miercuri, noiembrie 30

100 de miliarde de euro pentru România. Planul PNL-USR&PLUS-PMP

0
1063

Pentru prima oară după Revoluție, un Guvern pune pe masa dezbaterii publice un proiect de relansare de țară la baza căruia stă o sumă fără precedent de mare: 100 de miliarde de euro.

Guvernul Orban vrea să investească acești bani în autostrăzi, drumuri expres, modernizarea căii ferate, construirea de spitale și școli, dar și pentru acordarea de granturi nerambursabile pentru IMM-uri, garanții de stat pentru marile companii și depozite regionale de legume și fructe.

„Modelul de dezvoltare a României bazat doar pe consumul populației, determinat de politicile pro-ciclice ale guvernărilor anterioare, trebuie schimbat într-un nou model de creștere economică axat pe stimularea și dezvoltarea capitalului autohton și a competitivității companiilor românești, investiții în domenii strategice ale infrastructurii publice,  transformarea digitală a economiei și a administrației publice, pregătirea economiei pentru noua revoluție tehnologică, tranziția către o economie durabilă”, se arată în Planul Național de Investiții și Relansare Economică propus de Executiv.

Klaus Iohannis și-a asumat total planul propus de liderii PNL

Obiectivul noului model de dezvoltare economică promovat de Guvern: realizarea convergenței cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media UE27, la orizontul anului 2025.

Unele dintre măsurile incluse în amplul plan au trecute în dreptul lor ca sursă de finanțare fondurile europene. La multe însă nu este precizată sursa banilor. România ar putea să primească de la UE 33 de miliarde de euro prin planul de relansare al Comisiei Europene, la care se adaugă 80 de miliarde euro din alocările bugetare în perioada 2021-2027, potrivit datelor citate de Republica.ro.

Principalele direcții de acțiune privesc investiții pentru dezvoltarea sectorului IMM, granturi (sume nerambursabile) pentru firme care propun proiecte inovative, digitalizarea companiilor, susținerea agriculturii și industriei alimentare, suport pentru încurajarea mutării în România a companiilor multinaționale, măsuri de sprijin pentru angajați, bani pentru protecție socială, șomaj tehnic etc.

Detalii, AICI

Fără îndoială însă că un astfel de proiect de țară care merită susținut de toate forțele politice nu poate fi pus în practică în actuala conjunctură din România, cu un Guvern PNL minoritar, care poate fi oricând debarcat de majoritatea PSD-ALDE-Pro România-UDMR.

De aceea, un astfel de plan ambițios are nevoie de PNL – inițiatorul ideii – și de celelalte partide aflate azi în minoritate parlamentară, dar care au toate șanse să formeze noua majoritate după alegerile legislative de la finele acestui an: USR-PLUS și PMP.

Un viitor Guvern PNL-USR&PLUS-PMP poate da României șansa renașterii pe valul marelui plan de relansare economică de 100 de miliarde de euro.

Analiza economistului Constantin Rudnițchi, la RFI, despre mare plan de relansare

Un punct pozitiv al planului de investiții este că include explicit sursele și sumele de finanțare. Bineînțeles că nu există nicio garanție că fondurile vor fi alocate, atrase de la Uniunea Europeană (acolo unde este cazul) și folosite efectiv.

Pe de altă parte, investițiile asumate sunt foarte multe. Poate prea multe. Este vorba despre investiții în infrastructură de transport, despre investiții în sistemul principal de irigații, rețele de alimentare cu apă și rețele de distribuție a gazelor naturale, infrastructură de sănătate, infrastructură energetică sau reabilitări energetice ale clădirilor.

Constantin Rudnițchi

Un program de relansare a economiei, oricât de bine ar fi scris, are câteva handicapuri majore. Primul este acela că de 30 de ani în România programele de dezvoltare au reușit să fie și aplicate într-o proporție foarte mică. De aceea, publicul este extrem de circumspect în fața unui program care își propune investiții masive.

În al doilea rând, există o tot mai accentuată așteptare a publicului de la politicieni de a vorbi mai mult despre ce au făcut și mai puțin despre ce vor face. Reflexul vine tot din neîncrederea în clasa politică și din ratarea multor ținte investiționale. Ceea ce nu înseamnă că nu este nevoie de un plan, pentru că totul pleacă de la un program.

De altfel, ieri seară, la lansarea programului național de investiții, premierul Orban a pus „punctul pe i”. A anunțat că într-o lună de zile, guvernul va emite acte normative prin care se va prevedea efectuarea fiecărei investiții asumată în program. Ar fi un pas înainte care ar arăta determinarea guvernului de a lansa programele de investiții.

În fine, marile programe s-au lovit de problema fondurilor insuficiente. Acum, banii sunt pe hârtie. Pentru ca planul de investiții să aibă vreo șansă de realizare, fondurile vor trebui să fie aduse în economie.”

Leave a reply