A doua prostie marca Ponta. Pro România Social Liberal, un partid născut mort

0
1316

Victor Ponta nu s-a învățat minte. După ce-a comis o greșeală imensă în alegerile locale din București, când a renunțat la numele ”Pro România” pentru a-și pune candidații pe lista unei alianțe încropite peste noapte, acesta comite acum a doua mare eroare.

Este vorba de numele noului partid rezultat din fuziunea dintre Pro România și ALDE, anunțață joi, o decizie disperată luată de două partide practic moarte, care nu au câștigat nimic important în alegerile locale din 27 septembrie.

”PRO ROMÂNIA SOCIAL LIBERAL” este numele noului partid rezultat din fuziune, de care n-a auzit nimeni și care sună, în plus, complicat, pretențios, alambicat.

Victor Ponta a anunţat joi că Pro România şi ALDE vor avea candidaţi comuni la alegerile parlamentare din 6 decembrie şi a precizat că este convins că „oamenii care vor fi aleşi într-un singur partid care se va numi Pro România Social-Liberal pot să blocheze un drum drept spre prăpastie”. La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a adăugat că nu va fi paritate în lista pentru alegerile parlamentare şi ci 60% Pro România şi 40% ALDE. Lista la Camera Deputaţilor va fi deschisă de Victor Ponta, iar cea la Senat de Călin Popescu Tăriceanu.

„Vreau şi cred că putem să construim în jurul acestei echipe Pro România cu sprijinul tuturor celor de la ALDE o alternativă şi o forţă capabilă să lupte şi să se opună măsurile greşite pe care le are Guvernul PNL şi aliaţii săi. Mă bucur că întreaga conducere a ALDE a fost de acord să unim forţele pe care le avem. Nu sunt nişte forţe uriaşe dar experienţa şi de guvernare comună ne va permite să venim cu soluţii şi cu oameni. Din păcate PSD nu a vrut şi nu vrea să fie un partener în Opoziţie faţă de preşedintele Iohannis şi de Guvernul PNL. Au făcut şi merg în continuare pe idee de blat, au decis să fie un sac de box. Vreau să vă confirm că şi eu şi Călin Popescu Tăriceanu ne-am dorit şi la locale şi la parlamentare să facem o forţă comună, o alianţă prin care să dăm jos Guvernul Orban. De la PSD au venit voci care ne-au arătat că nu vor să câştire, vor să piardă şi pe 6 decembrie, să facă non-combat”, a declarat Victor Ponta joi într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că la nivel local reprezentanţii Pro România şi ALDE în consiliile judeţene şi locale vor face echipă în mod natural.

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a explicat că unirea forţelor Pro România şi ALDE vin şi în contextul în care cele două mari partide pe scena politică, PNL şi PSD, au arătat o dorinţă manifestă de a înlătura formaţiunile politice mai mici.

Acesta a mai spus că nu va fi paritate pe lista candidaţilor noului partidul Pro România Social-Liberal la parlamentare.

„Nu, nu va fi paritate. Am avut nişte discuţii premergătoare acestui moment şi cred că trebuie să folosim criterii obiective şi va fi luat în calcul scorul şi performanţa la alegerile locale. Reparţia pe liste va fi 60% – 40% Pro România – ALDE. Domnul Ponta la Camera Deputaţilor şi eu la Senat”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Decizia de fuziune vine după un rateu imens în Capitală, unde Pro România dar mai ales ALDE au luat un scor catastrofal; singurele partide care au trecut pragul de 5% au fost PSD, USRPLUS, PNL și PMP.

De fapt, Ponta însuși a recunoscut eroarea imensă comisă în București.

„La Bucureşti am comis o eroare evidentă prin candidatura într-o alianţă necunoscută votanţilor, cu o siglă şi printr-un mesaj politic convenţional într-o bătălie în care principalii contracandidaţi au radicalizat la extrem discursul. Lecţia usturătoare este învăţată: la alegerile parlamentare Pro România va avea doar candidaţi proprii şi sigla Pro România – eu voi lupta în mod direct alături de echipa Pro România din Bucureşti şi îmi voi asuma candidatura la Camera Deputaţilor pe lista de Bucureşti. La nivel naţional, îi felicit pe colegii care au fost aleşi primari, consilieri locali şi pe consilierii Pro România din 23 de consilii judeţene. În alte judeţe au lipsit câteva sute de voturi pentru a trece pragul politic de 5% – însă în toată ţara eforturile noastre de organizare vor continua şi, sunt convins, rezultatul de la alegerile parlamentare va arăta o creştere semnificativă a ponderii Pro România„, a spus Ponta, după eșecul în alegeri.

Leave a reply