Cât costă să trăiești în Spania. Socoteala mea

68
11837

De când rătăcesc pe însoritele cărări ale Spaniei, lumea mă întreabă deseori: ”Laurențiu, e scumpă viața acolo? Cât te costă să te stabilești în zona Mediteranei?”

Întrebare simplă. Răspunsul meu, la fel: ”Depinde ce vrei, câți bani pui la bătaie, ce viață ești dispus să duci”. Dacă ai bani în cont, e una, dacă n-ai – alta. Am aflat multe, din curiozitate personală, vorbind cu prietenii români și spanioli.

Personal, m-am legat sufletește de zona Valenciei, dar Spania merită oriunde. E o țară mare, civilizată, cu poate cele mai bune drumuri din Europa, vremea așijderea, oamenii nu mai vorbesc. Priviți doar îmbrățișarea dintre tatăl copilului omorât în atacul terorist din Barcelona și imamul comunității musulmane din localitate (foto jos, puteți citi miraculoasa poveste AICI). Ce dovadă mai bună de dorință de a trece peste necazuri iubindu-i pe cei pe care i-ai putea urî? Nu asta ne-a transmis Iisus acum 2.000 și ceva de ani?

Așa e toată Spania. Și așa va fi mereu. Deschisă, primitoare, prietenoasă, multiculturală, multireligioasă. S-a săturat lumea de reglat conturile prin sânge. Nu ajută. Oamenii au înțeles că te învârtești în cerc. Soluția e pacea, nu războiul în numele diferențelor religioase, culturale, financiare etc..

Sunt multe locuri pe cinste în Europa și în lume, dar dacă ați ales Spania v-ați făcut un mare și frumos cadou pe viață. Iar ajungi aici cu niște bănuți, e mai simplu (să nu credeți că e cazul meu, în ciuda aparențelor sau a feluritelor bârfe legat de ce bani aș fi câștigat odinioară – eheee, dacă ar și reale!). Însă cine are 200.000 de euro în cont poate poți alege să cumpere vreo trei apartamente cu ei. În Valencia, poți cumpăra și cinci, depinde de zonă. Însă că ești în Valencia Capital (în oraș adică) sau în afara lui, prin sătuce ca Naquera, cu 200.000 de euro poți investi chiar în cinci apartamente medii! Stai într-unul și le închiriezi pe celelalte. Pe Airbnb.com, Booking.com sau direct pe site-urile de imobiliare. Din patru case, cu o medie de 350 de euro lunar, ajungi la 1.400 de euro venit lunar. Cu banii ăștia, două persoane pot trăi acceptabil, dacă nu trebuie să achite chirie/rată. Nu te dai în stambă cu ei, dar ai ce-ți trebuie: casă, masă (300-400 de euro/2 persoane/lună), benzină, impozite, asigurări.

Din orice punct ajungi repede la mare, chestiune de minute, zeci eventual. Viața în Valencia este ideală. Nu degeaba faimoasa revistă TIME a ales capitala regiunii ce-a dat lumii paella drept cel mai bun loc pentru trăit din lume, doi ani la rând (Detalii, AICI). De ce ar fi așa? Pentru multe motive. Prețurile sunt rezonabile, după cum am povestit mai sus, clima mediteraneană e visul tuturor nordicilor, vara nu e nici așa cald ca în Sevilla, Malaga sau Cadiz, în timp ce iarna nu-i așa de frig precum în popularele metropole dinspre nord, Barcelona și Madrid.

E cam la jumătatea distanței dintre granița cu Franța și cea cu Africa, ceea ce-i asigură un echilibru fantastic. Ai la doi pași vinurile din regiunea Utiel-Requena (foto sus), într-o oră și ceva ajungi la Benidorm-raiul petrecerilor din cea mai cosmopolită stațiune de vacanță din țară, lângă la fel de popularele Alicante, Denia, Javea, Calpe, Moraira. Tot așa descinzi și la castelul Papei Luna din Peniscola, nu-ți ia mai mult nici ferryboat-ul către faimoasele Ibiza, Mallorca, sau Menorca, ești legat de alte mari destinații turistice prin trenul de mare viteză AVE (foto jos, echivalentul TGV-ului francez, care parcurge distanța de 621 de kilometri Madrid-Barcelona în doar două ore și jumătate), ai fotbal de mare clasă cu Real Madrid, FC Barcelona, locuri de vizitat pentru care nu-ți ajunge o viață, castele, parcuri, munți, istorie, restaurante, muzee, ești în mijlocul imensei lumi culturale iberice care cuprinde America de sud, Mexicul, Caraibele.

Dar cel mai plăcut aspect pentru mine, legat de Spania, este modul relaxat de viață, pe care am încercat să-l prind în micile mele filmulețe de amator (vezi mai jos):

Fără 200.000 de euro sau alți bani în cont, dar cu visul de a te stabili în Spania, ai nevoie de un alt venit decât din chirii. Nefiind Germania, Scandinavia, Benelux, Spania nu colcăie de locuri de muncă. Dimpotrivă, șomajul este printre cele mai mari din UE, urmare a crizei izbucnite în 2007-2008, care a prăbușit sectorul construcțiilor. Dacă nu cauți muncă mai calificată, poți încerca în servicii, turism. Știu familii care trăiesc din curățenie, supravegheat copii, îngrijire bătrâni, administrat case de vacanță, grădinărit etc., care pot aduce lunar 1.700-2.000 de euro. Ceea ce nu e mult, având în vedere că plătesc chirie, dar cuplul rămâne cu suficient încât să trăiască decent. Plus că au copiii gratis la școală/grădiniță, asigurări complete de sănătate care îți permit acces la tratament fără niciun euro șperț și, cum spuneam, viața într-un mediu care-ți mângîie sufletul, nu ți-l agresează mereu.

Asta-i o altă particularitate ce-mi place la spanioli. Doza mică de venin, de negativitate. Nu te agresează șpaga, nu există decât accidental. Birocrația e funcțională, nu te disperă. Te simți mult mai respectat, ca simplu cetățean, decât acasă în România. Nu veți găsi vreun funcționar sau ”organ” de control care să caute nod în papură celor cu mici afaceri pentru a stoarce de la ei șpagă sau amenzi. Nu! Dimpotrivă, te tratează ca partener al lor, te ajută să ieși la liman, să nu mai greșești. Nu-ți dau în cap pentru binele lor, ca în România statului satrap și lacom. De aia, milioane de oameni pot trăi din asta, iar Spania a devenit țara cu cele mai multe baruri și terase pe cap de locuitor (foto jos). Înțelegerea stat-privat a creat o lume în care muncesc și se simt bine milioane de oameni.

Nu există în patria lui Cervantes decât o mică ofertă de știri negative, deși motive poți găsi și la ei. Dar chiar și atunci când relatează despre o tragedie, un accident sau un jaf, tonul e altul, nu simți în stomac deranjul. Politicul nu e atât de vocal nici el, nicidecum iresponsabil, nu e minciuna de la noi pe toate gardurile, știu să discute în contradictoriu fără cuțit la brâu, nu escaladează conflicte. Te simți în siguranță, chiar și în ciuda terorismului. Noi, în România, garantăm terorismul de stat prin vot și corupție. La ”Colectiv” au murit de șase ori mai mulți oameni decât la Barcelona. Unde te simți mai sigur?Voi reveni. Cu mici detalii, subiecte, povești de parcurs al jurnalului meu de călătorie publicat aici pe www.prinlumecalator.ro (sau www.travelerporelmundo.com, în varianta internațională a site-lui nostru).

A nu se înțelege că Spania e paradisul. Nicăieri nu e ușor departe de casă. Și nici că nu există alte tărâmuri cu viață bună. Ba chiar sunt destule, slavă Domnului! Voi scrie și despre ele, pentru că le iubesc la fel de mult, ca și (pe) românii de acolo, fie că e vorba de Italia, Anglia, Franța, Germania, Belgia, SUA sau Canada. Poco a poco, după cum spune spaniolul. Puțin câte puțin, cum zice românul. Dar să reținem ceva ce-au spus cei de la faimoasa revistă Time doi ani la rând: Valencia – cel mai bun loc de trăit din lume.

 

68 comments

 1. Ion 26 august, 2017 at 10:57 Răspunde

  Ce înțelegi prin trai decent?! Îți permiți 2 ieșiri pe săptămână la restaurant?! Îți permiți 2 mașini de familie? Concedii de 3-4sapt în străinătate pe an?! Eu mi le permit pe astea în România cu un venit familial de 1600 de euro pe luna din 2 salarii. O familie în Spania cu banii ăștia trăiește la nivelul asta?! Nu cred

   • Ale 27 august, 2017 at 01:41 Răspunde

    Vorbește, dacă asculți în video si citești de doza mica de invidie și răutate, fără șpaga și asigurări medicale gratis, spitale f bune, autostrăzi f bune, climă perfectă și apoi banii!

   • C-tin. Aricescu 27 august, 2017 at 12:42 Răspunde

    Când compari restaurantele din țări cu grade de dezvoltare diferite trebuie să ai în vedere faptul că angajații din țara unde sunt plătiți de 3-4 ori mai prost, dar prețurile sunt la fel de mari, vor fi obligați să facă multe economii ca să supraviețuiască. Acestea se reflectă asupra pregătirii profesionale, igienei personale și stării de sănătate. Mai mult, și furnizorii dintr-o țară săracă vor livra produse de calitate proporțional mai slabă pentru aceleași cantități.
    La fel și în privința autovehiculelor – același model de mașină va fi mai prost întreținută într-un service cu dotări mai slabe/vechi, cu mecanici mult mai prost pregătiți și pe deasupra hoți.
    Cu alte cuvinte, tu servești în România mâncare de calitate îndoielnică, mânjită cu flegme, muci și rahat = bacili Koch, bacterii coliforme, viruși hepatici și enterovirusuri. Iar când îți vei duce mașinile la reparat, o să-ți facă niște cârpeli, o să-ți strice alte componente și o să-ți și fure niște piese încă bune, pe care le vor înlocui cu altele uzate.
    Dacă faci abstracție de aceste subtilități vei fi mult mai fericit într-o țară bananieră, unde nu se spală nimeni pe mâini. Vei putea să mănânci numai la restaurant, în fiecare zi; Îți ve putea permite și mai multe mașini, pentru că nu vei mai da bani pe revizii și reparații: ți le vei întreține singur.
    Dacă ai fi un intelectual și nu un rândaș care trece totul prin burtă ai descoperi cu stupoare că în România, spre deosebire de Spania, nu poți să faci carieră în niciun domeniu de vârf, pentru că nu se promovează nicăieri pe criterii de competență – toate funcțiile sunt atribuite politic sau prin acte de corupție.
    Te vei trezi la realitate abia atunci când va fi prea târziu pentru tine sau pentru cei dragi: veți fi încăput deja pe mâna unui Ciomu sau Burnei.
    Te compătimesc, sărmanule!

    • Ciocăzanu Laurențiu 30 august, 2017 at 09:54 Răspunde

     E vorba de venitul pentru o familie, în doi, nu de persoană. Sunt multe familii care trăiesc așa, din 1600 de euro/lună.

  • Marian 28 august, 2017 at 08:45 Răspunde

   Din propia experienta, iti spun ca DA, isi permite si chiar mai mult decat atat!! Acolo cu 50€, iti poti asigura mancarea si apa si sucul pentru copil timp de o saptamana!!! Aici, din pacate, NU!!!!! Si iti pot da o gramada de exemple timp de 6 luni daca esti interesat!!

  • Mitică 30 august, 2017 at 09:11 Răspunde

   Ioane, 2 ieșiri la restaurant le consideri un lux? Eu mănânc la restaurant cam de 40 de ori pe lună, și nu mode pare un lux.

  • haha 30 august, 2017 at 11:44 Răspunde

   ba Ioane , pai stai in Romanica ta . Autorul articolului nu se lauda ci relateaza niste lucruri pe care , se pare , ca nu le intelegi si care oricum nu sunt pt tine .
   Cum sa compari jegul si tigania din romania cu un trai civilizat din spania ? La noi esti inconjurat de nespalati si dobitoci la tot pasul . Mai iesi si tu din tara aia mizera sa vezi cum ar trebui sa traiesti .

 2. Adruan 26 august, 2017 at 13:56 Răspunde

  Ion…in Spania viața e mai ieftină decât in România. Așa ca, dacă tu îți permiți așa ceva fii convins ca își permit și ei. Diferența însă o face nivelul ridicat de confort pe care îl oferă Spania in comparație cu România. De la servicii, la drumuri și tot ce vrei tu…

   • Ion 26 august, 2017 at 18:04 Răspunde

    Salariul minim in Spania e de 700 de euro si cel mediu de 1500, iar preturile sunt in medie duble, in special la servicii. Nu umbla cainii cu covrigi in coada. Cu un salariu de 700 de euro in Romania iti permiti sa traiesti in centrul Bucurestiului, in timp ce cu 1500 cat e salariul mediu in Spania nu prea merge in centrul Madridului.

    • Carmina Mihaila 26 august, 2017 at 18:37 Răspunde

     Ai dreptate…si avand in vedere somajul mare…daca tu din cei 200.000 de euro cumperi prin nu stiu ce satuce apartamente…sigur se mai inchiriaza? Si cand iti recuperezi investitia? Cat platesti din cei 350 de euro pe asigurari de locuinta, reparatii, impozite la stat, pensii, cat costa o masina, etc…de fapt cat iti ramane net? Iar in romania daca ai atatia bani in cont o duci foarte bine…nu vad despre ce stres mai vorbim? Stresul zilei de maine este tot la cei care au salariul sub medie adica vreo 60% din cei care lucreaza acum in Romania. Vorbim povesti sa ne aflam in treaba…poate o fi idealul dar pentru cei cu bani…care oricum o duc bine indiferent unde ar fi…

     • Mitică 26 august, 2017 at 20:28

      De unde ai scos-o asta cu prețurile duble? Carburanți sunt mai ieftini, mâncarea mai ieftină.

     • huooo 28 august, 2017 at 20:13

      daaa…si apropo daca tot vorbeste gura ta de banii astia cite persoane detin acesti bani…si daca detin…cu ce raman..

    • Rad Tudor Neuron 26 august, 2017 at 19:00 Răspunde

     Duble!? Cred ca ai căzut în cap, cam des!
     Litru motorina: 0,97€
     Kw de curent sau gaz – 0,10€
     Pâine – 0,40€
     Ulei floarea soarelui – 0.90€litru
     Zahar/faina – 0,7 la 0,80€
     Asigurare full casco Seat León MKIII – 320€/AN
     Mc Apa – 0,08€ ( și aici apa este o resursa foarte greu de gasit)
     Abonament sala/piscina -40€/lună

     Mai vorbim?

 3. Gabi 26 august, 2017 at 18:46 Răspunde

  Ioane, Ioane, bravo, românul răutăcios nu se dezminte, ma întreb când nu voi mai găsi asemenea comentarii, peste tot pe unde citesc ceva hop și unul ca tine! În rest, dacă tu preferi sa trăiești în Bucureștiul împuțit, care nu se compara cu absolut nici un oraș european civilizat, atunci foarte bine, să fii sănătos! Nici eu nu am in salariu uriaș pentru țara în care trăiesc, și care din fericire nu e România, dar trăiesc bine, mai, Ioane! În condiții excelente pe care administrația de stat și cea a orașului meu au grija sa le întrețină! Și pe care timp de 30 de ani nu le-am întâlnit absolut niciodată și nicăieri în România. N-am doua mașini ca tine și nu stau în buricul orașului sa ma dau mare cum faci tu pentru ca guess what, nu am nevoie de mașini! Eu am tot ce îmi trebuie în transport în comun iar când îmi trebuie mașină închiriez, că-i ieftin. Tu in Romania nici tren nu ai, mai, Ioane, eu ma duc cu trenul zilnic la serviciu, pentru ca în tara în care trăiesc asa se procedează. Păcat ca nu îți pot pune poze aici sa vezi și tu. Eu nu calc în rahat de câine pe strada ca la București, sau pe străzi desfundate, nu dau șpagă si nu am la TV sau in media non stop pitipoance si știrile de la ora 5. In tara in care trăiesc eu se vorbește filozofie la TV, mai, Ioane, se vorbește muzica și teatru, agricultura și ecologie și câte altele. Pentru tine e motiv de mândrie ca te duci la restaurant de 2 ori pe săptămână? Vai, dragă. Eu prefer sa ma duc pe malul marii ori de câte ori am chef sau sa vizitez Europa asa, în week-end, ca n-am ce face, nu-mi „permit” mai mult. 😂

 4. claudia 26 august, 2017 at 18:53 Răspunde

  Mie imi place Spania,am fost de trei ori pana acum!In afara de coride care sunt respingatoare ,nicidecum arta ,cum o considera unii spaniolii(adevarat,putini din ei, mai gasesc „farmecul ” in asa ceva!Clima placuta,orase superbe si un stil de viata mult mai relaxat ca in Romania!

  • Meda 28 august, 2017 at 23:33 Răspunde

   Rău destul, mai Romane de pe unde esti, nu te mai lauda cu tara unde stai ca aia nu e a ta si tot ca un strain vei fi privit o viata intreaga. De ce nu vii acs ca sa faci ceva pt tara asta? Ah, dar mai bine nu. …ca ai o mentalitate mult prea primitiva si de fapt tu locuiesti in nu stiu ce oras super mega civilizat.

 5. Tot Gabi 26 august, 2017 at 18:55 Răspunde

  Încă nu-mi revin, deci a trai bine în România înseamnă a sta în buricul târgului, a avea doua mașini și a merge de doua ori pe săptămână la restaurant, başca vacanta anuala în străinătate. Wow! Ha ha! Numai un român (ca Ion) se putea da mare cu asta! N-am văzut vreun străin până acum lăudându-se cu asa ceva, la ei astea sunt la ordinea zilei de zeci și zeci de ani! Ai uitat sa spui ca zi IPhone, Ioane, și haine de firmă! Da’ ceva cărți ai cumpărat și tu? Un CD, ceva? O cauză umanitară, ceva, sau voluntariat ai făcut? Că așa e prin Vest la ăia care trăiesc cu adevărat bine și nu se lauda cu asta! 😉

  • Tu 29 august, 2017 at 10:44 Răspunde

   De ce nu cauti pe saituri de imobiliare sa vezi apartamente de 100 metri patrati cu 45 mii de euro in Valencia .nu cum stati voi in Romania in camine muncitoresti de 45 metri patrati….

 6. Daniel 26 august, 2017 at 23:16 Răspunde

  IOANEEE LAS O DREAQ DE VRAJEALA CU CONCEDIILE TALE…… 2 MASINI…. DE 2000 DE EURO BUCATA… ORICE SARAC LE AU IN SPANIA… IAR CONCEDIILE, DEPINDE UNDE MERGI. DACA TE DUCI LA EFORIE 5 ZILE SI LA LEANA CU CARTI, O PENSIUNE, NORMAL CA TRECI LUNA CU 500 DE EURO. STAU DE 20 DE ANI IN SPANIA SI TI ZIC CEVA, CIND VULPEA NU AJUNGE LA BRINZA, PUTE!!!! FRAIERICA, GEAMANTAN!

 7. Candis 27 august, 2017 at 00:42 Răspunde

  Cine are tratament gratis? Nici un sfant?! Cine nu plateste medicamentul cand il ridica de la farmacie?
  Majoritatea pensionarilor , si anumite categorii de oameni si copii. Dar daca lucrezi, platesti tratamentul.
  Si lasa-ma sa te corectez, sunt foarte multi spanioli care tot nu accepta romanii. De ce nu ai scris ca daca esti roman cand mergi sa ceri un poast de munca esti observat cu lupa ?

  Alta chestie , ai uitat sa zici ca aici in Spanja chiriile sunt mult mai scumpe ca in Romania . ( asta daca vrei sa traiesti intr-un bloc fara animalute de companie )

  Sunt familii care traiesc din a ingriji copii, batrani, din curatenie si gradinarit. Da, dar cati traiesc din asta cu contract de munca ?
  Muncesti in domeniul ala 30 de ani, ca sa ajungi la pensie fara mai nimic . Hai sa vedem cum mai descrii nivelul se viata de atunci, fiindca acum chiar ca toata lumea crede ca stau cainii cu colacii in coada aici.

  Ai uitat sa zici ca sunt atatea diferente, aici ! concediul de maternitate este de 4 luni, nu 1 an ca in Romania , ca nu sunt ajutoare pentru tinerii casatoriti ca si in tara, si daca vrei sa iti faci orice contract sau sa ceri bani din banca sa-ti cumperi casa , trebuie sa duci dublu de documente pe langa un spaniol, daca esti roman sa nu mai zic ca din start esti refuzat.
  Ma bucur ca vezi partea buna, dar mai coboara lumea cu picioarele pe pamant .

 8. rusu 27 august, 2017 at 01:15 Răspunde

  Ioane,sunt de 14 ani in spania si te asigur ca daca vii odata aici o sa ai alta parere…cat despre preturi,mananci cacat.stii ca o sticla de coca-cola,de exemplu ,e mai ieftina decat in romania? si sunt multe altele care sunt ieftine sau cel putin egal cu produsele din romania,chiar daca nu este la fel calitatea cu cele din romania,ma refer la mezeluri,preparate din carne…stai tu linistit in satul ala de bucuresti ca nu te cheama nimeni aici…

  • Andreea 28 august, 2017 at 14:47 Răspunde

   Bancile iti cer acte duble tot din cauza romanilor, pt ca romanul ajuns in spania acum 15 20 de ani ,lua imprumut din banca si o tulea in romania(mandru ca a fraierit prostii de spanioli).nu mai zic cum s a intamplat cu , companiile de telefoane(fiecare roman avea 5,6 telefoane la contract si nu le a platit niciodata).de unde sa mai ai incredere in romani.si da stai 4 luni in concediu maternal dar iei banii pe care i ai lua in romania pe un an.serviciile medicale foarte bune spre deosebire de romania,unde m am dus la urgente noaptea si era sa fiu mancata de cainii strazi cand m am dat jos din masina,asta fiind in parcarea spitalului judetean de urgente ploiesti.

 9. Petre Licsandru 27 august, 2017 at 09:35 Răspunde

  Am fost ca turist in Spania, am facut un sejur de 7 zile in Salou la Mediterana si m-am simtit minunat. Servicii bune, preturi modice. Am mers de la Barcelona in Pirinei, apoi in Andora si in mai multe plaje din zona catalana. Am facut si cumparaturi si pot confirma ca viata in Spania e mai usoara si mai ieftina decat in Romania. O familie de romani care castiga in jur de 2000 de euro pe luna poate face sejur saptamanal la mare sau munte si poate sa serveasca masa macar o data pe saptamana la restaurant. Si ce e mai interesant ca viata este mai relaxata si cu mai putin stres. numai cine nu vrea nu gaseste de munca. Plata e omeneasca. Munca in agricultura, in special in zootehnie e mecanizata 100% si usoara. Aparatul functionaresc i-si face treaba fara sa se scarpine cu subinteles. Are dreptate , din pacate, iar romanasii vor murii cu patriotismul in brate!

 10. El Emigrante 27 august, 2017 at 11:27 Răspunde

  Ce tare ar fi sa fie asa cum zici… chestia e, ca nu stiu unde ai vazut apartamentele alea cinci la doua sute de mii, sa le mai si inchiriezi pe airbnb. 😀
  Veniturile pe familie pot ajunge la 1700 daca lucreaza amandoi, sot si sotie. Dar stai calm… ca majoritatea traiesc si cu mai putin.
  Hai sa traiesti aici, nu doar sa asculti istorii, dupa care mai scrii inca o data articolul.
  Bafta!

  • Bogdan 1 septembrie, 2017 at 12:49 Răspunde

   Numai cine nu vrea sa munceasca nu gaseste ??? Ai fost tu 7 zile in vacanta si ti-ai dat seama de asta. Eu am trait 5 ani in Spania si cu mari eforturi si acceptand absolut orice job: gradinar, incarcator camioane, curatenie scari, apartamente, barman, numarator pt statistici… abia daca am strans vreo 2 ani de munca adunati(3luni acum, 2 saptamani peste 2 luni si tot asa). Pt ca in afara devcontracte cu ziua si cu luna nu mi-a facut nimeni nedeterminat. Si ca mine sunt zeci de mii poate chiar mai multi in Spania. Noroc cu munca sezoniera si ce mai pica la negru. Mentionez ca cine m-a luat la lucru odata m-a chemat si a doua si a treia si chiar si 3 veri la rand, deci n-am fost un lenes si-un hot. Dar sincer nici asa nu poti trai la nesfarsit fara sa ti se faca un contract pe perioada nedeterminata niciodaa oricat te-ai da peste cap. Va rog cei care ati fost numai in vizita nu mai vorbiti doar din impresii si ce va explica cei mai norocosi stabikiti acolo. Sunt o multime si ca mine, care nu spun adevarul de rusine sa nu fie considerati niste looseri, desi saracii n-au nici o vina. Astea-s vremurile

   • Corina Mario 1 septembrie, 2017 at 17:34 Răspunde

    Mulțumim de comentariu !
    Am multe exemple de oameni realizări in Spania. Dacă dumneavoastră sau alți câțiva nu ați reușit sa va integrați și sa muncitori mai mult decât munci prost plătite … Și eu sunt un emigrant de 10 ani … in Canada. Și aici este la fel; dacă nu faci o școala pe aici sau nu muncești dublu decât ei, nu reusesti. O spune unul care a reușit !

    • Doru 1 septembrie, 2017 at 22:15 Răspunde

     Au noroc spaniolii cu voi. Eu as fi angajat pe cineva toată vara dar nu găsesc pe nimeni. Cum se plătește in Spania ca zilier?
     Locuiesc in Ontario , Canada.

 11. ionut 27 august, 2017 at 12:17 Răspunde

  Destul de la subiect in afara de faza cu apartamentele…sa fim seriosi nu trebuie sa infloresti/cobori preturile. Unde cumperi tu 5 apartamente cu 200 de mii. In sate…si acolo nimeni nu cauta chirii pt ca nu e de munca stau doar localnicii. Foarte pozitiv tot ce zici tu…totusi mai sunt multe lucruri de spus

 12. iulia 27 august, 2017 at 13:44 Răspunde

  E o diferenta de la cer la pamant, in ceea ce poti realiza in Spania cu doua salari. Ma intreb de 13 ani daca am fi reusit sa avem in Romania tot ce am realizat aici. . .. Oare a cui e vina ca suntem plecati din tara si ca nu plangem dupa viata din Romania????

 13. Carmen 27 august, 2017 at 14:57 Răspunde

  O tara frumoasa,civilizata,cu un viitor frumos pentru copii!
  O tara in care te simti fantastic pentru ca omul este civilizat,bine crescut si cun nivel de trai ridicat!
  Spania si spaniolii sunt de admirat! Cinste lor! O tara daca te-ai imbolnavit si ai ajuns in spital,simti cu adevarat civilizatie! Indiferent ca vorbesti cu nordicii europei su cu cei din vest, vei auzi numai cuvinte de lauda…asta e Spania! Jos palaria pt cei care au cladit aceasta tara!

 14. Mihai 27 august, 2017 at 15:32 Răspunde

  Salutare,
  Peste tot unde se unesc romanasii este imposibil sa nu iasa un pic de cearta… eu traiesc in Spania de 12 ani si tot ce pot zice este ca am inima impartita in 2, 40% ptr Romania si 60 % Spania . De ce ? … ptr ca in Romania am rude ,familie ,prieteni si ptr simplu fapt ca vb romaneste . De ce Spania .. ptr ca viata este mult mai simpla eu am fost probabil mai norocos si am apartamentul aproape platit si imi permit cu salariul meu si al sotiei 1200 cu 1200 aproape orice si cu 1400 pe luna traiesti modest cand ai casele platite .Chiar am fost in Valencia weekend ul trecut la plaja si coincidenta face ca chiar m am interesat de preturile de la apartamente … cu 200 k iti poti cumpara 3 apartamente bune aproape de plaja sa le poti inchiria ,pe sezon media este de 350 eur pe weekend si daca vrei sa il inchiriezi normal media este de 400 -450pe luna . Daca ar fi sa iau inca odata decizia unde vreau sa traiesc as alege din nou Spania care este pur si simplu o Romanie cu 50 de ani mai avansata . Sistemul sanitar gratis fara sa scoti un ban din buzunar sa dai spaga, scoli gratis ptr copii orice problema ai de ordin social esti ajutat in cazul in care ai nevoie ceea ce in Romania daca nu cotizezi cu bani sau cadouri nu prea esti bagat in seama. Cel mai grav si mai rau lucru pe care l am vazut la tv este sa fii pensionar in Ro … este inadmisibil sa muncesti o viata si sa te chinui ca un caine la batranete ca atunci cand mergi la medic sa se uite sa ii lasi bani … Deci ideal este sa traiesti intr o Romanie mai avansata si cu familia langa tine . V am pupat Ciao

 15. Mio 27 august, 2017 at 18:13 Răspunde

  A spus ca Spania nu e paradisul..asa ca citiți tot..Sunt de acord cu tot ce scrie, subscriu și virgula….Vă spun cu siguranță că spaniolii sunt mult mai primitori și mas deschiși ca nația noastră.. Suntem prea răi, invidioși, dar asta e.. Sa dau doar un exemplu.. cu Halep! Cum poate cineva sa vorbească urât de aceasta sportivă? Nu e buna pt ca nu a câștigat niciun GS?😱😱…E cea mai buna sportivă a noastră…nici nu o sa avem alta precum ea..(cum nu am avut nicio alta Nadie, Hagi).. Din tot ce citim.. (pe unde putem).. rămânem cu ce ni se pare ca nu e corect…Dar ce e corect?? Că un român nu e bine văzut pe unde se duce? Nu-i adevărat.. Pt ca trăim cu această percepție.. Sunt de 13 ani în Valencia..sunt româncă.. Mi-e dragă România.. Dar sincer.. Trăiesc mai bine aici

 16. Catalin 27 august, 2017 at 18:34 Răspunde

  Felicitări pentru articol! Înțeleg că nu locuiești în Spania ci doar ai vizitat-o… eu am locuit acolo 12 ani. Am să pun în continuare un comentariu făcut cu altă ocazie, cam pe același subiect:

  Aș vrea să povestesc câte ceva din experiența mea de rezident în Spania, 2000 – 2012.
  Am ajuns acolo împreună cu soția, cu doar 300$ în buzunar, fără să cunoaștem pe nimeni și cu minime cunoștințe ale limbii, Nu ieșisem niciodată din România, habar nu aveam ce ne așteaptă.
  Am lăsat soția cu bagajele pe o bancă în stația centrală din Barcelona și am început să întreb în dreapta și stânga unde ne-am putea caza ieftin, în mod special abordam taximetriști. Era duminică, am cumpărat și câteva ziare și am încercat să sun pe la anunțuri, dar vorbeam cu roboții.
  Într-un final am găsit ceva provizoriu vorbind cu un țigan din Bosnia care ne-a dus într-un apartament împărțit de el cu albanezi; gruzini și români. Ne-au ajutat puțin doi frați români care erau oarecum tot începători acolo.
  Timp de aproape o lună am căutat serviciu, plecam dimineața de acasă, unul pe o parte și celălalt pe alta a străzilor și întrebam pe toată lumea. Oamenii erau atât de amabili încât, atunci când ne explicau cum să ajungem la un posibil angajator și vedeau că nu prea înțelegem, ne luau de mână și ne duceau acolo. A fost greu pentru că nu aveam acte, dar am găsit ceva și am ținut cu dinții de munca aia până am găsit alta mai bună.
  În paralel am mers și la un avocat să demarăm procedurile de obținere a rezidenței. Respectiva doamnă a făcut imposibilul și ne-a ajutat de parcă eram familia ei iar de plătit ne-a cerut exagerat de puțin, cam cât am plătit cazarea o noapte la un hostal – a înțeles că am venit acolo de nevoie și nu avem bani, așa că ne-a luat doar ce a cheltuit ea pe drumurile la diverse autorități.
  Actele ne-au ieșit după un an și jumătate, moment în care ne-am adus și copiii din țară, tot cu vize de turist pentru Germania, cumpărate, așa cum plecasem și noi.
  Tot atunci, la doar un an și jumătate de când am ajuns acolo, am lăsat serviciul și mi-am înființat propria firmă. Am dat un telefon la același cabinet de avocatură care ne-a ajutat cu rezidența și le-am spus că vreau să-mi fac o firmă de construcții, m-au întrebat numele dorit, au verificat, la al 2-lea a fost ok. Mi-au explicat că trebuie să înființez firma împreună cu un spaniol și cum nu aveam atunci astfel de prieteni, s-a oferit aceeași avocată să mă ajute, urmînd ca după un timp să trecem acțiunile ei pe numele soției. Au întocmit statutul, au luat oră la un notar și ne-am întâlnit acolo. Ne-a citit notarul cele 5 foi ale statutului, am semnat eu și avocata și din acel moment am început activitatea. Totul a durat cam 2 ore, nu mi-a mai trebuit nici un fel de autorizație, cerere, altă hârtie aiurea ca la noi. Până acum nu am avut absolut niciun control, de nicun fel.
  Soția mea a lucrat 4,5 ani la un bar-restaurant care funcționa de 35 de ani, iar patronii ne-au spus că nici ei nu au avut în 35 de ani niciun control.
  După doi ani am decis să trec acțiunile avocatei (80%) pe numele soției. Ei au întocmit actele, ne-am întâlnit la notar, am semnat, am plătit acestuia și gata. Am vrut să-i dau câteva mii de euro avocatei pentru ajutor dar m-a refuzat. A zis că ne-a ajutat pentru că suntem oameni serioși și meritam să fim ajutați. Bineînțeles că am ajutat-o și eu cu oferte de muncă pentru alți imigranți pe care-i ajuta așa cum a făcut și cu noi… în rest, am devenit prieteni buni!
  În relațiile cu clienții, atunci când le spuneam că sunt român, majoritatea aveau o tresărire, un fior, dar chiar și așa, îmi acordau o șansă și mă lăsau să execut lucrarea.
  Cei care mă cunoșteau deja, preferau să le lucrez eu chiar dacă eram mai scump decât spaniolii lor, pentru că eram foarte serios. S-a întâmplat ca un client nou, o imobiliară, să-mi dea un apartament pentru renovat – au venit la început să-mi explice ce vor, au venit pe la jumătatea lucrării să vadă stadiul și să-mi mai dea bani și au venit la sfârșit să lichidăm. Au fost extrem de mulțumiți și din acel moment doar mă sunau să trec să iau cheile pentru alt apartament, să stabilesc eu ce trebuie făcut și să le spun prețul. Deci, eu stabilem totul – ei nu mai veneu absolut deloc, nici măcar la sfârșit… doar mă întrebau dacă-l pot pune în vânzare.
  Relația cu unele instituții:
  Primăria.
  Dacă voiam să iau pe cineva în spația (avea nevoie de asta ca să obțină rezidență), mergem cu el la o primărie, oricare (acolo poți rezolva orice problemă la orice primărie din țară), arătam actul meu de identitate, pașaportul respectivului și spuneam că-l iau în spațiu. Nu făceam nicio cerere, nu dedeam nicio explicație, nu eram întrebat ce; de ce, cum, etc. Înregistra datele respectivului în sistem și-i dedea adeverința.
  O adtă am mers la o primărie pentru o listă cu eventualele amenzi de parcare cere n-ar fi ajuns la mine deoarece eu schimbasem domiciliul, dar la mașini nu-l schimbasem. Funcționarul care nu mă cunoștea m-a întrebat de ce nu schimb domiciliul pe actele mașinilor iar eu i-am spus că mă gândesc să plec din Spania și nu mai văd rostul….. S-a uitat omul la mine cu așa o figură de părere de rău (parcă avea lacrimi în ochi) și m-a întrebat: Așa rău ne-am purtat cu dumneavoastră încât vreți să plecați? Asta se întâmpla după izbucnirea crizei, când erau deja voci care spuneau că din cauza noastră nu au ei serviciu.
  Spitalul.
  Fiului meu i-a ieșit ceva pe limbă, am mers la medic, i-au făcut analize, i-au dat un tratament și l-au programat pentru o eventuală operație peste 30 zile. Trebuia să mergem la spital în ziua x, ora 15.
  În ziua x el a plecat dimineață la școală dar după circa o oră am fost sunați de la un spital. Ne spuneau că fiul nostru este la ei dar să stăm liniștiți că nu este nimic grav…. Cu greu am realizat că era vorba de alt spital și de fapt se întâmplase altceva cu copilul. În metrou a stat cu mână lipită de ușă iar când aceasta s-a închis, el având degetele foarte subțiri, i-au intrat între ușă și peretele vagonului. S-a oprit metroul automat și în 3 minute au venit poliția și salvarea. Cu toate că nu era grav, l-au dus la spital, l-au tratat și ne-au sunat să-l luăm acasă. Era aceeași zi în care trebuia să meargă la spital cu limba 
  La ora 15 eram la celălalt spital, i-au făcut un control, au constatat că nu mai avea nimic dar au zis să rămânem peste noapte ca să-i mai facă o serie de analize, să se asigure că-i sănătos. Cameră cu două paturi pentru bolnavi și două fotolii pat pentru însoțitori, cu telefizor, frigider, baie și telefoane cu linie externă la fiecare pat. Mâncare pe o tavă mare, 3 feluri, desert și suc natural, mai ceva ca la restaurant. I-au făcut analizele, dimineață le-a revizuit un medic, a constatat că totul este în regulă și l-au externet. La plecare ne-au dat o factură de 1300€… fiind prima dată în această situație am vrut să o plătesc dar mi-au zis că nu-i nevoie, este doar ca să știu cât costă serviciile prestate și ce se face cu banii din asigurarea mea (asigurare pe care oricum o primisem gratis odată cu rezidența) Despre șpagă – nu pot spune decât că nici cu o floare nu-i poți jignii pe medicii ori asistenții de aici, ei nu înțeleg ce vrei, de ce le dai floarea aia. Nu există șpagă.
  Cardul de sănătate nu sperie pe nimeni (și din ăsta am primit odată cu rezidența). Aici chiar funcționează de modul că atunci când ai un accident, o urgență, un consult ceva, îl introduce într-un cititor portabil pe care-l are orice medic ori polițist, și știe absolut tot, ce boli ai avut ori ai, ce tratamente ai făcut, faci ori sunt interzise organismului tău, ce consultații ai avut ori ai programate, etc. Pe baza acestor date te poate trata adecvat. Nu-i obligatoriu să-l ai la tine, poți arăta permisul, buletinul ori cardul de la bancă și pe baza nr. tău de identificare, același pe toate actele, poate afla din sistem ce ai pe cardul de sănătate.
  Poliția.
  Într-o zi am constatat că mi-a expirat permisul.. Am mers la poliție cu un taxi iar aici am intrat într-un cabinet medical (unul din cele poate 10 cabinete care se află la parterul clădirii în care se află poliția).
  Știam că la noi se face mai întâi o fișă medicală. Am intrat în cabinet, am fost luat în primire de către o tinerică, i-am spus ce problemă am, întrebând de unde să încep – de la ei ori de la poliție. Mi-a zis să iau loc pe un scaun, a luat un aparat foto și mi-a făcut o poză (acolo, pe scaunul din anticameră), m-a luat de mână și m-a dus într-un cabinet la un doctor de ochi, acesta m-a pus să citesc 5 litere și a semnat o fișă și gata, înapoi la fișier (la intrare) ca să plătesc. Acolo, o doamnă m-a întrebat dacă vreau să merg la poliție ori doresc să-mi gestioneze ei totul – am întrebat care-i diferența. Dacă merg eu la poliție, lor le datorez 75€, dacă-mi gestionează ei tot, costă 95€. Le-am dat 95€, a apăsat un buton pe tastatură, s-a întors către un fel de imprimantă și mi-a dat permisul pe loc – la cabinetul medical, nu am văzut și nu m-a văzut poliția. Totul a durat în jur de 10 – 12 minute.
  În rest, poliția nu te oprește în veci decât dacă produci un accident cu victime – dacă nu sunt victime, se supără dacă-i chemi. Amenzile de parcare ori de viteză vin acasă – nu ai cu cine discuta și negocia o șpagă ca la noi… Dacă se face un filtru de băutură ori droguri, cu 2 săptămâni înainte incepe să anunțe zilnic pe toate canalele media zonale, că va avea loc acel filtru. Dacă-ți suspendă permisul pentru ceva grav, te întreabă în ce periadă a anului vrei să intre în vigoare suspendarea astfel încât să nu-ți fie afectat serviciul, ori concediul. Nici nu trebuie să decizi pe loc perioada ci rămâne să le-o transmiți când hotărăști.
  Presa.
  Multă lume nu știe ori nu poate crede că majoritatea lucrurilor rele petrecute în Europa sunt acțiuni ale unor români.
  În Spania, cât am locuit eu acolo, probabil peste 90% din furturi erau comise de către români. În afară de români care furau orice și oricum, mai furau organizat câțiva albano-cosovari și mai furau niște copii de marocani, doar minori – în clipa în care deveneau majori terminau cu prostiile. Probabil un 1% mai erau și alții, chiar și spanioli, francezi ori italieni… În Barcelona erau străini din toate țările pământului, undeva peste 150 nații… negrii ăia din africa care acasă dorm în bordeie de nuiele ori pământ, pe care noi îi credem sălbatici, nu fură și nu cerșesc – de fapt, singurii care cerșesc, dintre toate națiile pământului, sunt românii.
  Să ne întoarcem la presă – între 2000 și 2007, aproape toate știrile despre furturi, spargeri, scandaluri, etc. erau cu români (prezentate ca tare, comise de români). Din momentul în care România a intrat în UE, prezentarea s-a schimbat radical, nu mai spuneau că sunt români, erau cetățeni europeni ori simplu – cetățeni. Noi știam că sunt români din filmările prezentate – (se auzeau cum înjurau și cum vorbeau), dar ei au respectat România – parte a Uniunii Europene și au încercat să nu ne mai prezinte drept ce eram ci ceea ce ar fi trebuit să fim.
  Ar mai fi foarte multe de spus dar și așa am depășit cadrul unui simplu comentariu, esența este că ne-am dori ca și acasă să funcționeze lucrurile în acest fel și pentru asta, pentru a conștientiza lumea, trebuie să arătăm ce fac rău, anormal, păgubos, unii oameni din și în România – asta nu înseamnă că denigrăm România așa cum spun unii pe aici, nu o facem cu rele intenții. Dacă ești plecat din țară înseamnă că ști foarte bine ceva ce mulți români de acasă nu pot înțelege și anume că, dorul de țară te face să te gândești zilnic la România și să o iubești nespus!
  Denigrare ar fi dacă pe acolo pe unde mergem, în Europa ori mai departe, am vorbi de rău despre țara noastră, dar noi, cei serioși, cei interesați de ea, facem contrariul – o facem cunoscută prin profesionalism, comportament adecvat, spectacole, cărți, etc.
  Denigrare mai înseană și să faci numai rele, să furi, să minți, etc. afară ori chiar în țară, așa cu fac foarte mulți români sensibili și/sau inconștienți!
  O zi bună!

 17. Alina 27 august, 2017 at 22:38 Răspunde

  Ion ,sa stii ca si aici iti permiti iesiri la restaurante chiar si 2 masini de familie si cum zicea cineva in comentarii sistemul sanitar e incomparabil cu cel din Romania ,spaga nu exista ,scolile sant gratis si oamenii sant mai primitori ,te integrezi usor in mediul lor.Eu personal vacantele mi le petrec in Romania (nu ca nu as putea si altundeva ) dar prefer Romania mea cu bune si cu rele.Noi santem de 11 ani aici si vreau sa spun ca din banii castigati am reusit sa ne realizam un viitor frumos ,sa iesim la restaurante ,sfarsituri de saptamana unde vrem noi si sa ne punem si ceva bani deoparte,asta in Romania nu ar fi fost posibil.Dar cu toate astea inima noastra e tot in Romania..si cu ce trec anii ne cuprinde un dor tot mai tare de țara.Am venit pt 3 ani si am ramas11.Dar asa e firea omului :cu cat avem mai mult cu atat ne dorim tot mai mult.Pacat ca anii trec si noi in goana noastra dupa bani uitam sa mai traim.

 18. Charlie 28 august, 2017 at 00:27 Răspunde

  Nu situ cum e Spania, dar va spun, nu vent cu $200000 sau chiar si euro in USA ca nu afeto ce face cu ei. Nimeni nu poet trai din acesti bani (chiar si investiti in imobiliare – un apt in NY e under intre 500 mii si 1 mil(vorbesc de cele mediste) iar prin zonale ‘rurale, toit oamenii au case asa ca nu prea cumperi apartamente. O situatie mai deosebita e in Florida unde oricum 200 mii iti ajunge ptr un apt. Asa fratilor care aveti 200 mii euro in banca va sfatuiesc sa ramineti in Romania ca asa cum in USA n-am vazut caine cu covrigi cred ca nici in Europa nu sant.

  • Corina Mario 28 august, 2017 at 07:58 Răspunde

   Salut. Dacă treci puțin de NY și te uiți prin alte zone găsești case ieftine. Da NY este foarte scump. In NJ de exemplu o casa mare ajunge undeva la 300-400 de mii. In Detroit 30-70.000, Chicago 80-100.000…
   Dacă vorbim de sud este mai ieftin … Atlanta de exemplu. Ți-o spune unul care are multe case prin America 😊

 19. Mihai 28 august, 2017 at 12:08 Răspunde

  Buna ziua , traiesc in Spania de aproape 20 de ani . Doresc sa comentez ca ceea ce este scris in prezentarea de mai sus nu este real . Salariile sunt mici , nici de cum 2000 € , chiriile sunt destul de mari ca sa nu mai vb ca as dori si eu sa cumpar cinci apartamente cu 200.000 € . Ceea ce nu s-a strans pana acum de acum inainte nu mai este posibil .Spania a ajuns in coada Europei la tot . Tinerii de aici emigreaza in tari ca Germania , Anglia , Franta ba chiar in Romania la concerne straine . Aceasta prezentare este superficiala departe de adevarul care se gaseste zi de zi unde romanii se descurca din ce in ce mai greu . Sudul Spaniei este terminat de mult , sate intregi care sunt in somaj sau in celmai freicit caz lucreaza cateva luni in agricultura . Valencia o fii cel mai bun oras pt a trai dar nu stiu eu cum au ajuns la concluzia asta cand Viena , Copenhaga sau alte mari orase sunt mult mai bine cotate din toate punctele de vedere . Cime este interesat de Spania sa vina aici o luna si sa stea de vb romanii care au mai mult de 10 ani , cei care au prins „peseta” monada Spaniei inainte de euro , cei care au vazut cum s-a naruit una dintre cele mai mari economii ale Europei . Dragii mei cu 200.000 € faci in Romania mai mult decat aici , „CAINII NU UMBLA CU COVRIGI IN COADA ” . Salutari si mai ganditi inainte de a vb lucruri pe care nu le-ati trait , doar le-ati auzit .

  • Corina Mario 30 august, 2017 at 08:07 Răspunde

   Când scriem ceva ne documentam la fata locului. Citiți in continuare celelalte articole cu exemple palpabile și apoi dați cu presupusul …

   • Doru 1 septembrie, 2017 at 23:35 Răspunde

    Foarte interesant dat nimeni nu zice nimic de pensie. Cum e sa fi pensionar in Spania. Am lucrat 30 de ani in Ontario, am 55 acuma. Încep sa m-a gândesc cum se poate trai fără sa faci nimic. Orașele mari sant aglomerate și poluate . E bine sa fi totuși aproape cel mult la o ora cu mașina , in caz ca trebuie sa mergi la spital. La plaja cât poți sa stai, mai bine lucrezi in grădina ori î-ți faci bazin. Sant un om simplu, nu m-a interesează restaurantele, mai bine î-mi fac un grătar acasă și știu ca cumpăr ce-a mai buna carne , nu care e in ieftinire. Dacă ai internet prinzi orice program , filme , etc. Doar la Madrilena lui Țiriac m-as duce. In rest liniște . Biserica românească este?

  • Ciocăzanu Laurențiu 30 august, 2017 at 09:51 Răspunde

   @ Mihai – Citiți vă rog cu atenție textul! Acolo scrie de un venit de 1.700-2.000 de euro pe familie, nu de persoană. Fenomenul depopulării satelor nu e specific Spaniei, ci multor țări. În România la noi, e plin de sate goale. Al meu, unde am crescut la Gorj, e aproape gol. Oamenii pleacă în locuri unde găsesc de muncă. Imaginea pe care o descrieți are un sâmbure de adevăr, dar pe ansamblu e deformată în raport cu situția reală din Spania. Dacă ar fi rău, n-ar sta un milion de români acolo, s-ar întoarce acasă sau ar pleca în zări mai bune. Oricum, apreciez folosirea unui limbaj decent.

   • Aurelian Simion 23 mai, 2021 at 21:36 Răspunde

    Buna seara! Ma numesc Aurelian Simion, sunt din Bucuresti si urmăresc de ceva vreme articolele si comentariile ce le generează. Am incercat sa ma abonez dar nu știu daca am facut ce trebuie. Mărturisesc că am un interes privat si doresc, dacă se poate sa ma sprijiniți cu informații, îndrumare iar daca este posibil cu o recomandare pt. un agent imobiliar sau o agenție imob. de încredere. Doresc sa ma stabilesc in Spania, dar prin a cumpara o prpprietate într-o zonă cat mai potrivita pt. a fi inchiriata turistic pe o perioada cat mai lunga din an : Costa Brava, Costa del Sol, etc. Din pacate, nu cunosc pe nimeni acolo, de aceea îndrăznesc. Din „cercetările mele, stiu ca o agenție imob. bună te poate ajuta de la documentație până la finanțare, obținere de doc. de rezidență si închiriere ulterioară cu licenta de turism, etc. . Ma scuzati pt. abordarea directă, însă de la dvs. am siguranta ca voi primii „intel” obiective! Va multumesc mult anticipat!

  • Bogdan 1 septembrie, 2017 at 13:17 Răspunde

   In 2009 cand am ajuns in Spania, nordul Cataluniei, ne strangeam cel putin 15 romani si jucam fotbal cu ucrainenii la sfarsit de saptamana. In 2014 abia daca mai ramaseseram vreo 4, 5 pt ca restul ori au plecat in alte tari: Elvetia, Germania ori mai sunt doar cu numele pt ca inca mai iau somajul acela pe 2 ani. Deci am dubii foarte mari ca milonul acela de Romani in Spania mai e real. Si da, somajul in randul tinerilor spanioli e foarte mare si multi dintre ei isi cauta de munca in alte tari.

 20. Flavius 30 august, 2017 at 22:57 Răspunde

  Inca nu am vizitat Spania dar toti cu care am vorbit mi-au spus de oamenii relaxati de acolo . Acum daca stai sa te gandesti cat stres este in tara noastra intradevar nu prea merita sa iti mananci nervii cu oameni prosti cand poti trai foarte relaxat in alta parte. Ma intreb si de ce milioane de romani plecati in Spania au ales sa ramana acolo chiar si dupa marea criza economica.

 21. Anatomia.XMC.pl 13 august, 2021 at 12:00 Răspunde

  I admire the beneficial data you offer in your articles or blog posts. Ill bookmark your blog and have my children check up right here typically. Im fairly sure they will learn lots of new stuff here than anybody else!

Leave a reply