29 decembrie – ziua în care Europa dă undă verde primului vaccin (Pfizer/BionTech). Cel al Moderna ar putea fi aprobat pe 12 ianuarie 2021
Întrucât Europa trece deja pragul tragic de 400.000 de decese cauzate de covid-19, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) intenționează să accelereze procesele de aprobare a celor două vaccinuri: cel al Pfizer și al companiei germane de biotehnologie BioNTech și ce al companiei americane Moderna, ambele bazate pe revoluționara metodă ARN. Primul ar putea avea aprobarea pe 29 decembrie și cel al Moderna pe 12 ianuarie, așa cum a anunțat astăzi entitatea europeană.
EMA se așteaptă ca numitul Comitet pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP), organismul însărcinat cu aprobarea comercializării vaccinurilor, să încheie evaluarea siguranței și eficienței prototipurilor într-o întâlnire extraordinară care ar avea loc „cel târziu” la datele indicate, a confirmat o purtătoare de cuvânt a agenției.
Odată ce produsele vor avea aprobarea EMA, Comisia Europeană este însărcinată cu luarea deciziei finale cu privire la lansarea lor pe piața europeană. Având în vedere urgența, această autorizație va fi luată rapid.
Război și pe alt front: al dezinformării tip AUR
„Va fi probabil o chestiune de zile”, a declarat un după-amiază un purtător de cuvânt al executivului comunitar. Cu aceste prognoze, campaniile de vaccinare ar putea fi lansate la începutul anului, având ca prioritate grupurile cele mai expuse (lucrătorii din domeniul sănătății și persoanele în vârstă).
Ursula von der Leyen, care a lucrat un an în fruntea Comisiei Europene (CE), a avertizat că autorizațiile vor răspunde doar criteriilor de eficacitate și siguranță a vaccinurilor.
Ea a cerut liderilor de pe continent să deschidă însă și un alt front de luptă, pentru a combate mișcarea anti-vaccin și dezinformarea.
„Vaccinarea este autoprotecție și solidaritate”, a declarat Von der Leyen marți la deschiderea unui forum digital dedicat sectorului european de sănătate. Președintele Comisiei Europene a subliniat că dezvoltarea vaccinurilor a însemnat „progrese fără precedent” și a cerut solidaritate cu inițiativele care urmăresc să garanteze „tratamente pentru toată lumea”.
„Acum știm că înfrângerea acestui virus este posibilă, dar nici o țară sau guvern nu o poate face singură. Acest lucru este global, în Europa și între sectoarele public și privat ”, a spus ea citată de presa europeană.
Acorduri pentru un miliard de doze
Alianța dintre Pfizer și BioNTech și-a prezentat marți EMA cererea de autorizare condiționată pentru vaccinul Covid-19, în timp ce compania Moderna l-a prezentat ieri. Această cerere către organismul de reglementare european vine după ce companiile au solicitat și aprobarea SUA cu intenția de a-și lansa vaccinul cât mai curând posibil.
Ambele vaccinuri fac parte din portofoliul larg pe care Comisia Europeană îl colectează de când a lansat așa-numita strategie europeană pentru vaccinuri în iunie, pentru a negocia doze pentru toate statele membre.
Săptămâna trecută, Bruxelles-ul a încheiat un contract cu compania Moderna pentru a achiziționa 160 de milioane de doze (pentru 80 de milioane de europeni) și a încheiat un acord la începutul lunii noiembrie pentru a achiziționa până la 300 de milioane doze de prototip Pfizer / BioNtech (pentru 150 de milioane de oameni).
Bruxelles a semnat în prezent acorduri pentru achiziționarea a peste 1 miliard de doze dintr-un portofoliu diversificat de laboratoare, printre care se numără cele mai avansate trei: cele două pentru care EMA a anunțat aprobarea și, de asemenea, vaccinul britanic de la AstraZeneca.
Distribuția comunitară a vaccinurilor, care este guvernată de principiul solidarității, va fi efectuată pe bază de populația din fiecare țară, după aprobarea finală de către Comisie.
Proceduri simplificate pentru aprobare mai rapidă
Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat deja că își poate emite opinia cu privire la vaccinuri „dacă totul va merge bine la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor”, în conformitate cu ceea ce au asigurat și politicienii europeni.
Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a declarat în urmă cu câteva zile că Moderna și BioNTech ar putea primi aprobarea de la EMA „în a doua jumătate a lunii decembrie”.
Procedura de aprobare necesită reuniunea așa-numitului Comitet pentru medicamente de uz uman (CHMP), ai cărui membri examinează toate datele furnizate de laboratoare și solicită, după caz, informații suplimentare pe care le consideră necesare.
Odată ce toate dovezile au fost verificate și orice îndoieli care ar putea apărea sunt soluționate, aceștia își exprimă opinia. Acest raport EMA ajunge apoi la Comisia Europeană, care este cea care ia o decizie finală cu privire la comercializarea sau nu a vaccinului pentru întreaga UE, anunță El Pais.
Acest proces de evaluare efectuat de EMA este în mod normal mai lent. Dar, având în vedere circumstanțele excepționale cauzate de pandemie, mecanismele au fost permise să scurteze timpii.
[…] 29 decembrie – ziua în care Europa dă undă verde primului vaccin (Pfizer/BionTech). Cel al … […]
[…] 29 decembrie – ziua în care Europa dă undă verde primului vaccin (Pfizer/BionTech). Cel al … […]