657 noi cazuri pozitive la marele abator din Germania unde lucrează şi români!

0
1204

Numărul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 a trecut de 8 milioane pe glob, iar în Statele Unite s-au înregistrat cele mai multe decese, aproape 120.000, peste bariera victimelor de la Primul Război Mondial. Situația din China a devenit însă din nou gravă, în capitala Beijing, iar în Germania, ţară care a pus sub control coronavirusul, au apărut noi focare.

Cel puțin 657 de persoane angajate la abatorul Tönnies din landul Renania de Nord-Vestfalia, unde lucrează și numeroși români, sunt infectate cu noul coronavirus, potrivit autorităților locale din districtul administrativ Gütersloh, citate de agenția germană de presă EPD.

Din datele de până acum, un român a murit deja şi alţi câţiva sunt infectaţi.

La acest abator lucrează multe persoane din România și alte țări est-europene, adesea prin intermediul unor subcontractori. 

Consecințele se resimt deja în întregul district administrativ Gütersloh: pentru a împiedica răspândirea virusului la scară mai largă, autoritățile locale au decis să închidă de joi din nou toate școlile și grădinițele din acest district. Copiii nu vor mai reveni în instituțiile de învățământ înainte de vacanța de vară, care începe în landul Renania de Nord-Vestfalia pe 29 iunie.

În Germania, se pot impune noi restricții drastice de combatere a pandemiei de coronavirus la nivel local în cazul în care se înregistrează peste 50 de noi infecții la 100.000 de locuitori în ultimele 7 zile.

Gereon Schulze Althoff, responsabil la Toennies pentru controlul focarului, a afirmat că muncitori întorşi dintr-un weekend prelungit petrecut acasă în România şi Bulgaria ar fi putut aduce virusul, conform relatării dpa.

Au existat mai multe focare la fabricile de procesare a cărnii din Germania în ultimele săptămâni. Rapoartele au evidenţiat numărul mare al lucrătorilor din Europa de Est cu salarii mici angajaţi de fabrici şi condiţiile supraaglomerate în care trăiesc aceştia.

Angela Merkel cere prudenţă şi impune o „relaxare lentă”

Cele 16 landuri din Germania împreună cu guvernul federal au elaborat noi reguli care anunţă o relaxare lentă a restricţiilor legate de pandemia de coronavirus, a anunţat miercuri cancelarul Angela Merkel, conform dpa.

Măsurile, care urmează după dispute interminabile între diferite landuri, trebuie puse de acord cu ministerele federale. Aceasta se preconizează că va avea loc în timpul unei a doua runde de discuţii miercuri seara.

În timpul primei lor întâlniri faţă în faţă din 12 martie, şefii landurilor au convenit să continue politica ce recomandă distanţarea socială de 1,5 metri în public, precum şi purtarea măştii de faţă în transportul public şi în magazine.

Şcolile urmează să revină la activitatea normală după vacanţa de vară, cu condiţia ca numărul infecţiilor să scadă în continuare.

Va rămâne în vigoare interzicerea evenimentelor publice de amploare până cel puţin la sfârşitul lunii octombrie, deşi premierul landului Schleswig-Holstein, Daniel Guenther, a declarat pentru dpa că anumite evenimente ar putea fi permise de la începutul lui septembrie, cu condiţia să limiteze contactele şi să se aplice măsurile de igienă.

Populaţia trebuie încurajată să îşi limiteze contactele, iar restricţiile vor fi reimpuse dacă numărul infecţiilor creşte.

Vorbind marţi, înainte de întâlnire, Merkel a cerut în continuare prudenţă.

Capitala Chinei, în „stare de război”. Norvegia neagă nocivitatea somonului

Norvegia a afirmat miercuri că somonul său nu este la originea creşterii numărului infectărilor cu noul coronavirus observată în ultimele zile în capitala Chinei, Beijing, unde vânzarea acestui peşte a fost sistată, transmite AFP.

”Problema este în curs de soluţionare”, a spus ministrul norvegian al pescuitului, Odd Emil Ingebrigtsen. Responsabili chinezi şi norvegieni s-au întâlnit marţi şi au ajuns la concluzia că somonul norvegian cel mai probabil nu se află la originea cazurilor de COVID-19 confirmate săptămâna trecută ca având originea în piaţa Xinfadi din Beijing, a adăugat oficialul norvegian.

Conform presei chineze, virusul a fost detectat în piaţa Xinfadi pe planşele pe care era tranşat somonul din import.

Mai multe lanţuri de supermarketuri, printre care Wumart şi Carrefour, au retras somonul de la comercializare, iar Centrul de produse marine din Norvegia, organism care promovează vânzările de peşte norvegian, a anunţat că au fost primite cereri de anulări pentru mai multe comenzi.

Peste 137 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus începând de săptămâna trecută în capitala Chinei, după două luni în care în acest oraş de peste 17 milioane de locuitori nu se mai înregistrase niciun caz de infectare. Mai multe cartiere ale Beijingului au intrat în carantină şi au fost anulate peste o mie de zboruri.

Autorităţile municipale de la Beijing au anunţat luni că oraşul este plasat ”în stare de război” pentru a stăvili orice nou focar.

Conform unor experţi, este puţin probabil ca somonul să fie un vector al bolii COVID-19. ”Cred că infecţia nu provine de la somon, ci ar fi mai degrabă o contaminare a produsului ori a instrumentelor de către oameni”, afirmă Bjorn Olav Kvamme, şeful secţiei sanitare a Institutului norvegian pentru cercetări marine, subliniind însă inexistenţa unor studii despre posibilitatea ca peştii să propage virusul.

La rândul său, epidemiologul-şef al Centrului chinez pentru controlul şi prevenirea maladiilor, Wu Zunyou, a apreciat că descoperirea virusului pe o planşă de tranşat ”nu este suficient pentru a dovedi că el provine din produse marine importate” şi în acest caz virusul ”ar fi putut proveni de la o persoană infectată”.

Leave a reply