vineri, ianuarie 17

10 motive pentru care Iohannis ar trebui să-l pună din nou pe Ludovic Orban prim-ministru

3
3548

Președintele Iohannis nu trebuie blamat pentru tot ce nu merge bine în România și nici pentru poticnelile în relația sa cu partidele, în special cu PNL. România este o țară puternic dominată de PSD în măruntaiele ei, iar cimentarea unui ”sistem” ne-PSD cere timp, experiențe, chiar stângăcii și greșeli la putere – neajunsuri din care și-a clădit și PSD forța sistemică.

De aceea, Iohannis nu e condamnabil pe viață pentru că a forțat demisia lui Ludovic Orban după alegeri. Ambii au crezut că e nevoie de asumare a eșecului, dar ”fair” ar fi fost ca Iohannis să continue cu Orban prim-ministru, mai ales că așa a și spus înainte de alegeri, că este ”prima opțiune”.

Acum, este momentul ca președintele să-și recunoască eroarea de parcurs și să-l propună pe liderul PNL pentru un nou mandat de șef la Palatul Victoria. Iată, în continuare, 10 motive pentru care liderul PNL ar trebui instalat din nou premier.

 

  • Primul motiv este că forțarea demisiei lui Ludovic Orban a fost un act nedrept, incorect, asumat pe fugă, fără să fie explicat convingător și care, înainte de toate, nici nu era necesar. Cine murea de grija ”mazilirii” lui Orban? Cu ce greșise el atât de mult încît să nu merite să continue? Că și-a asumat frîiele țării după trei ani de PSD? Oare cum ar fi arătat România cu Dăncilă la putere și în anul patru al vechiului mandat? Mai făcea țara rost de bani pentru pensii, salarii, șomaj tehnic cu ”Veorica” la Palatul Victoria?
  • Prin reinstalarea liderului PNL, Klaus Iohannis își recunoaște și el slăbiciunile sale și devine astfel mai ”uman”; de multe ori, în ultima vreme, Klaus Iohannis a încercat să pozeze în infailibil, atoateștiutor, ”extraterestru” sau după unii ”dictator”. Toți știm că greșim, iar atunci când și recunoaștem asta e bine pentru toată lumea.
  • Ludovic Orban a fost un partener loial pentru Klaus Iohannis. A făcut tot ce i-a cerut președintele, în paralel cu gestionarea unor planuri de reformă foarte greu de pus în practică cu un Parlament ostil bine manevrat de PSD. S-a supus chiar umilinței cu demisia pentru provocarea alegerilor anticipate – alt plan ratat al președintelui. N-a ”cârtit” în fața Cotroceniului, deși era totuși șeful Guvernului și liderul PNL. Nu a greșit cu nimic grav față de președinte. Atunci nu e corect să-i fie recompensată loialitatea?
  • Ludovic Orban nu a pierdut alegerile, iar scorul mai slab al PNL nu e din cauza lui. PNL a luat 26%, față de 20% acum 4 ani. Că putea lua mai mult? Clar. Dar, ca premier, Orban a primit pe mână o Românie falită, după trei ani de guverne auto-căzute ale PSD, iar liderul PNL nu doar că gestionat rezonabil situația generală, ba chiar a performat. Dar oricine ar fi fost la Palatul Victoria în locul lui ar fi plătit un preț al accidentelor inevitabile (ce vină are Orban pentru explozia din Spitalul de la Piatra Neamț?) și al nemulțumirilor populației în vremuri de pandemie
  • Parte din scorul mai mic al PNL este chiar vina directă a lui Klaus Iohannis și al supușeniei exagerate a lui Ludovic Orban față de președinte. Forțarea alegerilor anticipate, când Orban a demisionat la cererea lui Iohannis, sau decizia de închidere a piețelor, luată de Guvern la presiunea președintelui, au fost acțiuni care au costat PNL. Deci nu a fost corectă demisia lui Orban după alegeri pe motiv de rezultate proaste în alegeri, de vreme ce președintele Iohannis a influențat decizii majore, care au costat PNL
  • Numirea lui Orban premier l-ar liniști și pe Dan Barna, care ar rămâne fără concurență la șefia Camerei Deputaților, și ar putea debloca negocierile cu USRPLUS, chiar dacă Dacian Cioloș ține coada pe sus și spune că vrea ”un nou început”. Apropo, în ce calitate pune Cioloș condiții? Cu 15%, ce vrea liderul PLUS, să decidă numele viitorului premier? Să fim serioși, asta e o aroganță nepermisă nici la Bruxelles, darămite pe Dâmbovița. Premierul îl decide Iohannis, nu Cioloș. Dacă nu le convine celor de la USRPLUS au toată libertatea din lume să plece în Opoziție, alături de PSD și AUR.
  • Dacă numirea lui Orban îi va forța pe Cioloș&co. să plece în Opoziție, cu atât mai bine! Înseamnă că vom avea o Opoziție nu doar intoxicată de PSD și AUR, ci și una competentă și onestă. Iar asta va juca inclusiv în favoarea USRPLUS, care va putea să crească în Opoziție și să ia nu doar 15% în viitoarele alegeri, ci poate chiar să le câștige!
  • Orban este președintele PNL, partidul cel mai votat din coaliția de Dreapta, deci numirea sa liniștește apele și în rândul liberalilor, și în relația cu USRPLUS, care fie va ști că nu discută cu ”a șaptea spiță la căruță”, fie își va face bagajele și va pleca, iar atunci nu va mai fi blocată instalarea unui nou Guvern
  • Orban a construit niște mecanisme de funcționare în relația cu instituțiile și societatea civilă, cu președintele, cu PNL și USRPLUS, cu Parlamentul, inclusiv cu Opoziția parlamentară controlată de PSD care, dincolo de a fi perfecte, au început să meargă unse și pot fi optimizate. Orban a reușit să supraviețuiască atacului parlamentar al PSD cu moțiuni de cenzură, iar asta presupune capacitate de negociere în condiții ostile – un mare atu pentru orice șef de Guvern
  • Numirea lui Orban nu va crea o problemă de suport parlamentar. Dacă a reușit el să țină în viață Cabinetul PNL având de luptat cu o majoritatea ostilă PSD-ALDE-Pro România, acum îi va fi și mai simplu, chiar dacă va fi șeful unui Guvern minoritar. În plus, PSD are pe lista sa oameni dezirabili, ca Rafila, Streinu Cercel etc., pe care Orban îi poate convinge să susțină un Guvern nou, mai ales în vremuri de pandemie

3 comments

  1. Tomas 15 decembrie, 2020 at 22:32 Răspunde

    „Ludovic Orban a fost un partener loial pentru Klaus Iohannis”

    Pai tocmai de asta se teme Iohannis. Nu de putine ori Orban a facut ce l-a taiat capu’ fara sa asculte de presedinte.

Leave a reply