marți, octombrie 3

A început războiul pentru apă. Fermierii spanioli sapă puțuri ilegale

0
854

Europa a ajuns în fața unor provocări uriașe, fără precedent, iar una dintre ele este canicula. Incendiile de vegetație sunt un fenomen frecvent în acest sezon, în regiunile aride din sud. Însă de această dată sunt afectate și zone întinse din centrul și chiar nordul Europei.

Fermierii spanioli din Andaluzia sunt disperați. Au nevoie de multă apă dacă vor să evite distrugerea culturilor de pe plantațiile lor întinse. Dar nu au voie să sape puțuri pentru a avea acces la apa subterană. În plus, acest lucru ar avea un efect negativ asupra zonelor umede precum rezervația naturală Doniana. 

Supraviețuirea e din ce în ce mai grea pentru lopătari. Ecologiștii Felipe Fuentelsaz și Juan Romero își fac griji pentru sute de mii de astfel de păsări de apă din Donana, în sudul Spaniei. Pentru că debitele apelor sunt tot mai scăzute.

Juan Romero, activist de mediu: „E o catastrofă pentru biodiversitate. Iar aceasta este o zonă protejată. Donana e ca și secată de doi ani. E o regiune mlăștinoasă, dar rămasă fără apă pentru că apa este risipită, uneori chiar ilegal.”

Parcul Național Donana, aflat în Patrimoniului Mondial UNESCO, e înconjurat de fermieri care folosesc apele subterane pentru a-și iriga plantațiile de căpșuni, mure și zmeură.

Porțiunile roșii de pe harta lui Felipe arată plantațiile care au apărut în zonă începând cu anii ’80 fără a avea aprobările necesare.

Felipe Fuentelsaz, activist de mediu: „Peste o mie de puțuri ilegale au fost forate în mijlocul pădurii, fără aprobare. Iar autoritățile au fost neglijente. Nimeni nu a oprit acest fenomen.”

Juan vrea să ne arate puțurile ilegale. Înțelege situația fermierilor, care așteaptă de ani buni să fie conectați la un sistem de irigații prin care apa să fie adusă în regiune din râuri îndepărtate. Dar crede că este greșit ca ei să foreze puțuri, dacă nu au autorizație.

Juan Romero, activist de mediu:”A izbucnit un război pentru apă, o resursă rară. Este vorba despre cine primește mai multă. Asta e problema. Am dat peste un incendiu de vegetație. O consecință a secetei și a temperaturilor record. E un puț săpat ilegal chiar aici. A fost construit prin fără acte, în afara legii. Chiar lângă albia unui râu secat, care este proprietate publică.” (reportaj integral digi24)

Leave a reply