duminică, martie 3

A doua scrisoare deschisă preotului Constantin Alecse de la biserica orthodoxă română Sfânta Treime din Los Angeles, USA

0
1052

 

Sfinte părinte Alecse, 

Am remarcat că materialul O radiografie realistă a evenimentelor din America, 2020 scris de dl. Jacob Fraden din San Diego, USA, a fost scos de pe blogul bisericii dvs. Cu aceasta însă răul produs comunității românești – și celei americane, desigur – nu a fost înlăturat fiindcă materialul a fost citit deja de mulți dintre enoriașii parohiei dvs. și a ajuns și în România, în Franța și în Germania – numai după câte am putut să verificăm noi – iar toți acești cititorii se întreaba cu neîncredere: Ce se întâmplă acum în America? Cum a putut să apară – așa de o dată, neobservată de nimeni – această tragedie descrisă cu multă atenție pentru detaliu de dl. Fraden? Toți aceștia – cetățeni ai Americii, ai Franței, ai României și al altor state europene – așteaptă acum cu nerăbdare un cuvând al dvs. care să corecteze sau să infirme imaginea nefericită creeată de dl. Fraden și publicată de organul de presă al bisericii pe care o păstoriți.  Cum se poate rezolva această problemă, părinte Alecse?

Noi am continuat să supunem materialul acesta unei analize atente și critice și am ajuns la concluzia că materialul cuprinde 53 de inexactități mari (minciuni), fiecare dintre ele rezultând din multe alte inexactități (minciuni) mai mici…adică ar fi vorba de cam 500 de inexactități înșirate pe 7 pagini dactilografiate…Părinte, asta nu mai este un material informativ, este o adunătură de minciuni perverse care au văzut lumina tiparului sub oblăduirea dvs…Așa ceva este de neconceput, părinte Alecsa, și trebuie pus în ordine de către dvs. cât de curând!

Începem cu un citat care ar fi trebuit să vă sară în ochi de la prima vedere: Totul e în regulă cu prilejul: nămiloiul negru ucis de polițistul rasist în sicriul de aur. Nu, George Floyd nu a fost ucis într-un sicriu de aur…și asta ar fi trebuit să vă dea de gândit, dvs. având de multe ori ocazia să duceți credincioși – în sicriu – pe ultimul lor drum. Nu puteați lăsa asta așa, fiindcă toată lumea a văzut că George Floyd a fost ucis în mijlocul drumului, lângă mașina poliției: această scenă a fost arătată la toate posturile de tv iar fotografia respectivă a fost publicată în toate ziarele…Dl. Fraden precizează că sicriul a fost de aur…dar dvs. ar trebui să știți din experiența dvs. profesională că un sicriu de aur costă miliarde…și nu ar fi trebuit să lăsați aceasta exagerare să treacă mai departe către cititori…Cosciugul a fost probabil din material plastic galben…dar dl. Fraden a dorit să instige, să răscolească  bunul simț al cititorilor așezându-l pe George Floyd într-un coșciug de aur…Neadevărat, o minciună cu scop bine definit… 

Cităm din nou pe dl. Fraden: 

Asemenea preşedinţi (Nota noastră: este vorba de actualul Președinte al USA, Donald Trump) nu au mai existat în SUA şi de aceea stângiştii s-au decis să-l declare psihopat şi să-l înlăture de la Casa Albă, ca fiind incapabil să-şi exercite atribuţiile datorită instabilităţii psihice. Au plătit vreo doi-trei psihiatri pentru declaraţii publice, dar şi operaţiunea asta nu a produs decât o uşoară tresărire a aerului

Autorul, dl.  Fraden, se referă – fără s-o precizeze –  la cartea The Dangerous Case of Donald Trump editată de dr. med. Bandy Lee, profesor științific asistent de Legislație și Psihiatrie la Școala de Medicină a universității Yale, una dintre primele 10 universități din lume. Dânsul a organizat o conferință cu tema Duty to warn (Datoria de a preveni) și a publicat în 2017 cartea respectivă care conține părerile a 27 de psihologi și experți în sănătatea mentală, toți americani. Cartea are ISBN 9781250179456:  dacă aveți acces la www.amazon.com, puteți răsfoi câteva pagini. 

Dar, să analizăm ce spune autorul articolului:

 1. Autorul vorbește de doi-trei psihiatri: nu, au fost 27 de psihiatri sau  specialiști în boli mintale.Ce eroare grosolană…sau ce minciună!
 2. Stângiștii. Este vorba oare de cei care scriu cu mâna stângă? 

Fiindcă o asemenea grupare socială nu există! Nu există un partid, nu există un sindicat, nu există nici o mișcare populară cu această denumire…nu există nimic! Există numai fantezia autorului, care grupează sub această denumire pe toți cei care au o altă părere decât el însuși…realizând astfel  o manipulare grosolană a cititorilor, mai ales americani: în anumite cercuri americane a fi de stânga echivalează cu a fi bolnav de ciumă.Plasându-i pe cei doi-trei psihiatri în această categorie echivalează cu a-i condamna la moartea morală prin nebăgare de seamă…

 • …. s-au decis să-l declare psihopat şi să-l înlăture de la Casa Albă, ca fiind incapabil să-şi exercite atribuţiile datorită instabilităţii psihice.

 Dacă nu există stângiști…nu pot exista nici acțiunile acestora, prezentate de autor…

Nici altcineva – de exemplu Partidul Democrat american, care și-ar dori să preia puterea de la Partidul Republican în USA  – nu a folosit nicio dată atributele din această propoziție și nu a încercat nici-o dată să: 

 • îl declare psihopat pe Președintele Trump 
 • să-l înlăture de la Casa Albă pe motive psihice
 • (să-l declare) incapabil
 • (să-l declare) instabil psihic.

Aceste patru afirmații se referă la acțiuni care nu au existat în politica americană și sunt  numai creații ale fanteziei autorului sau a necunoștinței lui de cauză: a auzit ceva și acum…trăncăne. Toate acestea cu scopul de a induce în eroare, de a manipula pe cititor. Sunt numai minciuni.

 • Au plătit (vreo doi-trei psihiatri) În cazul de față este vorba de o activitate dusă de psihiatri în mod continuu dea lungul secolelor fiindcă 18 dintre cei 37 de Președinți ai USA dintre 1776 și 1974 au suferit de diferite dezordini psihiatrice: depresiune, paranoia, demență, etc. (vezi pag. 343 din cartea de mai sus).  Deci este vorba de o activitate continuă care – în mod sigur – a fost plătită cu regularitate de către administrația de Stat a USA din asigurarea medicală a Președinților SUA…și nu de niște stângiști neidentificați. 

Încă o informație falsă…sau o minciună, depinde cum vreți s-o încadrați.

 • pentru declarații publice…Nu, nu este vorba de niște declarații făcute la radio, tv sau în presă și care ar dispare o dată cu imaginea de pe ecrane, ci este vorba de o carte de 360 de pagini apărută în editura St. Martin’s Press din New York. Încă o informație falsă…a autorului Fraden.
 • dar şi operaţiunea asta nu a produs decât o uşoară tresărire a aerului. Este greu de imaginat cum își închipuie autorul că tresare aerul…dar nici asta nu este adevărat, chiar dacă aerul ar tresări în mod substanțial. În prezent cartea este citită și folosită de cei care sunt în stare și au interesul să analizeze probleme de psihologie: aceștia sunt numai 1-3 % din întreaga populație americană. Lor le-a și fost adresată cartea, care o dată ce a intrat în bibliotecile naționale și în cele particulare a devenit un document istoric, document care va fi citat atunci când va fi nevoie să se facă referiri la această Președinție. 

Încă o apreciere manipulativă, falsă, a autorului articolului.

Părinte Alecse, cartea aceasta poate fi găsită la orice bibliotecă orășenească…deci și la bibliotecile din Los Angeles…Dvs. – sau o persoană de încredere de a dvs. – ar fi putut merge la orice bibliotecă și dvs. ați fi putut evita cu ușurință dezinformarea grosolană a enoriașilor pe care-i păstoriți…

Propoziția aceasta de 55 de cuvinte conține 10 inexactități / minciuni (mai mititele). În paragraful precedent – în care am afirmat că in textul total sunt (numai) 53 de minciuni (mari) le-am considerat pe toate acestea zece ca fiind…numai una singură! Dacă celelalte paragrafe ar fi redactate cu aceiași grijă pentru adevăr este posibil ca emailul analizat să conțină în total 53×10= 530 de inexactități, de minciuni (mai mititele, dar oricum, minciuni)…Ăsta nu mai este un efort de informare a publicului ci este unul clar de dezinformare. Să ne fie clar: avem de a face cu o încercare de dezinformare a cititorilor, mai ales ruși și englezi  – acestea sunt limbile native ale domnului Fraden – dar și a românilor care au acum posibilitatea să citească materialul în limba natală. Cine l-o fi tradus în limba română și cu ce scop?                                                                                 *

Întrebarea care apare logic și imediat este… de ce încearcă dl. Fraden să împiedice cititorii să citească o carte, tratând-o cu atât de mult dispreț? Ce au scris autorii în această carte și ce vrea să ascundă dl. Fraden?

Nu pot să-i citez pe toți cei 27 de autori care au publicat câte un capitol din cartea respectivă. Dar mă rezum la primul dintre ei și la câteva citate din celelalte capitole. Asta ar putea să fie suficient ca să căpătăm o impresie despre conținutul cărții.

Cap. 1, pg. 25, autori Dr. Philip Zimbardo, profesor emerit al Universității Stanford (a treia din lume) și Rosemary Sword, autoare a mai multor cărți de psihopatologie. Citez:

 • pg. 45: …Donald Trump este incapabil mental să fie Președinte al USA…
 • pg. 45: …nu putem să nu considerăm un factor suplimentar: posibilitatea unei dezordini neurologice cum ar fi demență sau Alzheimer…Comparând interviurile filmate din 1980 încoace…noi am găsit…o significantă reducere în folosirea cuvintelor esențiale și o creștere a folosirii adjectivelor foarte, imens, formidabil și a propozițiilor incomplecte care nu au nici-un sens dar care pot indica o pierdere a logicii gândurilor sau a memoriei.
 • pg. 47: Noi credem că Donald Trump este cel mai periculos om din lume…care poate ordona bombardamentul unei alte națiuni numai pentru amuzamentul  său personal de a vedea scene dramatice cu oameni care au fost omorâți prin gazare.
 • pg. 47: Noi suntem profund îngrijorați de schimbările de opinie abrupte, capricioase, cu 180 de grade și cum această demonstrație de instabilitate are potențialul de a fi periculoasă până la cauzarea unei catastrofe nu numai pentru cetățenii americani.

 În celelalte capitole se găsesc aprecieri ca:

 • pg. 91, autor Lance Dodes, fost profesor științific  de Psihiatrie la Harward Medical School.

Caracteristicile sociopatice ale dl. Trump sunt de necontestat. Ele creează un pericol profund pentru democrația și siguranța USA. Dl. Trump va avea succes în a câștiga și mai multă putere și măreție având în același timp mai puțină legătură cu realitatea și pentru că va produce noi critici care produc mai multă paranoie, mai multe minciuni, și mai multe distrugeri. 

 • pg. 346, autori Dr. N. Gartrell și Dr. D Mosbacher 

Opoziția lui (Nota mea: a lui Donald Trump) față de presă este vecină cu paranoia.

El refuză să preia responsabilitatea pentru operații (ordonate de el) eșuate.

El ridică pretenții false și fără substanță care pot fi contrazise cu ușurință. 

El discreditează alte organizații guvernamentale. Folosește termeni degradanți pentru a dezonora pe judecători.

Este indiferent față de limitele puterii prezidențiale și nu reușește să priceapă care sunt datoriile funcției pe care o deține. 

Cu totul, comportamentul lui dușmănos, impulsiv, provocativ, suspicios și dezordonat reprezintă o amenințare gravă a securității naționale a USA. 

Sper că acum dvs.  sfinte părinte Alecse, ați căpătat o imagine cât de cât despre conținutul cărții pe care o prezintă dl. Fraden ca fiind…nedemnă de citit. Din contră, cartea este cu atât mai interesantă cu cât dezvăluie cititorului român aspecte pe care nu le-a cunoscut de loc până acum! Aceasta este o cu totul altă perspectivă decât cea furnizată de dl. Fraden…și din această cauză articolul dânsului reprezintă o încercare de manipulare masivă a cititorilor.                                                                            *

Este posibil ca dl. Fraden să nu fi cunoscut aceste aspecte ale personalității lui Donald Trump, să fi acționat cu bună credință și încredere și să se fi păcălit singur? Să vedem ce spune dânsul despre Președintele țării al cărei cetățean el este, despre Donald Trump. Citez:

 •  Deoarece Trump e un mare iubitor al sexului frumos.
 • Se vede şi cu ochiul liber că Trump e o personalitate excentrică, imprevizibilă, capabilă să-şi jignească chiar şi apropiaţii; pe deasupra e narcisist şi elefant într-o prăvălie cu porţelanuri. 

Ah, se pare că dl. Frade știe cu cine are de a face chiar dacă nu întrezărește adâncimile pe care le-au iluminat psihologii în cartea citată mai înainte…Cum este posibil ca dânsul se angajează într-o culegere de minciuni și de falsității…că doar nu așteaptă vreun post în guvernul Trump de după alegerile din anul acesta?

Este acum cazul să vă mai semnalez o încercare de manipulare masivă a cititorilor, pe care o întreprinde dl. Fraden prin enumerarea defectelor pe care dânsul le-a descoperit la Președintele USA dl. Donald Trump…În loc să analizeze acum în adâncime ce pericol pentru USA și pentru lumea întreagă reprezintă o astfel de personalitate care ține în mână codul de lansare a unui atac atomic…dânsul trece nonșalant mai departe. În acest fel dânsul creează în conștientul cititorilor părerea că o personalitate excentrică, imprevizibilă, capabilă să-şi jignească chiar şi apropiaţii; pe deasupra e narcisist şi elefant într-o prăvălie cu porţelanuri este o apariție normală la acest nivel de responsabilitate și că nimeni nu trebuie să se îngrijoreze Dl. Fraden – și alții ca dânsul – va avea grija să nu se întâmple nimic deosebit totul o să fie bine!

Dar tocmai asta este problema: omul la vârful piramidei sociale mondiale este un om periculos de bolnav: vedeți ce spun medicii…Dl. Fraden încearcă să manipuleze masiv simțământul de siguranță al cititorilor…făcându-i să creadă că pericolul se află în altă parte, nu la Președintele USA! Asta este manipulare 100%!

În legătură cu dl. Fraden trebuie spus acum că dânsul este un maestru al manipulării. Asigurări ca cele de mai sus sunt livrate numai de cei care stăpânesc bine tehnica inducerii în eroare a cititorilor creduli…iar această siguranță în condei se dobândește numai în școli speciale și se perfecționează prin activitate practică îndelungată…Atenție, cu cine aveți de a face, sfinte părinte Alecse.

În New York Time Magazine din 08.08.2020 puteți găsi și răspunsul la întrebarea legată de motivația dl. Fraden să publice un asemenea material: ziaristul Alan Yuhas preia în articolul cu titlul Trump, Russia and an Intelligence Document: Key Moments o informație distribuită de Agențiile de securitate americane (sunt 17 la număr și au și o conducere centrală) prin care semnalizează încercările masive făcute de chinezi – care îl susțin pe contracandidatul lui Trump, pe fostul vice președinte Baiden – și de ruși – care îl susțin pe Donald Trump – pentru influențarea masivă a alegerilor prezidențiale din USA, care vor avea loc în Noiembrie anul acesta. Că rușii îl susțin pe Trump. asta se știe încă de la alegerile din 2016 și de la întâlnirea – numai între patru ochi – între Trump și Putin, care a avut loc la Helsinki în 2018.Toate notițele făcute de translatori au fost distruse iar translatorii americani au fost somați să-și țină gura…Nici cel puțin Parlamentul și Senatul american – care au datoria constituțională să supravegheze activitatea președintelui – nu au primit vreo informație despre conținutul convorbirilor dintre Trump și Putin.

Ce legătură are asta cu autorul articolului, dl. Fraden? 

Aparent nici una, exceptând faptul că jumătate din sângele care curge prin vinele domnului Fraden este de origine rusească: puteți verifica asta în LinkedIn. Numai așa se poate înțelege cum a putut un cetățean american – dl. Fraden este cetățean american – să scrie un articol atât de defăimător, de fals și de plin de minciuni – probabil peste 500 la număr – ca cel pe care l-am analizat acum. Americanii get-beget sunt animați de un patriotism sincer și foarte puternic, complet contrar sentimentului de dispreț pe care-l manifestă fățiș dl. Fraden față de USA…

În cazul acesta se poate pune întrebarea ce fel de american este dânsul când are jumătate din sânge rusesc și când nu a îmbrățișat principiile de bază ale politicii americane din ultimii 60 de ani?  

Stimate părinte Alecse lăsăm acum la aprecierea voastră să decideți cât de demn de încredere este dl. Jacob Fraden, un cetățean american de origină rusă, care a cunoscut din plin regimul sovietic și acum…manifestă un patriotism pur american (?). Până și numele îl arată cât de rus este, nu este așa?

Noi însă ne punem întrebarea de ce ați găsit dvs. necesar să apelați la un autor de origine rusă când cunoașteți foarte bine discuțiile din USA cu privire la încercările rusești de a influența alegerile președențiale? Oare printre enoriașii bisericii dvs. nu se găsește nici un român care să fie în stare să-i informeze pe credincioși în mod corect despre situația din USA? După cum știm noi, Los Angeles este plin de personalități de origine română cu cele mai înalte calficări. De ce nu ați apelat la vreunul dintre ei?

Următoarea întrebare este legată de enoriașii dvs.: după ce au fost alimentați cu o colecție abjectă de minciuni cu scop politic, aceștia au dreptul la o informare corectă despre realitatea americană. Cum vă gândiți să faceți asta? Poate le veți pune la dispoziție scrisorile noastre adresate numai dvs? Acesta ar fi un gest corect, democratic, care ar permite o informarea atotcuprinzătoare a cititorilor. Veți face aceasta?

Următoarea întrebare se referă la cele 46 de aspecte incorecte – minciuni – din articolul dl. Fraden pe care nu le-am analizat încă. Cum să procedăm în continuare pentru ca răspunsurile la acestea să ajungă – cel puțin numai – în mâinile enoriașilor dvs. după ce noi vom fi formulat poziția noastră?

Ultima întrebare se referă la poziția dvs. în vărful bisericii ortodoxe române din Los Angeles: după ce ați contribuit atât de efectiv la dezinformarea enoriașilor dvs. , după ce ați neglijat obligațiile care vă revin în respectarea Sfintei Scripturi, credeți că mai puteți rămâne pe poziția pe care o ocupați acum?

Așteptăm răspunsurile dvs. 

Cu deosebită stimă, 

Redacția ziarului Lumea Liberă

Leave a reply