Crește numărul victimelor: 12 morți în incendiul de la Spitalul din Piatra-Neamț! Un medic are arsuri de gradul 4

2
1981

UPDATE. Numărul victimelor s-a mărit la 12. În afară de morți, mai există 7 persoane în stare foarte gravă, trei dintre ele – cadre medicale. Au venit echipe de salvare de la Bacău, Roman și alte orașe învecinate.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat:

”Da, confirm că sunt 10 persoane decedate, 7 persoane sunt în stare gravă. Un medic de gardă are arsuri de gradul 4. Din informațiile de până acum, un scurt-circuit a provocat tragedia, provocând aprinderea unei surse de oxigen din incinta spitalului”, a declarat Nelu Tătaru, la Antena 3.

Informație incredibilă: medicul care se află în stare gravă acum a suferit din cauza flăcărilor care i-au cuprins costumul de protecție anti-COVID!

Medicul a ajuns în situație de risc, încercând să salveze pacienții COVID intubați cuprinși de foc, iar asta l-a costat și pe el.

Pacienți aflați în două saloane diferite și-au pierdut viața.

Doi medici și o asistentă se află în stare gravă. Alți 4 pacienți se află în stare gravă și necesită transport de urgență.

Vestea inițială a fost că 7 pacienți au decedat după ce un incendiu a izbucnit sâmbătă după-amiază la Secția ATI din incinta Spitalului Județean Piatra Neamț, după cum a declarat la Digi24 purtătoarea de cuvânt a instituției medicale.

Cei decedați erau bolnavi de coronavirus și erau intubați la terapie intensivă (ATI).

Este cel mai grav bilanț după tragedia de la Colectiv și cel mai probabil, va fi deschisă și o anchetă penală. Marea majoritate a spitalelor din România sunt în curs de acreditare, iar directorul ANMCS, Marius Filip, a declarat la Digi24 că existau o serie de nereguli la Spitalul Județean Piatra Neamț în ceea ce privește siguranța la incendii.

Incendiul s-ar fi produs la ora 18.30. Spitalul din Piatra Neamț unde s-a produs tragedia era Spital Suport COVID.

Incendiul a fost cu flacără deschisă și degajare mare de fum. Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție.

Pompierii au acționat cu 5 autospeciale de stingere și o autoscară.

Pentru identificarea eventualelor victime s-au constituit echipe de căutare-salvare.

Incendiul a fost localizat și  a afectat etajul al doilea al clădirii. În acest moment, nu mai sunt persoane în pericol, ele fiind evacuate.

ACTUALIZARE 20:14 Recent, în secția ATI se făcuseră reamenajari pentru a face loc pacienților. Pacienții decedați nu erau în același salon. Incendiul a pornit într-un singur salon și ulterior s-a extins.

ACTUALIZARE 20:08. Medicul care a suferit arsuri grave, precum și ceilalți pacienți din ATI vor fi preluați de Spitalul Sfântul Spiridon din Iași. Au fost mobilizate cinci autospeciale, între care două pentru victime multiple și două pentru terapie intensivă, a declarat la Digi24 Diana Cimpoeșu, șefa UPU.

Ministrul Nelu Tătaru va pleca la Piatra Neamț.

ACTUALIZARE 20:00 În urma incendiului, 7 persoane au decedat, una prezintă semne vitale slabe și una (medicul de gardă) prezintă arsuri de gradul II și III pe 80% din suprafața corporală, anunță ISU.

ACTUALIZARE 19:55 Comunicat al Spitalului Județean Neamț: „Sâmbătă seară, în jurul orei 18.30, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț a avut loc un incendiu care a afectat secția de ATI – unde erau internați, în două saloane, 16 pacienți. La acest moment șapte dintre pacienți sunt decedați, iar al optulea se află în stare critică.

În același timp, un medic care se afla în secție se află în stare gravă, suferind răni extinse.

Ceilalți pacienți nu mai pot fi îngrijiți în secția de ATI și urmează să se facă toate demersurile pentru a fi transferați către alte spitale.

Conducerea SJU Piatra Neamț îi asigură pe pacienți că, în continuare, echipa medicală este la muncă și intervine pentru a oferi tratamentul necesar celorlalți pacienți internați în celelalte secții ale unității medicale”.


Știrea inițială:

Cei decedați erau bolnavi de coronavirus și erau intubați la terapie intensivă. În secție se aflau în total 16 pacienți.

Incendiul a fost cu flacără deschisă și degajare mare de fum. Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție. O celulă de criză a fost constituită la nivelul Ministerului de Interne.

Inițial, au intervenit cadrele medicale, care au încercat să stingă incendiul și să acorde ajutor pacienților. Unul dintre medici ar fi suferit arsuri, potrivit unor surse.

Pompierii au acționat cu 5 autospeciale de stingere și o autoscară.

Pentru identificarea eventualelor victime s-au constituit echipe de căutare-salvare.

Incendiul a fost localizat și lichidat. A afectat etajul al doilea al clădirii. În acest moment, nu mai sunt persoane în pericol, ele fiind evacuate.

VEZI ŞI:

CUMPLIT: un PSD-ist profită de tragedia din Piatra Neamț! Moderatorul de la Antena 3, oripilat de Florin Buicu

Cronologie 2010-2020: Incendii produse în spitale şi unităţi farmaceutice

Procurorii din dosarele Colectiv și Maternitatea Giulești conduc ancheta în cazul incendiului care a făcut zece victime la Spitalul din Piatra Neamț

2 comments

Leave a reply