii.

Preşedintele Republic, Graham Smith, face parte dintre persoanele arestate, a precizat gruparea pe Twitter.

”Acesta este exact motivul pentru care ne aflăm astăzi aici. Pentru că monarhia reprezintă tot ceea ce este în neregulă cu Marea Britanie: privilegii, inegalitate şi lipsă de democraţie’, a declarat pentru AFP Martin Weegman, unul dintre protestatarii împotriva monarhiei.

Sutelor de activişti antimonarhie purtând pancarte cu mesajele ”Cetăţeni, nu supuşi” şi ”Aboliţi monarhia” li s-a răspuns cu un ”God save the King” (”Dumnezeu să-l salveze pe Rege”) din partea susţinătorilor regali, informează stiritvr.

Treisprezece activişti ai grupării ecologiste Just Stop Oil au fost, de asemenea, arestaţi la periferia traseului planificat al procesiunii, a constatat un reporter AFP.

Gruparea plănuise să manifesteze la încoronare pentru a se opune exploatării de hidrocarburi în ţară.

Arestările au loc după ce un oficial al poliţiei, Christian Bunt, a avertizat vineri că protestele care perturbă încoronarea vor fi tratate cu ”un nivel mai scăzut de toleranţă”.

Inaudibilă sub domnia Elisabetei a II-a, care a murit în septembrie anul trecut, mişcarea republicană intenţionează să profite de popularitatea mai scăzută a lui Carol al III-lea pentru a-şi face auzită vocea.

Potrivit unui sondaj recent YouGov, majoritatea britanicilor (58%) sunt încă în favoarea menţinerii monarhiei, dar acest sentiment este în scădere în rândul tinerilor. Doar 32% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani sunt în favoarea monarhiei, faţă de 38% care doresc un şef de stat ales (iar 30% nu au nicio părere).

Leave a reply