marți, ianuarie 21

98,7% din persoanele infectate de SARS-CoV-2 produc anticorpi. Studiu crucial în SUA la pacienţii cu simptome uşoare

0
1577

98,7% dintre persoanele care au contractat coronavirusul SARS-CoV-2 și au simptome ușoare generează anticorpi care îi imunizează în următoarele luni, potrivit celui mai mare studiu din lume la acest tip de pacienți, citat de La Vanguardia.

Rezultatele indică faptul că persoanele care au avut simptome, dar nu au fost spitalizate, se pot întoarce la muncă fără teama de a contracta din nou infecția sau de a infecta pe alții, relatează patologul Carlos Cordón-Cardó, directorul spitalelor Mount Sinai din New York și director al studiului amintit.

Perioada cât durează această imunitate produsă de anticorpii formaţi natural împotriva virusului este în continuare o necunoscută, însă una foarte importantă.

Descoperirea a fost posibilă printr-un nou test de detectare a anticorpilor împotriva coronavirusului SARS-CoV-2, dezvoltat de cercetătorii de la Mount Sinai și care a fost deja aprobat de Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA).

Testul, bazat pe tehnologia Elisa, are o fiabilitate mai mare decât alte teste folosite până acum pentru a detecta anticorpi împotriva coronavirusului. Și, spre deosebire de aceste alte teste, nu numai că indică dacă un eșantion conține anticorpi, ci și cât de mult conține.

Cu acest nou test, echipa Mount Sinai a căutat voluntari care au fost diagnosticați cu Covid 19 sau care aveau suspiciuni de a fi depăşit boala.

De la începutul lunii februarie au fost 1.343 de candidați care au trecut de boală sau au crezut că au trecut-o. Aproape toţi au prezentat simptome ușoare sau moderate, cu doar 3% din cazuri spitalizate sau primite la Urgenţă. 624 dintre voluntari au fost diagnosticați cu infecție cu coronavirus via un test PCR (cel din mostre de sânge, nu din secreţii orale).

Într-o primă rundă de teste efectuate la sfârșitul lunii martie, 82% au avut un nivel ridicat de anticorpi coronavirus de tip IgG. Cei care nu aveau sau aveau puțini anticorpi au fost invitați să facă un nou test două săptămâni mai târziu. Printre cei care au făcut acest al doilea test, cantitatea de anticorpi a crescut cu 89%.

„Ceea ce vedem este că acest răspuns imun durează câteva săptămâni pentru a se forma. Pe măsură ce trece timpul, devine mai puternic”, spune Cordón-Cardó. Rezultatele cercetării au fost prezentate pe serverul medRxiv și nu au fost încă analizate în mod oficial de către comunitatea științifică.

Aceste rezultate sugerează că momentul ideal pentru efectuarea testelor de anticorpi este „cel puțin trei-patru săptămâni după debutul simptomelor”, spune cercetătorul.

Într-o altă lucrare prezentată la medRxiv, microbiologii de la spitalele din Mount Sinai au observat că există o corelație între prezența anticorpilor IgG detectați cu noul test și prezența anticorpilor de neutralizare capabili să inactiveze coronavirusul.

Carlos Cordón-Cardó

Anticorpii neutralizanți sunt singurii capabili să blocheze direct virusul și să îl împiedice să intre în celule pentru a le infecta. „Aceste rezultate ne oferă o mare încredere că persoanele care au depășit infecția sunt bine imunizate pentru o perioadă, deși au avut doar simptome ușoare”, spune Cordón-Cardo.

Există doar trei participanți la studiu care au fost diagnosticați cu Covid prin teste PCR și, din motive necunoscute, nu au anticorpi. Alte patru persoane au dezvoltat anticorpi, dar numai la niveluri scăzute. Restul, 98,7% din cazurile confirmate de teste PCR, au niveluri ridicate de anticorpi.

În schimb, dintre cazurile suspectate, dar neconfirmate de PCR, anticorpii au fost detectați doar la 38% dintre participanți. Acest rezultat, avertizează autorii cercetării medRxiv, indică faptul că nu ar trebui să presupunem că cineva are imunitate împotriva coronavirusului dacă diagnosticul nu a fost confirmat cu teste PCR sau dacă nu a fost efectuat un test de anticorpi.

Niciun studiu nu a explorat încă dacă persoanele care nu dezvoltă simptome după contractarea coronavirusului dobândesc, de asemenea, imunitate. Ipoteza lui Cordón-Cardó estea că, de asemenea, aceştia dezvoltă anticorpi şi se dă pe el însuşi ca exemplu:

„Întrucât sunt angajat de spital, am făcut un test. În niciun moment nu m-am simțit rău sau am fost în contact direct cu cineva care a fost infectat, dar testul a dat pozitiv. Sunt cazul tipic al unei persoane asimptomatice. Am făcut testul de anticorpi și a fost scăzut. Am repetat-o două săptămâni mai târziu și anticorpii explodaseră la niveluri foarte mari. Acum sunt tot la un nivel foarte mare, fără să am simptome”.

Leave a reply