luni, septembrie 27

Maia Sandu a ales ”tăcerea”, la summit-ul de la Kiev

0
127

Iată că, la recentul summit de la Kiev, liderul Republicii Moldova, Maia Sandu a ales tăcerea. Asta, în timp ce președintele Ungariei a comparat anexarea Crimeei, de către ruși cu ”anexarea” Ardealului de către români.

Invitată în Ucraina, luni, la Kiev, pentru a participa la Summitul de lansare a Platformei Crimeea, președinta R. Moldova – am numit-o pe proeuropeana Maia Sandu – a criticat anexarea ilegală a Crimeei, dar, ciudat, a ratat o mare ocazie de a aminti asistenței că 11% din teritoriul R.Moldova e ocupat de trupele Rusiei.


În scurtul discurs rostit, Maia Sandu a evitat să spună că la ONU a fost adoptată o rezoluție pe care Kremlinul nu o respectă sau că statul-agresor Rusia nu violează doar integritatea teritorială a Ucrainei, ci și a R.Moldova.

Fostul ambasador al R.Moldova la București, diplomat de carieră, Mihai Gribincea atrage atenția, pe Facebook, că atitudinea Maiei Sandu nu a fost una potrivită:

”Se pare că poți să vorbești despre Crimeea (în calitate de președinte al R. Moldova) și să ‹uiți› că 11 % din teritoriul țării tale este ocupat de aceeași țară-agresor. Asta da diplomație!!!”.

Ulterior, Gribincea a admis că în acest caz poate fi vina consilierilor:

”Eu am lucrat aproape 10 ani Consilier al Înaltului Comisar al OSCE pentru minorități naționale. Știu ce poate și ce nu poate face un consilier. Cred ca poziția ‹de a nu supara Rusia› e politica d-nei Președinte Maia Sandu, nu a consilierilor ei moldoveni. Și dna Președinte greșește foarte mult. Nu-și dă seama că printr-o așa poziție ‹șterge cu buretele› eforturile depuse timp de 30 de ani de diplomația moldovenească de a menține pe agendă problema retragerii trupelor ruse de ocupație de pe teritoriul Moldovei. Poate aici e vina consilierilor că nu sunt în stare să-i explice semnificația ‹trecerii sub tăcere a subiectului›.

Cred că dna Președinte a ratat o mare ocazie de a aminti asisitenței despre faptul că 11% din teritoriul Moldovei e ocupat de Rusia, că la ONU a fost adoptată o rezoluție pe care Rusia nu o respectă, ca statul-agresor Rusia nu violează doar integritatea Ucrainei, dar și a Republicii Moldova, etc”.

Amintim și că așa-zisa Transnistria este o rană a Europei și o născocire a Rusiei, exact în același fel în care Crimeea e o piesă foarte importantă a aceluiași puzzle, dar care alcătuiește cordonul de siguranță dorit de Moscova. Deși diferite ca valoare geostrategică pentru Rusia, situațiile sunt gemene, comportă realități și analize ”în oglindă”.

Leave a reply