vineri, octombrie 7

A început votarea la referendumurile pentru unirea cu Rusia a regiunilor ocupate din Ucraina

0
129

În regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, ocupate de forţele ruse, a început vineri votarea la referendumurile pentru unirea cu Rusia, relatează Reuters. Se pot prezenta la urne şi locuitorii refugiaţi în Rusia, informează agerpres.

Votarea urmează să se încheie marţi, iar purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că decizia ulterioară privind anexarea de către Rusia a regiunilor respective va fi „rapidă”.

Occidentul şi Kievul au condamnat demersul ca ilegal şi nelegitim, apreciind că este o modalitate de escaladare a războiului declanşat de Kremlin.

Regiunile vizate reprezintă circa 15% din teritoriul Ucrainei. Forţele ucrainene au eliberat luna aceasta zone ocupate anterior de ruşi în nord-estul ţării.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna aceasta mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru războiul din Ucraina, iar prin anexarea celor patru regiuni, ar putea prezenta contraofensiva ucraineană drept un atac împotriva Rusiei, apreciază Reuters. Liderul de la Kremlin a făcut miercuri aluzie la folosirea armamentului nuclear, avertizând că va folosi „toate mijloacele de care dispunem” pentru a apăra Rusia şi că „nu este vorba de un bluf”.

Leave a reply