A apărut fugarul Rizea! ”Costoiu a luat șpagă 100.000 de euro pentru clubul din Grozăvești”. Reacția Ecaterinei Andronescu

4
3552

Cristian Rizea, condamnat definitiv pentru corupție în România și refugiat în Republica Moldova, a ieșit la rampă cu dezvăluiri la Realitatea Plus, care pun lupa pe mai mulți oficiali, demnitari și oameni din serviciile secrete din perioada în care el a activat politic.

”Eram în cercul de încredere al lui Victor Ponta”, recunoaște Rizea, care explică astfel de ce a avut acces la informații care i-au adus sume mari de bani din afaceri oculte.

După ce a dezvăluit că Sebastian Ghiță a avut un plan ”de a pune Realitatea TV la picioarele PSD”, Rizea a șocat prin dezvăluirile despre doi foști demnitari PSD: Mihnea Costoiu, actual rector al Universității Politehnice București și fost ministru al Cercetării și Mircea Bănicioiu, fost ministru al Sănătății.

”Am avut acțiuni, prin interpuși, alături de Bănicioiu, la firma care a construit clubul ONE în spațiul fostei cantine R2 din Complexul Studențesc Grozăvești. Cel care a rezolvat preluarea cantinei și închirierea spațiului pentru firma care urma să facă un club mai tare decât Bamboo a fost Mihnea Costoiu. El a primit 100.000 de euro pentru implicarea sa, există probe clare. Și Bănicioiu, dacă nu l-ar ține în brațe cei de la DNA, nu ar sta acum așa de liniștit. Îi știu bine pe toți, am fost în vacanțe cu Bănicioiu, nu există niciun secret”, a spus Rizea.

Sunat de Realitatea Plus, Mihnea Costoiu, actual rector al Politehnici București, a spus că nu comentează.

În emisiune a intervenit Ecaterina Andronescu, fost ministru PSD al Educației, care a negat că a fost implicată în afacerea în care Costoiu e acuzat că a luat șpagă de 100.000 de euro.

”Nu mă amestecați pe mine în această afacere. Eu am o carieră, stau pe picioarele mele. Mă jignește incalificabil”, a fost reacția Ecaterinei Andronescu.

Rizea, alături de Elena Iftode, în vacanță

Nervos că nu recunoaște nimic despre implicarea sa în afacerile în care apare numele lui Costoiu (fostă mână dreaptă a Ecaterinei Andronescu), Rizea a amenințat cu dezvăluiri intime despre fostul ministrul PSD al Educației.

”Voi dezvălui românilor legătura neprincială între dvs. și domnul Costoiu”, a spus Rizea.

Întrebat de jurnalista Anca Alexandrescu cum de avea acces la decizii și informații, el a spus că apropierea sa de Victor Ponta îi oferea multe avantaje.

Rizea a fost întrebat și de legătura sa cu singura femeie-general din SRI, Elena Iftode, alături de care apărea în niște poze de vacanță.

”Mă puneți într-o situație delicată. Mda… Nu am spus niciodată până acum… Doamna Elena Iftode a fost iubita mea. Era la început de carieră, lucra consilier al ministrului Muncii”, a spus Rizea.

El a atacat ziarul Gândul și ”ziariștii acoperiți”, pe care i-a acuzat că au urmărit să-l denigreze.

Rizea are însă o mare problemă de credibilitate: el este condamnat definitiv în România și afirmațiile sale nu pot fi desprinse de faptele pentru care justiția l-a găsit vinovat.

Nu înseamnă că dezvăluirile sale nu sunt adevărate sau că nu au un sâmbure de adevăr, dar ele trebuie luate cu rezerva de rigoare, având în vedere personajul.

Condamnat în România la 4 ani și 8 luni de închisoare

Rizea se află în Republica Moldova pentru că a dobândit cetățenie moldoveană, unde fuge de condamnarea din România.

”Am convorbiri înregistrate cu Sebastian Ghiță, acum se pare că nu-mi mai răspunde la telefon”, a spus Rizea.

Fostul deputat Cristian Rizea a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

În acelaşi dosar, instanţa a dispus încetarea procesului penal împotriva lui Lucian Colţea, cetăţean american, deoarece acesta a decedat.

Un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă i-a respins apelul lui Rizea şi a menţinut condamnarea dată de instanţa de fond. Rizea are de plătit suma de 300.000 de euro.

Cristian Rizea e plecat din România, iar avocatul său a spus că ”se plimbă din loc în loc în ţară şi străinătate pentru că nu mai are bani şi nici domiciliu stabil”, şi că s-ar afla în SUA.

Rizea a fost trimis în judecată de DNA sub acuzaţia că a pretins în mod direct de la omul de afaceri Lucian Colţea suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.

Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) şi la Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi.

Pentru a se ascunde adevărata provenienţă a sumei de 300.000 de euro primită de Rizea, au fost întocmite patru contracte de împrumut cu caracter fictiv.

Rizea mai este acuzat că în decembrie 2015, după declanşarea anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a cerut să nu spună adevărul organelor de urmărire penală. El le-a promis celor doi că, dacă va deveni primar al Sectorului 5 al Capitalei, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.

Detalii pe larg despre mărturia lui Cristian Rizea, AICI

VEZI ŞI:

Cum a schimbat Ana Birchall destinul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Americanii au luat locul chinezilor

Firea, belea! Oamenii lui Cîțu au luat urma banilor sifonați din Primăria Capitalei

Moartea dictatorului Kim, Donald Trump şi înghiţirea dezinfectantului anticoronavirus

4 comments

Leave a reply