5G este periculos pentru sănătate?

0
1593

Deși există multe avantaje pe care le aduce instalarea rețelelor 5G, sunt mulți care susțin că această nouă tehnologie ar putea provoca probleme de sănătate pe termen scurt și lung. De aceea, a fost creat un grup împotriva acestei noi frecvențe, care s-au numit anti-5G și care au desfășurat numeroase demonstrații în țări din întreaga lume.

Ecologiștii avertizează că desfășurarea celei de-a cincea generații are loc fără a evalua efectele sale posibile asupra sănătății și mediului. De asemenea, aceștia afirmă că în 2017 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat tehnologiile fără fir ca fiind cancerigene de nivel 2B (grupa 2B – posibil cancerigenă pentru om).

Această catalogare este foarte generică, deoarece include și alte produse, cum ar fi castraveții murați, cafeaua sau aloe vera, conform listei agenților cancerigeni ai Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului. Băuturile alcoolice sau cărnurile care au fost procesate, precum hot dog-urile sau mezelurile, prezintă un risc mai mare conform acestei liste.

Alte platforme, cum ar fi Internațional Appeal, Stop 5G pe Pământ și în Spațiu, susțin că frecvența radio poate provoca unele probleme și o justifică cu studii:

  • Alterarea ritmului cardiac, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Biofizică al RF.
  • Hipersensibilitate electromagnetică.
  • Expunere mai mare la radicalii liberi, după cum se reflectă în revista Environmental Pollution.
  • Avort spontan, potrivit unei investigații a Institutului de sănătate și siguranță a mediului și a produselor conexe, Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor.
  • Deteriorarea calității spermei, colectată în revista Reproduction.
  • Obezitate și diabet, potrivit unui articol de cercetare în Journal of Electromagnetic Biology and Medicine.
  • Modificarea metabolismului, potrivit unui studiu din 2011.
  • Daune ADN, după cum au fost expuse într-o anchetă indiană din 2017 Cancers, colectate în Jurnalul Internațional de Oncologie.
  • Deficiență cognitivă, potrivit unei publicații în Jurnalul Internațional de Toxicologie.
  • În 2018, Comitetul european pentru riscuri emergente a stabilit că 5G a avut un rating de 3 din 3 în ceea ce privește potențialele daune aduse faunei sălbatice, deși au avertizat, de asemenea, că acest lucru se datorează ignoranței și lipsei de studii în acest sens.

Cu toate acestea, după cum susțin experții, majoritatea acestor studii au fost efectuate la populații mici sau nu sunt realizate cu adevărata frecvență pe care o va avea telefonia mobilă 5G atunci când va fi implementată pe deplin.

„Nivelurile de expunere la emisiile electromagnetice previzibile nu se vor schimba semnificativ cu 5G”

În ceea ce privește 5G, OMS afirmă că, după multe investigații, nu a găsit o relație a acestei tehnologii cu vreun efect negativ asupra sănătății, deoarece concluziile trase și care pun dubii asupra siguranței celei de-a cincea generații au fost analizate în foarte puține studii cu frecvența reală pe care o vor folosi rețelele 5G. În plus, organizația însăși a declarat că efectuează o evaluare a riscului de expunere la frecvențe radio care va fi publicată în 2022.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că singurul lucru care s-a dovedit că provoacă radiofrecvență la oameni este o încălzire nesemnificativă a țesuturilor corpului uman. Aceștia explică faptul că, pe măsură ce frecvența crește, există o penetrare mai mică în țesuturile corpului și absorbția se efectuează numai prin suprafață, în special prin piele și ochi. Cu toate acestea, asigură spunând că, atâta timp cât expunerea rămâne sub orientările internaționale, nu există pericol pentru sănătatea publică. Aceste limitări sunt de până la 300 Ghz, după cum indică Comisia internațională pentru protecția împotriva radiațiilor neionizante și Institutul de ingineri electrici.

Un raport elaborat de Comitetul consultativ științific pentru frecvențe radio și sănătate (CCARS) a detaliat dovezile științifice care există în legătură cu efectele 5G, în care se se spune că „este de așteptat ca nivelurile de expunere previzibile să nu se modifice semnificativ și, în orice caz, acestea nu pot depăși limitele maxime permise care garantează sănătatea publică în ceea ce privește emisiile electromagnetice.” În timp ce Uniunea Europeană a raportat că expunerea la rețelele mobile este de 50 de ori mai mică decât nivelurile pe care dovezile științifice internaționale le stabilesc că pot provoca probleme de sănătate.

Ne pot spiona datorită 5G?

Un alt argument împotriva 5G se bazează pe faptul că această tehnologie va servi pentru a ne spiona. Deși este adevărat că a cincea generație, probabil, va deschide ușile către noi atacuri cibernetice, furnizorii de servicii vor trebui să răspundă acestor provocări de securitate atunci când vor dezvolta 5G. Aceste provocări au determinat Uniunea Europeană să stabilească o serie de instrumente și măsuri pentru menținerea securității cetățenilor.

Consiliul Uniunii Europene a organizat o reuniune pe 9 iunie 2020 în care s-a discutat problema modelării viitorului digital în Europa și în care s-a stabilit că nu există dovezi științifice suficient de solide pentru a afirma că 5G ar putea fi dăunătoare sănătății oamenilor sau mediului, avertizând, de asemenea, că împrăştierea acestui tip de informații false trebuie combătută.

În concluzi, autoritățile principale explică faptul că nu ar trebui să ne facem griji cu privire la efectele celei de-a cincea generații, deși trebuie să știm rezultatele numeroaselor investigații pe care Organizația Mondială a Sănătății le efectuează (OMS) și pe care le putem descoperi în 2022.

Leave a reply