duminică, octombrie 17

Congresul PNL. Când statul se aliază cu Covid-ul

0
195

Congresul PNL, cu 5.000 de oameni adunați în spațiu închis, a sfidat milioane de români, obligați să respecte regulile anti-Covid. Din nou, unii sunt mai egali decât alții în fața legii.

Abordarea contextului pandemic în care a fost organizat Congresul PNL a lipsit din discursul multor jurnaliști, ce s-au poziționat pro-Câțu sau pro-Orban. Restul, conjunctura mortală a aducerii la un loc a mii de oameni, litera legii și respectarea ei, a lipsit din agenda presei românești, cu mici excepții.


Cu Iohannis în frunte, conducătorii României au aruncat în derizoriu drama morților de Covid, au disprețuit eforturile supraomenești ale personalului medical, ca și întreaga campanie de vaccinare.

Mulți dintre cei prezenți la Congres nu purtau măști, printre care însuși președintele României, Klaus Johannis. Acesta a fost surprins fără mască de către jurnaliști. Distanțarea fizică, prevăzută de lege, s-a transformat în glumă. Au fost momente când electorii PNL s-au călcat în picioare.

Ciudată este maniera în care s-au raportat în presă cifrele îmbolnăvirilor și morților de Covid, sâmbătă şi duminică. Liniște și relaxare, oameni buni. Ce mai contează câțiva morți în plus, dacă se aleg între ei cei mai buni fii ai neamului.

Desigur, de azi, luni, după Congres, presa urlă iar, la capacitate maximă, despre ravagiile pandemiei în România.

Ce să mai înțeleagă bieții români din tot circul ăsta? Cum să mai fie credibile mesajele, justificate, ale medicilor, ale șefului campaniei de vaccinare, ale statului român în luptă cu Covid-ul? Cum să ne convingem părinții și bunicii că există Covid, care ucide, când însuși președintele României girează, prin prezența sa, încălcarea regulilor impuse de chiar statul pe care îl conduce…?

Dincolo de parodierea democrației la congresul PNL, de partizanate pro-Orban sau pro-Câțu, de voturi fotografiate și jurnaliste agresate, câți români vor muri de Covid din cauza a ce s-a întâmplat sâmbătă și duminică la București? Câți dintre noi mai avem încredere într-un stat ce nu respectă el însuși legea, devenind călăul celor pe care pretinde că-i ocrotește.

Paul Palencsar, jurnalist și teolog

Leave a reply