2.500 de profesori depistați pozitiv la testul COVID, în Spania

0
1446

Între 2.000 și 2.500 de teste PCR pozitive pentru Covid 19, acestea sunt cifrele pe care le arată cele aproximativ 67.000 de teste efectuate de Comunitatea Madrid profesorilor din regiune în ultima săptămână. Acest lucru a fost dezvălui duminica aceasta de ministrul regional al Educației, Enrique Ossorio, relatează presa din capitala Spaniei.

„Am vrut ca toți profesorii să facă teste serologice înainte ca noul an școlar să înceapă și să ofere siguranță întregii societăți”, a remarcat oficialul, care a declarat că Madridul „nu a fost cruțat” în efectuarea acestor teste la care au fost supuși 90% dintre profesorii din regiunea din jurul capitalei.

Acum, acei profesori al căror test este pozitiv vor trebui să fie supuși unui al doilea test pentru a garanta că pot participa la cursurile care încep în capitală, marțea și miercurea viitoare. În cazul în care rezultatul va fi din nou pozitiv, vor fi înlocuiți de stagiari, după cum a confirmat Ossorio, care a nu a legat acest fapt de angajarea a 10.600 de profesori suplimentari pentru acest nou an școlar.

Consilierul a subliniat că efectuarea acestor teste a fost „o măsură necesară”, dar a fost „o provocare foarte complicată, deoarece profesorii s-au reîntors marți din vacanța lor”. A doua zi, miercuri, au început testele care au provocat cozi de câteva ore prin convocarea tuturor profesorilor în același timp.

„În prima zi au existat cozi și ne-am cerut scuze pentru că au așteptat multe ore și nu este corect”, a recunoscut consilierul.

Isabel Díaz Ayuso

„Spania și Madrid nu pot fi oprite și nici Educația nu poate fi oprită”, a fost reacția lui Ossorio, care a făcut „un apel la liniște” atât pentru comunitatea educațională, cât și pentru părinți. Ministrul Sănătății a remarcat faptul că guvernul regional prezidat de Isabel Díaz Ayuso a dezvoltat „o consolidare istorică” axată în principal pe măsurile de securitate și sănătate pentru începutul cursului, cu număr suficient de săli de clasă, angajând personal didactic și garantând separarea între băncile elevilor.

„Experiența celorlalte țări europene ne spune că unele centre educaționale au fost închise, dar că sistemul funcționează”, a adăugat Ossorio. Chiar și așa, el a reamintit că închiderea centrelor este „ultima opțiune” prevăzută de protocolul stabilit de regiunile autonome și Ministerul de profil.

Șeful regional al Educației s-a concentrat, de asemenea, asupra întâlnirii pe care președintele Comunității Madridului, Isabel Díaz Ayuso, o va ține luni, cu președinții din regiunile vecine, Castilla y León și Castilla-La Mancha. Ossorio a afirmat că așa ceva este „esențial” în chestiuni educaționale, deoarece „un număr mare” de profesori și studenți din Madrid locuiesc în orașele limitrofe Madridului, aparținând ambelor comunități autonome. „Trebuie să stabilim un cadru comun”, a conchis el.

Pandemia a revenit în forță, în Spania, după câteva luni de acalmie, ajungând la finele acestei săptămâni la peste 10.000 de noi infectați pe zi – nivel comparabil cu perioada de vîrf a pandemiei din lunile martie și aprilie.

VEZI ŞI:

”Când Europa va aproba un vaccin anti-COVID 19, el va fi TOTAL sigur și extrem de eficient”

Germania ”taie” 7 județe din România din cauza exploziei COVID. Adio, liberă circulație?

Leave a reply